valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.06.29.

/ 2017.06.28., szerda 15:20 /

Módosítják a szerencsejáték-törvényt - Az uniós jogba ütközik a magyarországi online szerencsejáték-fogadásra vonatkozó szabályozás több pontja – mondta ki az Európai Bíróság.

A kötelező érvényű döntés értelmében a kormánynak meg kell változtatnia többek között a szolgáltatások szabadságát korlátozó, külföldi társaságokat hátrányosan megkülönböztető rendelkezéseket. Lázár János kancelláriaminiszter jelezte: elfogadják a döntést, és módosítani fogják a törvényt, így a külföldi cégek valószínűleg ismét megjelenhetnek majd a magyar piacon.

Vasutat korszerűsít Mészáros

Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-je és a V-Híd Építő Zrt. újíthatja fel a Püspökladány–Ebes közötti, közel 32 kilométeres vasútvonalat 74,9 milliárd forintból. A beruházás nyomán a pályának alkalmasnak kell lennie 160 km/óra sebességű közlekedésre. A cégeknek korszerűsíteniük kell a vonal vágányhálózatát; megfelelő peronokat, aluljárókat, lifteket és akadálymentes állomási környezetet kell kialakítaniuk. A projekt értékét az állami pályáztató eredetileg 69,1 milliárd forintra becsülte.

Felszállópályán a Diehl

Jelentősen bővíti magyarországi kapacitását a német Diehl Aircabin légi ipari beszállító, mely nyírségi gyárában egyebek mellett az Airbus A350-es gépéhez gyárt belső részegységeket. A társaság a 3,7 milliárd forint értékű beruházás keretében új épületeket húz fel és gépeket szerez be nyírbátori üzeméhez. A 230 új munkahelyet teremtő bővítést a kormány 1,38 milliárd forinttal támogatja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.