valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170222-127530

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.13.

/ 2017.07.12., szerda 17:07 /

Itt az idei dinnyebotrány - Hatósági és etikai eljárást kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Tesco ellen, miután az áruházlánc a dinnyeszezon kezdetére jelentős árcsökkentést hirdetett.

A kamara felszólította a Tescót, hogy vonja vissza „a magyar termelőket megalázó, etikátlan akcióját”, melynek keretében a korábbi 249 forint helyett 99 forintra süllyesztette a görögdinnye árát.

Béremelés a vasutasoknál

Harmincszázalékos béremelést ígért a MÁV dolgozóinak a kormány. Orbán Viktor levélben tájékoztatta a vasutasokat a fizetésemelési programról, melyet 2019-ig több lépcsőben fognak végrehajtani. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy megkezdődött a hazai vasútvonalak korszerűsítése, így 2020-ig 900 kilométer sínpálya újulhat meg Magyarországon.

Instant tésztában az élen

Több mint tízmilliárd forintos beruházással hozott létre új gyárat a japán Nissin Foods Kecskeméten. A főként instant tésztakészítményeket gyártó vállalat 2004-ben telepítette át holland üzemét Magyarországra, ám a termékek iránti növekvő kereslet szükségessé tette egy nagyobb gyáregység kialakítását. Koki Ando, a cégcsoport vezérigazgatója szerint Kecskemét a beruházásnak köszönhetően a társaság európai központjává válik, s fontos szerepet kap a Nissin Foods globális jelenlétének erősítésében is. A vállalat 36 gyárat működtet a világ 19 országában; éves nettó árbevétele meghaladja a 4,1 milliárd eurót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.