valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170524-128652

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.29.

/ 2018.03.28., szerda 17:46 /

Elkelt a Telenor - A cseh PPF-csoport vásárolja meg a Telenor magyar, bolgár, szerb és montenegrói leányvállalatait is.

A mobilcégek mellett a versenyhivatali jóváhagyásra váró tranzakció része a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató is, a vételár 2,8 milliárd euró.

Trump-vámok: az EU megúszta

Az Egyesült Államok az acéltermékekre 25, az alumíniumtermékekre 10 százalékos védővámot vetett ki. Egyelőre mentességet kaptak az Európai Unió tagállamai, Mexikó, Kanada, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea. Közben Washington arra készül, hogy 60 milliárd dollár értékben vet ki vámokat egyéb kínai árukra, ami kereskedelmi háborúhoz vezethet a két ország között.

Mészároséké lesz a Mátrai Erőmű

A Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos nevével fémjelzett Opus-csoport két lépésben, 2019 júniusáig kivásárolja a cseh EPH tulajdonrészét a Mátrai Erőműben. A felek nemrég szereztek egyenlő arányban összesen közel 73 százalékos részesedést a társaságban, ez a kizárólagos irányítást biztosító pakett lesz teljesen az Opusé. Az ügylet nem érinti az állami Magyar Villamos Művek kisebbségi részvénycsomagját.

Fundamenta-eredmények

Az egy évvel korábbi szinthez képest 25 százalékkal több lakásszámlát értékesített tavaly a Fundamenta, és 13 százalékkal több lakáshitelt helyezett ki. A vállalat piaci részesedése az új lakáshiteleknél 18, a teljes lakáshitel-állományban 11 százalék. Az utóbbi érték forintban 343 milliárd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.