Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.08.

/ 2017.06.07., szerda 18:38 /

Mélyponton a versenyképességünk - A tavalyi 46.-ról az 52. helyre esett vissza Magyarország az IMD Versenyképességi évkönyv idei kiadása szerint a vizsgált 63 országból.

Hazánk helyezése a legrosszabb a kelet-közép-európai uniós tagállamok között. A svájci kutatóintézet a gazdasági teljesítmény, az infrastruktúra fejlettsége, a kormányzati és az üzleti hatékonyság alapján rangsorolja az országokat. Az eredményt a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta, hogy nagyrészt tavalyi adatokon alapul, így még nem tükrözi a gazdasági növekedés gyorsulását és a beruházások bővülését.

Új mobilnetet fejlesztenek

Zalaegerszegen indul el az 5G adatátviteli technológia magyarországi kísérleti fejlesztése – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A projekt a városban 40 milliárd forintból épülő járműipari tesztpályához, illetve az okosváros programhoz kapcsolódik, s célja, hogy Magyarország világszerte az elsők között vezethesse be az új technológiát.

Bővít a Bosch

Az előző évhez képest ötödével, 1149 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét tavaly az idehaza autóipari részegységeket és kéziszerszámokat gyártó Bosch-csoport. Az alkalmazottak száma kétezerrel, 14200-ra nőtt. A vállalat ebben a hónapban kezdi el építeni Hatvanban új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai parkját. Budapesti fejlesztési központja mellett 60 ezer négyzetméteres területet vett, ahol irodákat, laboratóriumokat és tesztpályát épít 2021-ig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.