valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.27.

/ 2017.07.26., szerda 16:44 /

Beruház a Mol - Egymilliárd dollárt költ a Mol egy új petrolkémiai technológiára: a cég a német Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal írt alá szerződést propilénoxid-gyártási licencekről.

Az új üzem – melynek helye még nem ismert – tervezését és kivitelezését az amerikai Fluor végzi. Évente 200 ezer tonna propilén-oxid készül majd, amelyet a Mol alakít az autó-, építő- és bútoripar által használt polioltermékekké.

Richter-siker

Engedélyezte a Richter Gedeon saját fejlesztésű, skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó, cariprazin hatóanyagú gyógyszerének forgalomba hozatalát az Európai Bizottság. Nyugat-Európában Reagila néven kerül majd a patikákba a készítmény, várhatóan 2018 végétől.

Elkelt az Invitel

Mintegy 43 milliárd forintért megvásárolja a Digi Távközlési Zrt. az Invitel-csoport lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő, 26 milliárdos árbevételű Invitel Távközlési Zrt.-t. Az ügylet a versenyhatósági jóváhagyás után, várhatóan 2018 első negyedévében zárul. Ezzel a Digi ügyfélköre másfélszeresére, 400 ezresre növekszik majd. Az Invitel tulajdonosa a vételárból a nagyvállalati üzletágat, az Invitech Solutionst fejleszti.

Gránit: elad az állam

Nyilvános értékesítési eljárás keretében év végére eladja az állam 36,5 százalékos részvénycsomagját a Gránit Bankban – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: miután a bankrendszerben a magyar tulajdonhányad meghaladta az 50 százalékot, az állam már nem kíván tulajdonosi szerepet vállalni a szektorban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.