felsooktatasirangsor.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170119-122154

http://felsooktatasirangsor.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170119-122154

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.27.

/ 2017.07.26., szerda 16:44 /

Beruház a Mol - Egymilliárd dollárt költ a Mol egy új petrolkémiai technológiára: a cég a német Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal írt alá szerződést propilénoxid-gyártási licencekről.

Az új üzem – melynek helye még nem ismert – tervezését és kivitelezését az amerikai Fluor végzi. Évente 200 ezer tonna propilén-oxid készül majd, amelyet a Mol alakít az autó-, építő- és bútoripar által használt polioltermékekké.

Richter-siker

Engedélyezte a Richter Gedeon saját fejlesztésű, skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó, cariprazin hatóanyagú gyógyszerének forgalomba hozatalát az Európai Bizottság. Nyugat-Európában Reagila néven kerül majd a patikákba a készítmény, várhatóan 2018 végétől.

Elkelt az Invitel

Mintegy 43 milliárd forintért megvásárolja a Digi Távközlési Zrt. az Invitel-csoport lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő, 26 milliárdos árbevételű Invitel Távközlési Zrt.-t. Az ügylet a versenyhatósági jóváhagyás után, várhatóan 2018 első negyedévében zárul. Ezzel a Digi ügyfélköre másfélszeresére, 400 ezresre növekszik majd. Az Invitel tulajdonosa a vételárból a nagyvállalati üzletágat, az Invitech Solutionst fejleszti.

Gránit: elad az állam

Nyilvános értékesítési eljárás keretében év végére eladja az állam 36,5 százalékos részvénycsomagját a Gránit Bankban – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: miután a bankrendszerben a magyar tulajdonhányad meghaladta az 50 százalékot, az állam már nem kíván tulajdonosi szerepet vállalni a szektorban.

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.