Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.20.

/ 2017.07.19., szerda 16:59 /

Fél áron a vizes vb-re - A MÁV-csoport akciójának keretében a szurkolók fél áron vonatozhatnak a vizes vb rendező városaiba.

A versenyek valamelyikére jegyet váltó utasok 50 százalékos menetdíjkedvezményt kapnak, ha felmutatják a belépőjegyüket. A MÁV-csoport a sportrendezvényre növelte a járműszerelők, kocsivizsgálók, takarítók, a biztonsági őrök, polgárőrök és a készenléti rendőrök számát, valamint tartalék szerelvények és mozdonyok is készenlétben állnak.

Szépen épül a Lego

Rekordévet zárt 2016-ban a Lego magyarországi leányvállalata. A Lego Manufacturing Kft. nyíregyházi gyára 11 százalékkal, 32 milliárd 969 millió forintra növelte árbevételét, adózott eredménye 13 százalékkal 788,6 millió forintra nőtt. A társaság nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el: a Lego-csoport 85 éves fennállása legmagasabb, 37,9 milliárd dán koronás (1568 milliárd forintos) bevételét könyvelhette el.

Online jegy a tömegközlekedésre

A Budapesti Közlekedési Központ elindította online jegy- és bérletvásárlási felületét, melyen keresztül az utasok teljes árú és tanuló-, félhavi és havi Budapest-bérleteket, illetve 24, 72 órás és hetijegyeket válthatnak. Az online, bankkártyás átutalással megvásárolt jegyet vagy bérletet okostelefonon kell majd bemutatni az ellenőröknek, akik a QR-kód leolvasásával ellenőrzik az érvényességet. A többnapos online jegyet vagy bérletet váltóknak naponta egyszer mindenképp be kell majd lépniük a BKK jegyvásárlási felületére, mert csak így töltődik le az adott napra érvényes azonosítókód.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.