Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.15.

/ 2017.06.14., szerda 16:56 /

Elad a GE - Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának eladásáról a General Electric, ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak felét érinti, mintegy ötezer embert.

Nem zárható ki, hogy egyes részterületeket más-más vevőknek értékesít az amerikai tulajdonos. A GE a Tungsram 1989-es megvásárlása óta van jelen hazánkban, 12 gyárat, öt k+f központot és három üzleti központot üzemeltet.

Továbbgurul az Opel

Ha az illetékes hatóságok jóváhagyják, már július végén megvásárolhatja a francia PSA-csoport a General Motors európai divízióját, s vele együtt a szentgotthárdi Opel-motorgyárat. A francia befektetők 2,2 milliárd eurót fizettek az 1999 óta veszteséges társaságért, melynek adásvétele az eredeti tervek szerint csak az év végén zárult volna le teljesen. Az értékesítésre a Reuters hírügynökség szerint azért kerülhet sor korábban, mert a PSA legalább három évig garantálja a gyári munkahelyek védelmét, és az Opel működését a jelenlegi formájában biztosítja.

Bővül Vajna médiabirodalma

Résztulajdont szerzett Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa a műsorgyártással és disztribúcióval is foglalkozó IKO-csoportban. A társaság és a TV2 a kereskedelmi csatorna 2016-os tulajdonosváltása óta stratégiai partnerek. A kormánybiztos kezébe került TV2 súlyos, 7,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta 2016-ot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.