valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.22.

/ 2018.02.21., szerda 16:46 /

Lendületben a gazdaság - A tavalyi utolsó negyedévben 4,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi szinthez képest, a 2017-es átlagos növekedés 4,2 százalék lett a szezonálisan és naptári hatással is kiigazított adatok szerint.

Utoljára 2005-ben jegyeztek fel ehhez fogható tempót. A bővülés több forrásból táplálkozott; jelentősen fellendült a lakossági fogyasztás, és az erőteljesen gyorsuló beruházások is nagymértékben hozzájárultak a GDP növekedéséhez.

Feltámad a Tungsram

A General Electric (GE) európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrás-, valamint globális autólámpa-üzletágát is megvásárolja a GE korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége. E divíziók a tulajdonosváltás után Tungsram Csoport néven működnek tovább. A Tungsramot 1989-ben vásárolta meg a GE, amely idehaza több mint 10 ezer főt foglalkoztat, csaknem ötezret a fényforrásüzletágban.

Átalakul a Mészáros-birodalom

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos tőkeemelés keretében beviszi számos fontos cégét a tőzsdén jegyzett Opus Nyrt.-be, s cserébe legalább 60-80 milliárd forint értékű részvénycsomaghoz jut a társaságban. A várhatóan június végén záruló folyamat során olyan jelentős vállalatok kerülnek az Opus résztulajdonába, mint a Mátrai Erőmű, a kukorica- és búzafeldolgozással foglalkozó Kall Ingredients és Visonta Projekt, továbbá az építőiparban tevékenykedő R-Kord, valamint Mészáros és Mészáros Kft.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.