Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 16:56 /

Elad a GE - Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának eladásáról a General Electric, ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak felét érinti, mintegy ötezer embert.

Nem zárható ki, hogy egyes részterületeket más-más vevőknek értékesít az amerikai tulajdonos. A GE a Tungsram 1989-es megvásárlása óta van jelen hazánkban, 12 gyárat, öt k+f központot és három üzleti központot üzemeltet.

Továbbgurul az Opel

Ha az illetékes hatóságok jóváhagyják, már július végén megvásárolhatja a francia PSA-csoport a General Motors európai divízióját, s vele együtt a szentgotthárdi Opel-motorgyárat. A francia befektetők 2,2 milliárd eurót fizettek az 1999 óta veszteséges társaságért, melynek adásvétele az eredeti tervek szerint csak az év végén zárult volna le teljesen. Az értékesítésre a Reuters hírügynökség szerint azért kerülhet sor korábban, mert a PSA legalább három évig garantálja a gyári munkahelyek védelmét, és az Opel működését a jelenlegi formájában biztosítja.

Bővül Vajna médiabirodalma

Résztulajdont szerzett Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa a műsorgyártással és disztribúcióval is foglalkozó IKO-csoportban. A társaság és a TV2 a kereskedelmi csatorna 2016-os tulajdonosváltása óta stratégiai partnerek. A kormánybiztos kezébe került TV2 súlyos, 7,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta 2016-ot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.