Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.13.

/ 2017.07.12., szerda 17:07 /

Itt az idei dinnyebotrány - Hatósági és etikai eljárást kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Tesco ellen, miután az áruházlánc a dinnyeszezon kezdetére jelentős árcsökkentést hirdetett.

A kamara felszólította a Tescót, hogy vonja vissza „a magyar termelőket megalázó, etikátlan akcióját”, melynek keretében a korábbi 249 forint helyett 99 forintra süllyesztette a görögdinnye árát.

Béremelés a vasutasoknál

Harmincszázalékos béremelést ígért a MÁV dolgozóinak a kormány. Orbán Viktor levélben tájékoztatta a vasutasokat a fizetésemelési programról, melyet 2019-ig több lépcsőben fognak végrehajtani. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy megkezdődött a hazai vasútvonalak korszerűsítése, így 2020-ig 900 kilométer sínpálya újulhat meg Magyarországon.

Instant tésztában az élen

Több mint tízmilliárd forintos beruházással hozott létre új gyárat a japán Nissin Foods Kecskeméten. A főként instant tésztakészítményeket gyártó vállalat 2004-ben telepítette át holland üzemét Magyarországra, ám a termékek iránti növekvő kereslet szükségessé tette egy nagyobb gyáregység kialakítását. Koki Ando, a cégcsoport vezérigazgatója szerint Kecskemét a beruházásnak köszönhetően a társaság európai központjává válik, s fontos szerepet kap a Nissin Foods globális jelenlétének erősítésében is. A vállalat 36 gyárat működtet a világ 19 országában; éves nettó árbevétele meghaladja a 4,1 milliárd eurót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.