valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.01.

/ 2018.02.28., szerda 17:09 /

Nőttek a bérek - A közel 13 százalékos emelkedés nyomán tavaly 297 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, a nettó pedig 197,5 ezer – derül ki a KSH friss adataiból.

Az elemzői várakozások szerint a bérek emelkedése idén is folytatódhat, hiszen 2018-ban is tovább nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ugyancsak erős felhajtó hatást gyakorol majd a munkaerőhiány.

Nagy befektetés egy magyar startupnak

Mintegy ötmillió dolláros befektetést kap az OTP és az Eximbank közös tulajdonában lévő PortfoLion Regionális Magántőke Alaptól az adatbányászattal és -vizualizációval foglalkozó, magyar tulajdonú Starschema. A tavaly 2,3 milliárd forintos árbevételt elérő társaság eddig is olyan ügyfeleknek dolgozott, mint az Apple, a Facebook, a Netflix vagy a Walt Disney, de a friss tőkének köszönhetően tovább erősítheti nemzetközi jelenlétét.

Új autóipari üzemek

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a REHAU-Automotiv Újhartyánban épít gyárat, közel 730 munkahelyet teremtve. A társaságnak már van egy magyarországi üzeme Győrben, ahonnan az Audit szolgálja ki, ám a Mercedes kecskeméti bővítése miatt egy új, zöldmezős beruházás is indokolttá vált. Szintén újabb, 450 embert foglalkoztató gyárat épít hazánkban a Continental, amely a 100 millió eurós debreceni fejlesztésével az autóipari elektronikai tevékenységét bővíti. A Continental eddig hat üzemmel, egy kereskedelmi képviselettel és egy logisztikai központtal volt jelen Magyarországon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.