Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2010.02.25.

/ 2010.02.24., szerda 18:01 /

Hitelezőket perel a PSZÁF - Közérdekű keresettel fordul bírósághoz márciusban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lakáshitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások szerződései miatt.

A keresetet valamennyi ügyfél nevében indítják, így a bíróság döntése az összes szerződésre vonatkozik majd. A PSZÁF még tavaly kezdett vizsgálatot a 12 Magyarországon működő cégnél, mivel felvetődött a gyanú, hogy egyes társaságok csak azért adnak lakáshitelt, hogy azután megszerezhessék az adósok ingatlanjait. E gyanú nem nyert bizonyítást, de számos más problémát feltártak. A cégek többsége súlyosan megsértette a fogyasztói érdekeket, olyan bonyolult, megtévesztő díjstruktúrát alkalmaztak, amellyel megkárosították ügyfeleiket, és kockázatosan működnek. Gyakran olyan hitelszerződéseket írattak alá az ügyfelekkel, amelyek tisztességtelen feltételeket fogalmaztak meg. Bár a felügyelet az összes vállalkozásnál talált kivetnivalót, most csak három kapott két-két millió forintos büntetést.Elérte a Vegeta-botrány a Molt és az OTP-t

Mol- és OTP-vezetőket is beidézhet tanúként a horvát korrupcióellenes ügyészség a Podravka-ügyben - írja a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági lap. A horvát élelmiszer-ipari vállalat három volt vezetőségi tagja és a Fima brókercég vezetője van előzetes letartóztatásban, miután a korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal tavaly októberben sikkasztás gyanúja miatt nyomozni kezdett a cégnél. Múlt héten ismertté vált egy "különös" hitelszerződés az OTP és a Podravka között is, amely mögött a Damir Polancec volt horvát gazdasági miniszter és a Mol közötti megállapodást sejtik. Az osztrák lap szerint a Podravka úgy vett fel az OTP-től tavaly 34 millió euró hitelt saját részvények vásárlására, hogy arra a Mol többségi tulajdonában lévő horvát INA olajipari vállalat részvényei jelentették a fedezetet, noha a Podravkának nem voltak INA-részvényei. A Molt eddig nem keresték meg a horvát hatóságok, az olajcég kész együttműködni a hivatalos szervekkel, és cáfolja a vádakat - jelentette ki a társaság szóvivője. Sokak szerint politikai felhangja van az ügynek: nem mindenki nézi jó szemmel ugyanis a Mol horvátországi terjeszkedését. Az OTP is közölte, hogy minden vitatott szerződést eljuttattak a hatóságokhoz, és minden törvényi előírást betartanak.Már a románok is trükköznek?

Románia március elején kaphatja meg az Európai Unió által nyújtott hitel egymilliárd eurós részletét, de izgatottan várja a Nemzetközi Valutaalap hitelének következő, 2,3 milliárd eurós részletének folyósítását is. Evégett Bukarest még a költségvetési adatok kozmetikázására is képes a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerint. A lap emlékeztet: az állam tavaly 8,5 milliárd euróval költött többet a bevételeinél, így a költségvetési hiány a GDP 7,2 százalékára emelkedett. Ez viszont még mindig 0,1 százalékkal, 120 millió euróval volt kevesebb annál, mint amennyit a Nemzetközi Valutaalap engedélyezett Romániának, így elhárult a veszély, hogy emiatt nem érkeznek meg az esedékes hitelrészletek. Utóbbi esetben Bukarest ugyanis képtelen lett volna folyósítani a béreket és a nyugdíjakat. A kormány azonban "elhallgatta a magánszektorral szembeni állami tartozásokat, és mélyen hallgatott azokról az összegekről is, amelyeket az állami vállalatok mulasztottak el befizetni a költségvetésbe" - írja a lap, hozzáfűzve: e tartozásokat az állam "átütemezte" az idei évre. Ha például az illetékesek kifizették volna azt a 382 millió eurót, amivel magáncégeknek tartoznak áfa-visszatérítés formájában, akkor már ezzel túllépték volna a 7,3 százalékos deficithatárt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.