Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.29.

/ 2017.06.28., szerda 15:20 /

Módosítják a szerencsejáték-törvényt - Az uniós jogba ütközik a magyarországi online szerencsejáték-fogadásra vonatkozó szabályozás több pontja – mondta ki az Európai Bíróság.

A kötelező érvényű döntés értelmében a kormánynak meg kell változtatnia többek között a szolgáltatások szabadságát korlátozó, külföldi társaságokat hátrányosan megkülönböztető rendelkezéseket. Lázár János kancelláriaminiszter jelezte: elfogadják a döntést, és módosítani fogják a törvényt, így a külföldi cégek valószínűleg ismét megjelenhetnek majd a magyar piacon.

Vasutat korszerűsít Mészáros

Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-je és a V-Híd Építő Zrt. újíthatja fel a Püspökladány–Ebes közötti, közel 32 kilométeres vasútvonalat 74,9 milliárd forintból. A beruházás nyomán a pályának alkalmasnak kell lennie 160 km/óra sebességű közlekedésre. A cégeknek korszerűsíteniük kell a vonal vágányhálózatát; megfelelő peronokat, aluljárókat, lifteket és akadálymentes állomási környezetet kell kialakítaniuk. A projekt értékét az állami pályáztató eredetileg 69,1 milliárd forintra becsülte.

Felszállópályán a Diehl

Jelentősen bővíti magyarországi kapacitását a német Diehl Aircabin légi ipari beszállító, mely nyírségi gyárában egyebek mellett az Airbus A350-es gépéhez gyárt belső részegységeket. A társaság a 3,7 milliárd forint értékű beruházás keretében új épületeket húz fel és gépeket szerez be nyírbátori üzeméhez. A 230 új munkahelyet teremtő bővítést a kormány 1,38 milliárd forinttal támogatja.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!