Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.05.31.

/ 2018.05.30., szerda 15:47 /

Csökkenhet a gázár - A kormány megállapodott a jövő évi gázszállítás áráról és mennyiségéről az orosz Gazprommal – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Bár az egyezség részleteit, így az árakat sem hozták nyilvánosságra, az Európai Bizottság időközben lezárt egy az orosz gázmonopóliummal szemben három éve húzódó trösztellenes ügyet, mely véget vet a Gazprom piaci erőfölénnyel való visszaélésének a közép- és kelet-európai piacon. A határozat kijelöli az orosz gázóriás számára azokat a kereteket, melyek között a jövőben működnie kell az unió határain belül – s ez többek között az árak csökkentését is maga után vonja.

Javult a magyar versenyképesség

Öt helyet javított 2017-hez képest, így a 47. helyen áll Magyarország a svájci IMD üzleti iskola versenyképességi rangsorában. A jelentés szerint fejlődött a kormányzati és az üzleti hatékonyság, valamint az infrastruktúra, ugyanakkor az IMD a gazdaság összteljesítményében visszaesést mutatott ki. Bár a rangsor elismeri, hogy javult Magyarország versenyképessége, ezt elsősorban a kedvező gazdasági környezetnek tudja be. A svájci intézet javaslatai szerint komoly strukturális reformokra van szükség és vissza kell térni a demokratikus uniós értékekhez.

Új országos rádió

A Class FM korábbi országos kereskedelmi frekvenciáját a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. által üzemeltetett POP FM veszi át. Az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó rádió 18 frekvenciát tartalmazó hálózatban, a hatósági szerződés megkötése után 120 napon belül kezdheti meg a sugárzást. A Médiatanács a Class FM pályázatát formai okokból utasította el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.