Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.15.

/ 2018.02.14., szerda 16:32 /

Vége lehet az orosz gázmonopóliumnak - Románia 2021–22-től négymilliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen – jelentette be Orbán Viktor, majd hozzátette: „Ezzel Magyarországon véget ér az orosz gázmonopólium korszaka.”

Bukarest annyiban árnyalta a miniszterelnök bejelentését, hogy nincs olyan megállapodás, amely szerint minden kitermelt gáz Magyarországra kerülne.

Korlátozás egy Richter-szernél

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a Richter egyik, méhmióma kezelésére szolgáló készítményével kapcsolatban. Többek között azt javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévőket be lehet fejezni. Az intézkedések átmenetiek, végső döntés május végéig várható. Az Esmya a Richter egyik legfontosabb készítménye, tavaly 93 millió euró bevételt hozott.

Magán-egészségügyi összeolvadás

Megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát az eddig kizárólag képalkotó eljárásokkal foglalkozó Affidea Diagnosztika Kft., mely az akvizíció után 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségű foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál majd. A Főnix-Med országszerte száz telephelyen működik, és több mint százezer munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását biztosítja. A tranzakcióértékét nem hozták nyilvánosságra.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.