valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.22.

/ 2018.03.21., szerda 18:47 /

Új Mol-üzem - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében felavatták a Mol 100 milliárd forintból megépített tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárát.

A japán JSR vállalattal közösen megvalósított beruházást a kormány 12 milliárd forint adókedvezménnyel támogatta. Az előállított nyersanyagot elsősorban gumiabroncsok gyártása során használják majd fel. A tesztüzem nyáron indul, a termelés pedig ősszel, s 160 embernek ad munkát.

Tulajdonosváltás az Elmű-Émásznál

Egy nemzetközi energetikai tranzakciósorozat részeként az RWE-től az E.On-hoz kerül az Elmű-Émász 2,1 millió áramfogyasztója és több tízezer kilométeres hálózata, ha a versenyhivatalok jóváhagyják az ügyleteket. Jelenleg az E.On magyar hálózata hasonló nagyságrendű, dunántúli és észak-alföldi fogyasztóinak száma 2,5 millió.

Harmadával drágább múzeumi központ

Több mint négymilliárd forinttal emelkedtek a Liget Projekt költségei. Az árat a 37 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ beruházása hajtotta föl, melyet eredetileg 12 milliárd forintból épített volna meg a Strabag, ám költsége most 16,1 milliárd forintra nőtt.

Nem vehet román bankot az OTP

A román jegybank elutasította a Banca Romaneasca felvásárlásának jóváhagyását, így a pénzintézet nem kerülhet az OTP birtokába. Az akvizícióról tavaly júliusban írták alá a megállapodást. Az OTP március 29-ig fellebbezhet a döntés ellen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.