Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.01.

/ 2018.01.31., szerda 16:13 /

Kartellgyanú telekomcégeknél - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekomnál és a Telenornál, melynek során a két társaság közti együttműködéseket vizsgálta.

Bár a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalatok valóban elkövették a jogsértést, a GVH gyanúja szerint a két cég egyeztetéseket folytatott a hírközlési hatóság 2014-es frekvenciatenderéről. A versenyhivatal eljárásától függetlenül a Telenor bejelentette: ajánlatot kapott bolgár, szerb, montenegrói és magyar vállalatai megvásárlására, így elképzelhető, hogy hamarosan kivonul Magyarországról.

Bosch-sztrájk

Újabb munkabeszüntetésre is készek a Bosch hatvani gyárának dolgozói, amennyiben a társaság nem áll elő új béremelési ajánlattal. Az üzem alkalmazottainak első, kétórás figyelmeztető sztrájkján az érintett műszak 80-90 százaléka, mintegy ezer fő vett részt. A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezetének követelései között 15 százalékos béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónuszigény is szerepel.

GE-turbinák Paksra

Egyenként 1200 megawatt teljesítményű áramfejlesztő turbinák gyártásáról és szállításáról kötött szerződést Paks 2 új blokkjaihoz a GE Hungary Kft. és a beruházás fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport. A júniusban kiírt, 792,8 millió eurós tenderen a GE mellett a szentpétervári Szilovije Masini pályázott, ám a fővállalkozó kizárta.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.