valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20150205-109277

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20150205-109277

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.13.

/ 2017.07.12., szerda 17:07 /

Itt az idei dinnyebotrány - Hatósági és etikai eljárást kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Tesco ellen, miután az áruházlánc a dinnyeszezon kezdetére jelentős árcsökkentést hirdetett.

A kamara felszólította a Tescót, hogy vonja vissza „a magyar termelőket megalázó, etikátlan akcióját”, melynek keretében a korábbi 249 forint helyett 99 forintra süllyesztette a görögdinnye árát.

Béremelés a vasutasoknál

Harmincszázalékos béremelést ígért a MÁV dolgozóinak a kormány. Orbán Viktor levélben tájékoztatta a vasutasokat a fizetésemelési programról, melyet 2019-ig több lépcsőben fognak végrehajtani. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy megkezdődött a hazai vasútvonalak korszerűsítése, így 2020-ig 900 kilométer sínpálya újulhat meg Magyarországon.

Instant tésztában az élen

Több mint tízmilliárd forintos beruházással hozott létre új gyárat a japán Nissin Foods Kecskeméten. A főként instant tésztakészítményeket gyártó vállalat 2004-ben telepítette át holland üzemét Magyarországra, ám a termékek iránti növekvő kereslet szükségessé tette egy nagyobb gyáregység kialakítását. Koki Ando, a cégcsoport vezérigazgatója szerint Kecskemét a beruházásnak köszönhetően a társaság európai központjává válik, s fontos szerepet kap a Nissin Foods globális jelenlétének erősítésében is. A vállalat 36 gyárat működtet a világ 19 országában; éves nettó árbevétele meghaladja a 4,1 milliárd eurót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Alakul a Budapest–Tel-Aviv-tengely – kulcsszerepben Finkelstein

Hasonlóan gondolkodik az izraeli és a magyar kormány Soros Györgyről és a migrációról. De Benjamin Netanjahu budapesti útja azt is jelzi: a zsidó állam nyit az őt a nyugatiakkal ellentétben alig kritizáló visegrádiak felé. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Schiffer András: „Így nem lesz itt kormányváltás”

Az ellenzék újra matekozik ahelyett, hogy az országgal foglalkozna, és versenyt üvölt Orbán ellen, akinek pedig igenis jól működött a szimata migrációügyben – ismeri el Schiffer András. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Cirkusz a Szigeten

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra.