Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.22.

/ 2018.03.21., szerda 18:47 /

Új Mol-üzem - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében felavatták a Mol 100 milliárd forintból megépített tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárát.

A japán JSR vállalattal közösen megvalósított beruházást a kormány 12 milliárd forint adókedvezménnyel támogatta. Az előállított nyersanyagot elsősorban gumiabroncsok gyártása során használják majd fel. A tesztüzem nyáron indul, a termelés pedig ősszel, s 160 embernek ad munkát.

Tulajdonosváltás az Elmű-Émásznál

Egy nemzetközi energetikai tranzakciósorozat részeként az RWE-től az E.On-hoz kerül az Elmű-Émász 2,1 millió áramfogyasztója és több tízezer kilométeres hálózata, ha a versenyhivatalok jóváhagyják az ügyleteket. Jelenleg az E.On magyar hálózata hasonló nagyságrendű, dunántúli és észak-alföldi fogyasztóinak száma 2,5 millió.

Harmadával drágább múzeumi központ

Több mint négymilliárd forinttal emelkedtek a Liget Projekt költségei. Az árat a 37 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ beruházása hajtotta föl, melyet eredetileg 12 milliárd forintból épített volna meg a Strabag, ám költsége most 16,1 milliárd forintra nőtt.

Nem vehet román bankot az OTP

A román jegybank elutasította a Banca Romaneasca felvásárlásának jóváhagyását, így a pénzintézet nem kerülhet az OTP birtokába. Az akvizícióról tavaly júliusban írták alá a megállapodást. Az OTP március 29-ig fellebbezhet a döntés ellen.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.