Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.18.

/ 2018.01.17., szerda 18:18 /

Lezárt miskolci cégátvétel - A kínai Zhengzhou Coal Mining Machinery Group és egy befektetési csoport lett az új tulajdonosa a Bosch indítómotorokat és generátorokat gyártó miskolci üzletágának.

A társaság a jövőben függetlenül, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven folytatja tevékenységét. Günter Schulze ügyvezető szerint a miskolci telephely egyre fontosabb szerepet fog betölteni a vállalat globális tevékenységében, így továbbra is vonzó munkaadó marad a régióban.

Szárnyal a légi közlekedés

Tavaly közel 15 százalékkal, 13,1 millióra emelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér éves utasforgalma, és a légi teheráru mennyisége is 13,4 százalékkal nőtt. A Budapest Airport 2017-ben számos új beruházást indított, köztük megkezdődött az új B oldali utasmóló kivitelezése, melyet a tervek szerint idén nyáron át is adnak a forgalomnak. Rekordévet zárt a Wizz Air is; a légitársaság 2017-ben több mint 28 millió utast szállított, mintegy 24 százalékkal többet, mint az előző évben. A fapados tavaly írta alá fennállásának legnagyobb, 146 darabos repülőgép-megrendelését.

Árat emelt a posta

Emelte egyes szolgáltatásainak árát január 16-tól a Magyar Posta. Az átlagos drágulás mértéke – az éves inflációnak megfelelően – három százalék körül alakul. A leggyakrabban feladott termék, a közönséges levél díja nem változik, ellenben 5–10 forinttal drágul a hivatalos iratok feladása, illetve az ajánlott és tértivevény szolgáltatások ára.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.