valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.03.

/ 2018.05.02., szerda 17:04 /

Taxiáremelés - Jelentősen drágulnak a budapesti taxitarifák július 1-jétől: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

A taxisrendelet bevezetése óta nincs árverseny – a tarifákat érdekképviseletük igényei alapján a Fővárosi Közgyűlés határozza meg. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, a 2013 óta változatlan tarifák kisebb mértékben emelkednek, mint ahogy eredetileg a taxisok kezdeményezték.

Újra magyar az Extreme Digital

Visszavásárolták az Extreme Digital magyar résztulajdonosai a társaság 50,4 százalékos tulajdonrészét a dél-afrikai Steinhoff kereskedelmi csoporttól, mely tavaly év végén könyvelési szabálytalanságok miatt nemzetközi botrányba keveredett. Az Extreme Digital ügyvezetője, Várkonyi Balázs szerint a visszavásárlás azért volt fontos, mert a Steinhoff-csoporttal kapcsolatos negatív hírek annak ellenére is hatással voltak az Extreme Digitalra, hogy a magyar cég nem tartozott szorosan a csoporthoz.

Tőzsdére gurul a Wallis

Felvásárolja a tőzsdén jegyzett Altera Nyrt.-t, s ezáltal a parkettra lép a Wallis gépjármű-kereskedelmi és -szolgáltatói tevékenységét ellátó, közel 70 milliárd forint éves árbevételű, négytagú vállalatcsoportja. Ezután az Altera a gépjárműszektorban kíván befektetni, fokozva növekedését. A társaság célja, hogy a tőzsdei finanszírozás segítségével tovább erősítse magyarországi és kelet-közép-európai pozícióját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.