Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.07.

/ 2018.06.06., szerda 11:35 /

Kiszállnak a MET-ből - Eladja részesedését az energiakereskedő MET-csoportban Garancsi István és Nagy György, akárcsak az egyik alapító, a Mol, így a MET teljes egészében a menedzsment kezébe kerül.

Az ING bank közreműködésével megvalósuló tranzakció első lépcsőjeként a társaság vezérigazgatója, Lakatos Benjamin és néhány vezetőtársa válik tulajdonossá, majd melléjük lép be a menedzsment többi tagját képviselő MET Capital Partners AG. A társaság a napokban megvásárolta az Elmű romániai energiakereskedő cégét, és a jövőben további európai vásárlásokat tervez, amihez tőkét von be.

Francia tőke a Tranzitban

Az egyik legnagyobb európai baromfipiaci cégcsoport, a francia LDC megvásárolta a debreceni Tranzit-csoport 70 százalékos tulajdonrészét, ám az irányítás továbbra is az alapító Szabó családnál marad. Az alapító, Szabó Miklós szerint a hazai kacsa- és libapiacon vezető szerepet betöltő Tranzitnak a közép-kelet-európai terjeszkedéshez volt szüksége a tranzakcióra, mivel az európai baromfiszektor annyira koncentrált, hogy csak ilyen együttműködéssel nyílik esély a piacszerzésre. A Tranzit-csoport tavalyi összárbevétele elérte az 53 milliárd forintot.

Maradhat az Esmya

Korlátozásokkal ugyan, de piacon maradhat a Richter méhmióma kezelésére kifejlesztett Esmya nevű készítménye – döntött az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága. Az Esmyával szemben még 2017 decemberében indult vizsgálat, miután több betegnél is akut májgyulladást fedeztek fel. A végső szót az Európai Bizottság mondja ki néhány hét múlva.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.