Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.01.

/ 2018.01.31., szerda 16:13 /

Kartellgyanú telekomcégeknél - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekomnál és a Telenornál, melynek során a két társaság közti együttműködéseket vizsgálta.

Bár a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalatok valóban elkövették a jogsértést, a GVH gyanúja szerint a két cég egyeztetéseket folytatott a hírközlési hatóság 2014-es frekvenciatenderéről. A versenyhivatal eljárásától függetlenül a Telenor bejelentette: ajánlatot kapott bolgár, szerb, montenegrói és magyar vállalatai megvásárlására, így elképzelhető, hogy hamarosan kivonul Magyarországról.

Bosch-sztrájk

Újabb munkabeszüntetésre is készek a Bosch hatvani gyárának dolgozói, amennyiben a társaság nem áll elő új béremelési ajánlattal. Az üzem alkalmazottainak első, kétórás figyelmeztető sztrájkján az érintett műszak 80-90 százaléka, mintegy ezer fő vett részt. A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezetének követelései között 15 százalékos béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónuszigény is szerepel.

GE-turbinák Paksra

Egyenként 1200 megawatt teljesítményű áramfejlesztő turbinák gyártásáról és szállításáról kötött szerződést Paks 2 új blokkjaihoz a GE Hungary Kft. és a beruházás fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport. A júniusban kiírt, 792,8 millió eurós tenderen a GE mellett a szentpétervári Szilovije Masini pályázott, ám a fővállalkozó kizárta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.