Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.08.

/ 2018.03.07., szerda 15:54 /

Gyáravató Orbán Viktorral - Felavatták a Thyssenkrupp új, százmillió eurós beruházással megépített jászfényszarui üzemét, mely a német autóipari vállalat legnagyobb európai egysége lett.

Az 500 alkalmazott kétfajta járműipari alkatrészt állít majd elő. A 33,5 milliárd forintos beruházást a magyar állam 10,6 milliárddal támogatta. A gyáravatáson Orbán Viktor kormányfő kiemelte: Magyarországon az elmúlt egy évben 517,6 milliárd forint beruházást valósítottak meg befektetők, melyek révén 5100 munkahelyet hoztak létre.

Jogsértő kaszinószabály

Nem egyeztethető össze a kaszinókra és online játékszervezésre vonatkozó magyar szabályozás a szolgáltatások szabad áramlásával – mondta ki a brit Sporting Odds Nemzeti Adó- és Vámhivatal elleni perében az Európai Bíróság. Tavaly az Unibet nyert hasonló pert. Az európai testülettől a magyar bíróság kért állásfoglalást, az eljárások idehaza folytatódnak.

Naperőművek épülnek

Felsőzsolcán építi meg az ország legnagyobb naperőművét a Magyar Villamos Művek. A 9 milliárd forintból megvalósuló létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére lesz képes. Zsuga János vezérigazgató szerint a társaság egy éven belül 110 napelemes erőművet épít, melyek 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezik majd. A Mol szintén a napokban jelentette be, hogy Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán 37 hektáron összesen 18,38 MW kapacitású naperőműparkokat hoz létre.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.