valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.15.

/ 2018.02.14., szerda 16:32 /

Vége lehet az orosz gázmonopóliumnak - Románia 2021–22-től négymilliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen – jelentette be Orbán Viktor, majd hozzátette: „Ezzel Magyarországon véget ér az orosz gázmonopólium korszaka.”

Bukarest annyiban árnyalta a miniszterelnök bejelentését, hogy nincs olyan megállapodás, amely szerint minden kitermelt gáz Magyarországra kerülne.

Korlátozás egy Richter-szernél

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a Richter egyik, méhmióma kezelésére szolgáló készítményével kapcsolatban. Többek között azt javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévőket be lehet fejezni. Az intézkedések átmenetiek, végső döntés május végéig várható. Az Esmya a Richter egyik legfontosabb készítménye, tavaly 93 millió euró bevételt hozott.

Magán-egészségügyi összeolvadás

Megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát az eddig kizárólag képalkotó eljárásokkal foglalkozó Affidea Diagnosztika Kft., mely az akvizíció után 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségű foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál majd. A Főnix-Med országszerte száz telephelyen működik, és több mint százezer munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását biztosítja. A tranzakcióértékét nem hozták nyilvánosságra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.