valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170628-129014

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.17.

/ 2018.05.16., szerda 15:04 /

A Vodafone megveszi a UPC-t - Kiemelkedően magas, összesen 18,4 milliárd eurós tranzakció keretében vásárolja meg a Vodafone a magyar UPC-t és a kábelszolgáltató tulajdonosának német, román és cseh érdekeltségeit.

A felvásárlás révén a Vodafone több mint 54 millió háztartás kábelszolgáltatásához kap hozzáférést, és jelentős költségcsökkentési, illetve keresztértékesítési lehetőségekhez is hozzájut. A UPC Magyarország vezető internetszolgáltatója, összesen 2,3 millió előfizetője van.

Összeolvadhat a Digi és az Invitel

Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Digi megvásárolja az Invitel Távközlési Zrt.-t. A versenyfelügyeleti eljárás azért indult, mert mindkét társaság meghatározó szereplője a hazai vezetékes távközlési piacnak, így az összefonódás káros hatásokkal járhat. A GVH vizsgálata szerint a fúzió 16 magyar településen vezetne a verseny jelentős csökkenéséhez, ezért a Digi vállalta, hogy az egyesülést követő hat hónapon belül értékesíti az érintett településeken az Invitel hálózatait.

Csőd szélén a ZTE

Az összeomlás szélére sodródott a világ egyik legnagyobb távközlési vállalata és telefongyártója, a kínai ZTE, miután az amerikai kormány elzárta a társaságot az alkatrészei harmadát előállító amerikai beszállítóitól. A cég Magyarországon is jelentős érdekeltségekkel rendelkezik; az okostelefon-piaci jelenléte mellett 200 millió eurós mobilhálózatot épített a Telenornak. Donald Trump amerikai elnök közben utasította a kereskedelmi minisztériumot, hogy tegyen lépéseket a csőd elkerülésére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.