Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.20.

/ 2017.07.19., szerda 16:59 /

Fél áron a vizes vb-re - A MÁV-csoport akciójának keretében a szurkolók fél áron vonatozhatnak a vizes vb rendező városaiba.

A versenyek valamelyikére jegyet váltó utasok 50 százalékos menetdíjkedvezményt kapnak, ha felmutatják a belépőjegyüket. A MÁV-csoport a sportrendezvényre növelte a járműszerelők, kocsivizsgálók, takarítók, a biztonsági őrök, polgárőrök és a készenléti rendőrök számát, valamint tartalék szerelvények és mozdonyok is készenlétben állnak.

Szépen épül a Lego

Rekordévet zárt 2016-ban a Lego magyarországi leányvállalata. A Lego Manufacturing Kft. nyíregyházi gyára 11 százalékkal, 32 milliárd 969 millió forintra növelte árbevételét, adózott eredménye 13 százalékkal 788,6 millió forintra nőtt. A társaság nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el: a Lego-csoport 85 éves fennállása legmagasabb, 37,9 milliárd dán koronás (1568 milliárd forintos) bevételét könyvelhette el.

Online jegy a tömegközlekedésre

A Budapesti Közlekedési Központ elindította online jegy- és bérletvásárlási felületét, melyen keresztül az utasok teljes árú és tanuló-, félhavi és havi Budapest-bérleteket, illetve 24, 72 órás és hetijegyeket válthatnak. Az online, bankkártyás átutalással megvásárolt jegyet vagy bérletet okostelefonon kell majd bemutatni az ellenőröknek, akik a QR-kód leolvasásával ellenőrzik az érvényességet. A többnapos online jegyet vagy bérletet váltóknak naponta egyszer mindenképp be kell majd lépniük a BKK jegyvásárlási felületére, mert csak így töltődik le az adott napra érvényes azonosítókód.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.