Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.29.

/ 2018.03.28., szerda 17:46 /

Elkelt a Telenor - A cseh PPF-csoport vásárolja meg a Telenor magyar, bolgár, szerb és montenegrói leányvállalatait is.

A mobilcégek mellett a versenyhivatali jóváhagyásra váró tranzakció része a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató is, a vételár 2,8 milliárd euró.

Trump-vámok: az EU megúszta

Az Egyesült Államok az acéltermékekre 25, az alumíniumtermékekre 10 százalékos védővámot vetett ki. Egyelőre mentességet kaptak az Európai Unió tagállamai, Mexikó, Kanada, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea. Közben Washington arra készül, hogy 60 milliárd dollár értékben vet ki vámokat egyéb kínai árukra, ami kereskedelmi háborúhoz vezethet a két ország között.

Mészároséké lesz a Mátrai Erőmű

A Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos nevével fémjelzett Opus-csoport két lépésben, 2019 júniusáig kivásárolja a cseh EPH tulajdonrészét a Mátrai Erőműben. A felek nemrég szereztek egyenlő arányban összesen közel 73 százalékos részesedést a társaságban, ez a kizárólagos irányítást biztosító pakett lesz teljesen az Opusé. Az ügylet nem érinti az állami Magyar Villamos Művek kisebbségi részvénycsomagját.

Fundamenta-eredmények

Az egy évvel korábbi szinthez képest 25 százalékkal több lakásszámlát értékesített tavaly a Fundamenta, és 13 százalékkal több lakáshitelt helyezett ki. A vállalat piaci részesedése az új lakáshiteleknél 18, a teljes lakáshitel-állományban 11 százalék. Az utóbbi érték forintban 343 milliárd.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.