valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.14.

/ 2018.03.13., kedd 17:58 /

Népszerűbb e-autók - Az elektromos autók piaca 2013- hoz képest az ötszörösére nőtt idehaza a Magyar Lízingszövetség kutatása szerint.

Igaz, így is csak 795 talált gazdára belőlük tavaly Magyarországon, miközben az új személyautók értékesítése elérte a 116 ezret.

Nagy tervek a gazdaságpolitikában

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hét pontban foglalta össze a kormány gazdaságpolitikai céljait. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő kormányzati ciklusban elérhető az uniós átlagot meghaladó növekedés, a tárca 2020-ban már hiány nélkül tervezett költségvetést készíthet, és ugyanerre az évre 250-300 ezer új munkahely jöhet létre. A ciklus végére a kormány 60 százalék alá süllyesztené a GDP-arányos államadósságot, a bérekre rakódó közterheket a térségi szint alá, a szociális hozzájárulási adót 11,5 százalékra csökkentené, a vállalati képzőhelyeken tanulók számát pedig a jelenlegi 53 ezerről 75 ezer főre emelné. A miniszter fontos célként jelölte meg, hogy 2022-ig 3-4 hazai társaság magyar branddel váljon a nemzetközi vérkeringés részévé.

Autóipari beruházások

Az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forintos beruházással 17 ezer négyzetméteres csarnokot épít alumínium keréktermékek gyártására Székesfehérváron, s ezzel legalább 200 új munkahelyet hoz létre. Komáromban a dél-koreai SK Innovation 97,5 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárának alapkövét tették le, az üzemben 410-en dolgoznak majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.