valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.04.12.

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /

Újraéled a Tungsram - A Tungsram-csoporthoz került az amerikai General Electric (GE) magyarországi fényforrásüzletága.

A társaság ipari egységei a Tungsram Operations Kft.-be, ingatlankezelése pedig a Tungsram Ingatlan Kft.-be került, melyeket a végső tulajdonos, Jörg Bauer e célra létrehozott kft.-je alapított. A GE divíziójának további európai, közel-keleti, afrikai és törökországi részei Jörg Bauer újabb megállapodása értelmében hamarosan szintén a csoporthoz kerülnek. A tulajdonos elmondta: néhány év alatt „magyar multivá” kívánja fejleszteni a cégcsoportot.

Lehúzta a rolót az Evonik Kabán

Bezárt az aminosavat gyártó német Evonik kabai üzeme, ennek következtében 120 munkahely szűnik meg. A társaság az L-treonin aminosav piacán tapasztalható, egyre fokozódó versennyel indokolta a gyár leállítását. Az Evonik a közelgő elbocsátások kíméletes kezelése érdekében együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal. A kabai gyár legutóbbi beszámolója szerint 2016-ban több mint 14 milliárd forint árbevételt és 840 milliós nyereséget ért el.

Új gyárak épülnek

Két új beruházást jelentett be a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Közel kilencmilliárd forintból épít térkőgyárat a Viastein Kft. Biharkeresztesen, mellyel 180 új munkahelyet hoz létre. Zalaegerszegen pedig hárommilliárd forintos fejlesztéssel bővíti autóipari üzemét a Flex, és ezzel száz munkahelyet teremt. A hazánkban 25 éve jelenlévő társaság 16 országban gyárt autóipari alkatrészeket több mint 450 autótípushoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.