valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.04.26.

/ 2018.04.25., szerda 15:46 /

Spar lesz két CBA-boltból - Egy budapesti és egy erdőkertesi CBA-t is átad a Sparnak Baldauf László, a CBA volt elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke.

Az üzleti élettől tavaly év vége óta folyamatosan visszavonuló vállalkozó egy korábbi interjúban jelezte: tervei szerint 2018 végéig minden tulajdonostársával elszámol, és tiszteletbeli elnöki pozíciójáról is lemond. Bár Baldauf rendszeresen hangsúlyozta, hogy a magyar áruházakat érdemes támogatni a külföldiekkel szemben, kivonulása során eddig a Lidlnek és a Sparnak adta át üzleteit.

Egyesült biztosítók

A magyar pénzügyi szektor első hármas fúziója során összeolvadt a VIG Csoport három hazai érdekeltsége, az Union, az Erste és a Vienna Life biztosító. Az elsősorban méretgazdaságossági és adminisztrációcsökkentési okokból végrehajtott lépés célja a tízszázalékos piaci részesedés elérése volt. A három társaság az egyesülés után Union néven folytatja tevékenységét, de az Erste bankban értékesített termékek esetében az Erste-brand is megmaradhat.

Újranyit a gyár

Az építőanyagok iránti kereslet jelentős emelkedése miatt tavasszal újra megnyílik az LB-Knauf Kft. 2014-ben bezárt debreceni üzeme, így a társaság magyarországi termelőegységeinek száma négyre emelkedik. A veszprémi székhelyű LB-Knauf tavaly két számjegyű árbevétel-növekedést ért el, belföldi értékesítése 27,5 százalékkal, kilencmilliárd forintra emelkedett. A társaság további fellendülésre számít az építőanyag-piacon; 2018-as üzleti terve már tízmilliárd feletti árbevétellel számol.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.