Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.08.

/ 2017.06.07., szerda 18:38 /

Mélyponton a versenyképességünk - A tavalyi 46.-ról az 52. helyre esett vissza Magyarország az IMD Versenyképességi évkönyv idei kiadása szerint a vizsgált 63 országból.

Hazánk helyezése a legrosszabb a kelet-közép-európai uniós tagállamok között. A svájci kutatóintézet a gazdasági teljesítmény, az infrastruktúra fejlettsége, a kormányzati és az üzleti hatékonyság alapján rangsorolja az országokat. Az eredményt a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta, hogy nagyrészt tavalyi adatokon alapul, így még nem tükrözi a gazdasági növekedés gyorsulását és a beruházások bővülését.

Új mobilnetet fejlesztenek

Zalaegerszegen indul el az 5G adatátviteli technológia magyarországi kísérleti fejlesztése – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A projekt a városban 40 milliárd forintból épülő járműipari tesztpályához, illetve az okosváros programhoz kapcsolódik, s célja, hogy Magyarország világszerte az elsők között vezethesse be az új technológiát.

Bővít a Bosch

Az előző évhez képest ötödével, 1149 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét tavaly az idehaza autóipari részegységeket és kéziszerszámokat gyártó Bosch-csoport. Az alkalmazottak száma kétezerrel, 14200-ra nőtt. A vállalat ebben a hónapban kezdi el építeni Hatvanban új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai parkját. Budapesti fejlesztési központja mellett 60 ezer négyzetméteres területet vett, ahol irodákat, laboratóriumokat és tesztpályát épít 2021-ig.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.