valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.22.

/ 2017.06.21., szerda 16:47 /

Bevásárolt Csányi agrárcége - A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm agrár-élelmiszeripari csoport megvásárolta a több mint 10 ezer hektáron gazdálkodó Agroprodukt Zrt.-t, vagyis lényegében az első Orbán-kormány idején privatizált pápai állami gazdaságot.

Az ügyletet még a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kell.

Sörgyárat vettek Szemereyék

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán vásárolták meg a Pécsi Sörgyár Zrt.-t az osztrák Ottakringertől. A Szemerey testvérek érdekeltségébe tartozó MAVA Befektetési Kft. és a BanKonzult Commerce Kft. a sörgyár 99 százalékos tulajdonrészét szerezték meg. Közleményük szerint a közel jövőben igyekeznek majd újrapozicionálni az elmúlt években átlagosan félmilliárdos veszteséget elszenvedő sörgyárat.

Tőzsdére lép a Waberer’s

Hétfőn elindult a Waberer’s tőzsdei bevezetése, amelynek ajánlattételi időszaka várhatóan június 29-én zárul. A társaság az árfolyamsávot törzsrészvényenként 5100 és 6300 forint között határozta meg. Az ajánlattétel során nyilvános, illetve munkavállalói ajánlattételre és zártkörű, intézményi befektetők számára fenntartott részvényértékesítésre is sor kerül. A Waberer’s a tőzsdei bevezetésből származó várható bevétel jelentős részét, 32 millió eurót Lengyelország egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő közúti fuvarozószállítmányozó vállalata, a Link felvásárlására fordítaná.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.