Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.14.

/ 2018.03.13., kedd 17:58 /

Népszerűbb e-autók - Az elektromos autók piaca 2013- hoz képest az ötszörösére nőtt idehaza a Magyar Lízingszövetség kutatása szerint.

Igaz, így is csak 795 talált gazdára belőlük tavaly Magyarországon, miközben az új személyautók értékesítése elérte a 116 ezret.

Nagy tervek a gazdaságpolitikában

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hét pontban foglalta össze a kormány gazdaságpolitikai céljait. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő kormányzati ciklusban elérhető az uniós átlagot meghaladó növekedés, a tárca 2020-ban már hiány nélkül tervezett költségvetést készíthet, és ugyanerre az évre 250-300 ezer új munkahely jöhet létre. A ciklus végére a kormány 60 százalék alá süllyesztené a GDP-arányos államadósságot, a bérekre rakódó közterheket a térségi szint alá, a szociális hozzájárulási adót 11,5 százalékra csökkentené, a vállalati képzőhelyeken tanulók számát pedig a jelenlegi 53 ezerről 75 ezer főre emelné. A miniszter fontos célként jelölte meg, hogy 2022-ig 3-4 hazai társaság magyar branddel váljon a nemzetközi vérkeringés részévé.

Autóipari beruházások

Az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forintos beruházással 17 ezer négyzetméteres csarnokot épít alumínium keréktermékek gyártására Székesfehérváron, s ezzel legalább 200 új munkahelyet hoz létre. Komáromban a dél-koreai SK Innovation 97,5 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárának alapkövét tették le, az üzemben 410-en dolgoznak majd.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.