Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 16:56 /

Elad a GE - Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának eladásáról a General Electric, ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak felét érinti, mintegy ötezer embert.

Nem zárható ki, hogy egyes részterületeket más-más vevőknek értékesít az amerikai tulajdonos. A GE a Tungsram 1989-es megvásárlása óta van jelen hazánkban, 12 gyárat, öt k+f központot és három üzleti központot üzemeltet.

Továbbgurul az Opel

Ha az illetékes hatóságok jóváhagyják, már július végén megvásárolhatja a francia PSA-csoport a General Motors európai divízióját, s vele együtt a szentgotthárdi Opel-motorgyárat. A francia befektetők 2,2 milliárd eurót fizettek az 1999 óta veszteséges társaságért, melynek adásvétele az eredeti tervek szerint csak az év végén zárult volna le teljesen. Az értékesítésre a Reuters hírügynökség szerint azért kerülhet sor korábban, mert a PSA legalább három évig garantálja a gyári munkahelyek védelmét, és az Opel működését a jelenlegi formájában biztosítja.

Bővül Vajna médiabirodalma

Résztulajdont szerzett Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa a műsorgyártással és disztribúcióval is foglalkozó IKO-csoportban. A társaság és a TV2 a kereskedelmi csatorna 2016-os tulajdonosváltása óta stratégiai partnerek. A kormánybiztos kezébe került TV2 súlyos, 7,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta 2016-ot.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.