Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.01.

/ 2018.02.28., szerda 17:09 /

Nőttek a bérek - A közel 13 százalékos emelkedés nyomán tavaly 297 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, a nettó pedig 197,5 ezer – derül ki a KSH friss adataiból.

Az elemzői várakozások szerint a bérek emelkedése idén is folytatódhat, hiszen 2018-ban is tovább nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ugyancsak erős felhajtó hatást gyakorol majd a munkaerőhiány.

Nagy befektetés egy magyar startupnak

Mintegy ötmillió dolláros befektetést kap az OTP és az Eximbank közös tulajdonában lévő PortfoLion Regionális Magántőke Alaptól az adatbányászattal és -vizualizációval foglalkozó, magyar tulajdonú Starschema. A tavaly 2,3 milliárd forintos árbevételt elérő társaság eddig is olyan ügyfeleknek dolgozott, mint az Apple, a Facebook, a Netflix vagy a Walt Disney, de a friss tőkének köszönhetően tovább erősítheti nemzetközi jelenlétét.

Új autóipari üzemek

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a REHAU-Automotiv Újhartyánban épít gyárat, közel 730 munkahelyet teremtve. A társaságnak már van egy magyarországi üzeme Győrben, ahonnan az Audit szolgálja ki, ám a Mercedes kecskeméti bővítése miatt egy új, zöldmezős beruházás is indokolttá vált. Szintén újabb, 450 embert foglalkoztató gyárat épít hazánkban a Continental, amely a 100 millió eurós debreceni fejlesztésével az autóipari elektronikai tevékenységét bővíti. A Continental eddig hat üzemmel, egy kereskedelmi képviselettel és egy logisztikai központtal volt jelen Magyarországon.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.