Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.04.05.

/ 2018.04.04., szerda 18:13 /

Cseh–magyar fegyvergyártás - Magyarország egy Csehországgal kötött 100 millió eurós licencszerződés alapján 200 ezer gyalogsági kézi lőfegyvert fog előállítani – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter.

Elsőként az itthoni összeszerelés indul, majd 2019 januárjától a gyártási folyamat egésze Magyarországra kerül, 200 munkahelyet teremtve. A fegyvereket a magyar és a cseh haderő használja majd.

Új piacon Mészáros

Mészáros Lőrinc a biztosítási alkuszok világába is belép, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a felcsúti milliárdos irányításszerzését a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felett. A céget közösen, közvetetten irányítja a Mészáros-csoport és a korábbi vezetője, Keszthelyi Erik. A pincérből lett alkuszkirály érdekeltségei kötik össze szinte az összes állami és fővárosi céget a biztosítótársaságokkal, milliárdos jutalékokért cserébe.

Gyorsvasúti döntés

Két nagysebességű nemzetközi vasút előkészítéséről született kormányhatározat. A Budapest–Kolozsvár vonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése egymilliárd, a Budapest– Varsóé másfél milliárd forintba kerül. Mindkét dokumentumnak 2020. január végéig kell elkészülnie.

Jó éve volt a Sparnak

Rekordforgalommal zárta 2017-et a Spar: 562,5 milliárd forint árbevételt ért el, amely 8,9 százalékkal haladta meg a 2016-os eredményt. A kiskereskedelmi lánc tavaly négy új áruházat adott át és 21 üzletet újított fel; elkészült az 1,2 milliárd forintból megépített üllői logisztikai központja is. Tavaly év végén 344 szuper-, 33 hipermarket, valamint 142 franchise-üzlet tartozott a Sparhoz.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.