Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.04.12.

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /

Újraéled a Tungsram - A Tungsram-csoporthoz került az amerikai General Electric (GE) magyarországi fényforrásüzletága.

A társaság ipari egységei a Tungsram Operations Kft.-be, ingatlankezelése pedig a Tungsram Ingatlan Kft.-be került, melyeket a végső tulajdonos, Jörg Bauer e célra létrehozott kft.-je alapított. A GE divíziójának további európai, közel-keleti, afrikai és törökországi részei Jörg Bauer újabb megállapodása értelmében hamarosan szintén a csoporthoz kerülnek. A tulajdonos elmondta: néhány év alatt „magyar multivá” kívánja fejleszteni a cégcsoportot.

Lehúzta a rolót az Evonik Kabán

Bezárt az aminosavat gyártó német Evonik kabai üzeme, ennek következtében 120 munkahely szűnik meg. A társaság az L-treonin aminosav piacán tapasztalható, egyre fokozódó versennyel indokolta a gyár leállítását. Az Evonik a közelgő elbocsátások kíméletes kezelése érdekében együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal. A kabai gyár legutóbbi beszámolója szerint 2016-ban több mint 14 milliárd forint árbevételt és 840 milliós nyereséget ért el.

Új gyárak épülnek

Két új beruházást jelentett be a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Közel kilencmilliárd forintból épít térkőgyárat a Viastein Kft. Biharkeresztesen, mellyel 180 új munkahelyet hoz létre. Zalaegerszegen pedig hárommilliárd forintos fejlesztéssel bővíti autóipari üzemét a Flex, és ezzel száz munkahelyet teremt. A hazánkban 25 éve jelenlévő társaság 16 országban gyárt autóipari alkatrészeket több mint 450 autótípushoz.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.