Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.18.

/ 2018.01.17., szerda 18:18 /

Lezárt miskolci cégátvétel - A kínai Zhengzhou Coal Mining Machinery Group és egy befektetési csoport lett az új tulajdonosa a Bosch indítómotorokat és generátorokat gyártó miskolci üzletágának.

A társaság a jövőben függetlenül, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven folytatja tevékenységét. Günter Schulze ügyvezető szerint a miskolci telephely egyre fontosabb szerepet fog betölteni a vállalat globális tevékenységében, így továbbra is vonzó munkaadó marad a régióban.

Szárnyal a légi közlekedés

Tavaly közel 15 százalékkal, 13,1 millióra emelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér éves utasforgalma, és a légi teheráru mennyisége is 13,4 százalékkal nőtt. A Budapest Airport 2017-ben számos új beruházást indított, köztük megkezdődött az új B oldali utasmóló kivitelezése, melyet a tervek szerint idén nyáron át is adnak a forgalomnak. Rekordévet zárt a Wizz Air is; a légitársaság 2017-ben több mint 28 millió utast szállított, mintegy 24 százalékkal többet, mint az előző évben. A fapados tavaly írta alá fennállásának legnagyobb, 146 darabos repülőgép-megrendelését.

Árat emelt a posta

Emelte egyes szolgáltatásainak árát január 16-tól a Magyar Posta. Az átlagos drágulás mértéke – az éves inflációnak megfelelően – három százalék körül alakul. A leggyakrabban feladott termék, a közönséges levél díja nem változik, ellenben 5–10 forinttal drágul a hivatalos iratok feladása, illetve az ajánlott és tértivevény szolgáltatások ára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.