valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.10.

/ 2018.05.09., szerda 17:27 /

Devizahitelperek jönnek? - Fontos ítélet várható az Európai Bíróságnál, mely irányadó lesz a devizahitel-szerződések tisztességtelenségét vitató peres eljárások során.

Az ítéletet jelentős mértékben befolyásolja egy szakértői jelentés, amely szerint a magyar bíróságoknak kellene eldönteniük, hogy a hitelkontraktusok világosan és érthetően hívták-e fel a figyelmet az árfolyamváltozásból adódó kockázatokra. Amennyiben tisztességtelennek ítélik a szerződést, semmissé nyilváníthatják. Bár a bíróság várható döntése egy egyedi ügyre vonatkozik, ennek alapján, megfelelő jogalkotói szándék mellett, tömegesen indulhatnak majd eljárások.

Herendi győzelem

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen eltiltotta a Zara Home Magyarországot a Herendi Porcelánmanufaktúra teáskészletének utánzásától. Az ítélet szerint a spanyol tulajdonú cég által forgalmazott termékek az összetéveszthetőségig hasonlóak a Herendi egyik készletcsaládjához mind a külső megjelenés, mind az összhatás tekintetében. A bíróság elrendelte a szóban forgó termékek megsemmisítését, ezenfelül arra kötelezte a Zara Home-ot, hogy a sajtóban jelentesse meg az ítélet megállapításait.

Sportközpont 5 milliárdért

A tervezettnél drágábban, közel 5 milliárd forintért építtet négyszintes sportközpontot a belvárosi önkormányzat. A kivitelezési pályázatra egy ajánlat érkezett – egy olyan cégpárostól, mely nem először dolgozik az önkormányzatnak. A Fauna-Duó és a Gesztelyi Zrt. többek között az V. kerület tulajdonában és fenntartásában lévő épületek felújítási, fenntartási munkáit nyerte el 2015-ben.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.