valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.10.

/ 2018.05.09., szerda 17:27 /

Devizahitelperek jönnek? - Fontos ítélet várható az Európai Bíróságnál, mely irányadó lesz a devizahitel-szerződések tisztességtelenségét vitató peres eljárások során.

Az ítéletet jelentős mértékben befolyásolja egy szakértői jelentés, amely szerint a magyar bíróságoknak kellene eldönteniük, hogy a hitelkontraktusok világosan és érthetően hívták-e fel a figyelmet az árfolyamváltozásból adódó kockázatokra. Amennyiben tisztességtelennek ítélik a szerződést, semmissé nyilváníthatják. Bár a bíróság várható döntése egy egyedi ügyre vonatkozik, ennek alapján, megfelelő jogalkotói szándék mellett, tömegesen indulhatnak majd eljárások.

Herendi győzelem

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen eltiltotta a Zara Home Magyarországot a Herendi Porcelánmanufaktúra teáskészletének utánzásától. Az ítélet szerint a spanyol tulajdonú cég által forgalmazott termékek az összetéveszthetőségig hasonlóak a Herendi egyik készletcsaládjához mind a külső megjelenés, mind az összhatás tekintetében. A bíróság elrendelte a szóban forgó termékek megsemmisítését, ezenfelül arra kötelezte a Zara Home-ot, hogy a sajtóban jelentesse meg az ítélet megállapításait.

Sportközpont 5 milliárdért

A tervezettnél drágábban, közel 5 milliárd forintért építtet négyszintes sportközpontot a belvárosi önkormányzat. A kivitelezési pályázatra egy ajánlat érkezett – egy olyan cégpárostól, mely nem először dolgozik az önkormányzatnak. A Fauna-Duó és a Gesztelyi Zrt. többek között az V. kerület tulajdonában és fenntartásában lévő épületek felújítási, fenntartási munkáit nyerte el 2015-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.