Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.22.

/ 2018.02.21., szerda 16:46 /

Lendületben a gazdaság - A tavalyi utolsó negyedévben 4,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi szinthez képest, a 2017-es átlagos növekedés 4,2 százalék lett a szezonálisan és naptári hatással is kiigazított adatok szerint.

Utoljára 2005-ben jegyeztek fel ehhez fogható tempót. A bővülés több forrásból táplálkozott; jelentősen fellendült a lakossági fogyasztás, és az erőteljesen gyorsuló beruházások is nagymértékben hozzájárultak a GDP növekedéséhez.

Feltámad a Tungsram

A General Electric (GE) európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrás-, valamint globális autólámpa-üzletágát is megvásárolja a GE korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége. E divíziók a tulajdonosváltás után Tungsram Csoport néven működnek tovább. A Tungsramot 1989-ben vásárolta meg a GE, amely idehaza több mint 10 ezer főt foglalkoztat, csaknem ötezret a fényforrásüzletágban.

Átalakul a Mészáros-birodalom

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos tőkeemelés keretében beviszi számos fontos cégét a tőzsdén jegyzett Opus Nyrt.-be, s cserébe legalább 60-80 milliárd forint értékű részvénycsomaghoz jut a társaságban. A várhatóan június végén záruló folyamat során olyan jelentős vállalatok kerülnek az Opus résztulajdonába, mint a Mátrai Erőmű, a kukorica- és búzafeldolgozással foglalkozó Kall Ingredients és Visonta Projekt, továbbá az építőiparban tevékenykedő R-Kord, valamint Mészáros és Mészáros Kft.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.