valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.04.05.

/ 2018.04.04., szerda 18:13 /

Cseh–magyar fegyvergyártás - Magyarország egy Csehországgal kötött 100 millió eurós licencszerződés alapján 200 ezer gyalogsági kézi lőfegyvert fog előállítani – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter.

Elsőként az itthoni összeszerelés indul, majd 2019 januárjától a gyártási folyamat egésze Magyarországra kerül, 200 munkahelyet teremtve. A fegyvereket a magyar és a cseh haderő használja majd.

Új piacon Mészáros

Mészáros Lőrinc a biztosítási alkuszok világába is belép, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a felcsúti milliárdos irányításszerzését a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felett. A céget közösen, közvetetten irányítja a Mészáros-csoport és a korábbi vezetője, Keszthelyi Erik. A pincérből lett alkuszkirály érdekeltségei kötik össze szinte az összes állami és fővárosi céget a biztosítótársaságokkal, milliárdos jutalékokért cserébe.

Gyorsvasúti döntés

Két nagysebességű nemzetközi vasút előkészítéséről született kormányhatározat. A Budapest–Kolozsvár vonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése egymilliárd, a Budapest– Varsóé másfél milliárd forintba kerül. Mindkét dokumentumnak 2020. január végéig kell elkészülnie.

Jó éve volt a Sparnak

Rekordforgalommal zárta 2017-et a Spar: 562,5 milliárd forint árbevételt ért el, amely 8,9 százalékkal haladta meg a 2016-os eredményt. A kiskereskedelmi lánc tavaly négy új áruházat adott át és 21 üzletet újított fel; elkészült az 1,2 milliárd forintból megépített üllői logisztikai központja is. Tavaly év végén 344 szuper-, 33 hipermarket, valamint 142 franchise-üzlet tartozott a Sparhoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.