Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.27.

/ 2017.07.26., szerda 16:44 /

Beruház a Mol - Egymilliárd dollárt költ a Mol egy új petrolkémiai technológiára: a cég a német Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal írt alá szerződést propilénoxid-gyártási licencekről.

Az új üzem – melynek helye még nem ismert – tervezését és kivitelezését az amerikai Fluor végzi. Évente 200 ezer tonna propilén-oxid készül majd, amelyet a Mol alakít az autó-, építő- és bútoripar által használt polioltermékekké.

Richter-siker

Engedélyezte a Richter Gedeon saját fejlesztésű, skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó, cariprazin hatóanyagú gyógyszerének forgalomba hozatalát az Európai Bizottság. Nyugat-Európában Reagila néven kerül majd a patikákba a készítmény, várhatóan 2018 végétől.

Elkelt az Invitel

Mintegy 43 milliárd forintért megvásárolja a Digi Távközlési Zrt. az Invitel-csoport lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő, 26 milliárdos árbevételű Invitel Távközlési Zrt.-t. Az ügylet a versenyhatósági jóváhagyás után, várhatóan 2018 első negyedévében zárul. Ezzel a Digi ügyfélköre másfélszeresére, 400 ezresre növekszik majd. Az Invitel tulajdonosa a vételárból a nagyvállalati üzletágat, az Invitech Solutionst fejleszti.

Gránit: elad az állam

Nyilvános értékesítési eljárás keretében év végére eladja az állam 36,5 százalékos részvénycsomagját a Gránit Bankban – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: miután a bankrendszerben a magyar tulajdonhányad meghaladta az 50 százalékot, az állam már nem kíván tulajdonosi szerepet vállalni a szektorban.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.