Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.25.

/ 2018.01.24., szerda 17:42 /

Elkelt a Balabit - Megvásárolta az egyik legsikeresebb magyar kiberbiztonsági céget, a Balabitet egy kaliforniai informatikai multi, a One Identity.

A 250 főt foglalkoztató magyar vállalkozás az integráció után is megtartja alkalmazottait, de márkaneve fokozatosan beolvad majd a kaliforniai társaság brandjébe. A Balabit tavaly 20 millió eurós bevételt ért el, és ez az összeg idén várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, de a Forbes becslése szerint 100 millió dollár körül alakulhat.

Új autópálya-szakasz épül

Mintegy 180 milliárd forintos beruházással folytatódik az M30-as építése Észak-Magyarországon, Miskolc és Tornyosnémeti között. Három részen külön-külön dolgozik az osztrák Strabag, a francia Colas és a Duna Aszfalt, átlagosan 3,2 milliárd forintos kilométeráron építik az 56 kilométeres sztrádát. Mindegyik vállalat több milliárd forinttal drágábban végzi a munkát a pályázatot kiíró NIF Zrt. előzetes becsléséhez képest.

Életműdíjat kapott Bogsch Erik

A Richter Gedeon Nyrt. elnöke életműdíjat vehetett át a Budapesti Értéktőzsde Legek című rendezvényén, melyen a BÉT az előző év kiemelkedő teljesítményeit ismeri el. Az indoklás szerint a Richter vezérigazgatói székéből 25 év után tavaly októberben visszavonuló Bogsch Erik nagy szerepet játszott a tőzsde iránti bizalom megteremtésében a hazai és a külföldi befektetők körében. A Richter 1994-ben lépett a parkettre és vált a magyar tőkepiac egyik legnagyobb súlyú szereplőjévé.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.