valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.03.

/ 2018.05.02., szerda 17:04 /

Taxiáremelés - Jelentősen drágulnak a budapesti taxitarifák július 1-jétől: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

A taxisrendelet bevezetése óta nincs árverseny – a tarifákat érdekképviseletük igényei alapján a Fővárosi Közgyűlés határozza meg. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, a 2013 óta változatlan tarifák kisebb mértékben emelkednek, mint ahogy eredetileg a taxisok kezdeményezték.

Újra magyar az Extreme Digital

Visszavásárolták az Extreme Digital magyar résztulajdonosai a társaság 50,4 százalékos tulajdonrészét a dél-afrikai Steinhoff kereskedelmi csoporttól, mely tavaly év végén könyvelési szabálytalanságok miatt nemzetközi botrányba keveredett. Az Extreme Digital ügyvezetője, Várkonyi Balázs szerint a visszavásárlás azért volt fontos, mert a Steinhoff-csoporttal kapcsolatos negatív hírek annak ellenére is hatással voltak az Extreme Digitalra, hogy a magyar cég nem tartozott szorosan a csoporthoz.

Tőzsdére gurul a Wallis

Felvásárolja a tőzsdén jegyzett Altera Nyrt.-t, s ezáltal a parkettra lép a Wallis gépjármű-kereskedelmi és -szolgáltatói tevékenységét ellátó, közel 70 milliárd forint éves árbevételű, négytagú vállalatcsoportja. Ezután az Altera a gépjárműszektorban kíván befektetni, fokozva növekedését. A társaság célja, hogy a tőzsdei finanszírozás segítségével tovább erősítse magyarországi és kelet-közép-európai pozícióját.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.