valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170713-124645

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.13.

/ 2017.07.12., szerda 17:07 /

Itt az idei dinnyebotrány - Hatósági és etikai eljárást kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Tesco ellen, miután az áruházlánc a dinnyeszezon kezdetére jelentős árcsökkentést hirdetett.

A kamara felszólította a Tescót, hogy vonja vissza „a magyar termelőket megalázó, etikátlan akcióját”, melynek keretében a korábbi 249 forint helyett 99 forintra süllyesztette a görögdinnye árát.

Béremelés a vasutasoknál

Harmincszázalékos béremelést ígért a MÁV dolgozóinak a kormány. Orbán Viktor levélben tájékoztatta a vasutasokat a fizetésemelési programról, melyet 2019-ig több lépcsőben fognak végrehajtani. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy megkezdődött a hazai vasútvonalak korszerűsítése, így 2020-ig 900 kilométer sínpálya újulhat meg Magyarországon.

Instant tésztában az élen

Több mint tízmilliárd forintos beruházással hozott létre új gyárat a japán Nissin Foods Kecskeméten. A főként instant tésztakészítményeket gyártó vállalat 2004-ben telepítette át holland üzemét Magyarországra, ám a termékek iránti növekvő kereslet szükségessé tette egy nagyobb gyáregység kialakítását. Koki Ando, a cégcsoport vezérigazgatója szerint Kecskemét a beruházásnak köszönhetően a társaság európai központjává válik, s fontos szerepet kap a Nissin Foods globális jelenlétének erősítésében is. A vállalat 36 gyárat működtet a világ 19 országában; éves nettó árbevétele meghaladja a 4,1 milliárd eurót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.