valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 16:56 /

Elad a GE - Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának eladásáról a General Electric, ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak felét érinti, mintegy ötezer embert.

Nem zárható ki, hogy egyes részterületeket más-más vevőknek értékesít az amerikai tulajdonos. A GE a Tungsram 1989-es megvásárlása óta van jelen hazánkban, 12 gyárat, öt k+f központot és három üzleti központot üzemeltet.

Továbbgurul az Opel

Ha az illetékes hatóságok jóváhagyják, már július végén megvásárolhatja a francia PSA-csoport a General Motors európai divízióját, s vele együtt a szentgotthárdi Opel-motorgyárat. A francia befektetők 2,2 milliárd eurót fizettek az 1999 óta veszteséges társaságért, melynek adásvétele az eredeti tervek szerint csak az év végén zárult volna le teljesen. Az értékesítésre a Reuters hírügynökség szerint azért kerülhet sor korábban, mert a PSA legalább három évig garantálja a gyári munkahelyek védelmét, és az Opel működését a jelenlegi formájában biztosítja.

Bővül Vajna médiabirodalma

Résztulajdont szerzett Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa a műsorgyártással és disztribúcióval is foglalkozó IKO-csoportban. A társaság és a TV2 a kereskedelmi csatorna 2016-os tulajdonosváltása óta stratégiai partnerek. A kormánybiztos kezébe került TV2 súlyos, 7,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta 2016-ot.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.