valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170510-128469

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.17.

/ 2018.05.16., szerda 15:04 /

A Vodafone megveszi a UPC-t - Kiemelkedően magas, összesen 18,4 milliárd eurós tranzakció keretében vásárolja meg a Vodafone a magyar UPC-t és a kábelszolgáltató tulajdonosának német, román és cseh érdekeltségeit.

A felvásárlás révén a Vodafone több mint 54 millió háztartás kábelszolgáltatásához kap hozzáférést, és jelentős költségcsökkentési, illetve keresztértékesítési lehetőségekhez is hozzájut. A UPC Magyarország vezető internetszolgáltatója, összesen 2,3 millió előfizetője van.

Összeolvadhat a Digi és az Invitel

Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Digi megvásárolja az Invitel Távközlési Zrt.-t. A versenyfelügyeleti eljárás azért indult, mert mindkét társaság meghatározó szereplője a hazai vezetékes távközlési piacnak, így az összefonódás káros hatásokkal járhat. A GVH vizsgálata szerint a fúzió 16 magyar településen vezetne a verseny jelentős csökkenéséhez, ezért a Digi vállalta, hogy az egyesülést követő hat hónapon belül értékesíti az érintett településeken az Invitel hálózatait.

Csőd szélén a ZTE

Az összeomlás szélére sodródott a világ egyik legnagyobb távközlési vállalata és telefongyártója, a kínai ZTE, miután az amerikai kormány elzárta a társaságot az alkatrészei harmadát előállító amerikai beszállítóitól. A cég Magyarországon is jelentős érdekeltségekkel rendelkezik; az okostelefon-piaci jelenléte mellett 200 millió eurós mobilhálózatot épített a Telenornak. Donald Trump amerikai elnök közben utasította a kereskedelmi minisztériumot, hogy tegyen lépéseket a csőd elkerülésére.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.