valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.08.

/ 2017.06.07., szerda 18:38 /

Mélyponton a versenyképességünk - A tavalyi 46.-ról az 52. helyre esett vissza Magyarország az IMD Versenyképességi évkönyv idei kiadása szerint a vizsgált 63 országból.

Hazánk helyezése a legrosszabb a kelet-közép-európai uniós tagállamok között. A svájci kutatóintézet a gazdasági teljesítmény, az infrastruktúra fejlettsége, a kormányzati és az üzleti hatékonyság alapján rangsorolja az országokat. Az eredményt a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta, hogy nagyrészt tavalyi adatokon alapul, így még nem tükrözi a gazdasági növekedés gyorsulását és a beruházások bővülését.

Új mobilnetet fejlesztenek

Zalaegerszegen indul el az 5G adatátviteli technológia magyarországi kísérleti fejlesztése – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A projekt a városban 40 milliárd forintból épülő járműipari tesztpályához, illetve az okosváros programhoz kapcsolódik, s célja, hogy Magyarország világszerte az elsők között vezethesse be az új technológiát.

Bővít a Bosch

Az előző évhez képest ötödével, 1149 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét tavaly az idehaza autóipari részegységeket és kéziszerszámokat gyártó Bosch-csoport. Az alkalmazottak száma kétezerrel, 14200-ra nőtt. A vállalat ebben a hónapban kezdi el építeni Hatvanban új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai parkját. Budapesti fejlesztési központja mellett 60 ezer négyzetméteres területet vett, ahol irodákat, laboratóriumokat és tesztpályát épít 2021-ig.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.