Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.27.

/ 2017.07.26., szerda 16:44 /

Beruház a Mol - Egymilliárd dollárt költ a Mol egy új petrolkémiai technológiára: a cég a német Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal írt alá szerződést propilénoxid-gyártási licencekről.

Az új üzem – melynek helye még nem ismert – tervezését és kivitelezését az amerikai Fluor végzi. Évente 200 ezer tonna propilén-oxid készül majd, amelyet a Mol alakít az autó-, építő- és bútoripar által használt polioltermékekké.

Richter-siker

Engedélyezte a Richter Gedeon saját fejlesztésű, skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó, cariprazin hatóanyagú gyógyszerének forgalomba hozatalát az Európai Bizottság. Nyugat-Európában Reagila néven kerül majd a patikákba a készítmény, várhatóan 2018 végétől.

Elkelt az Invitel

Mintegy 43 milliárd forintért megvásárolja a Digi Távközlési Zrt. az Invitel-csoport lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő, 26 milliárdos árbevételű Invitel Távközlési Zrt.-t. Az ügylet a versenyhatósági jóváhagyás után, várhatóan 2018 első negyedévében zárul. Ezzel a Digi ügyfélköre másfélszeresére, 400 ezresre növekszik majd. Az Invitel tulajdonosa a vételárból a nagyvállalati üzletágat, az Invitech Solutionst fejleszti.

Gránit: elad az állam

Nyilvános értékesítési eljárás keretében év végére eladja az állam 36,5 százalékos részvénycsomagját a Gránit Bankban – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: miután a bankrendszerben a magyar tulajdonhányad meghaladta az 50 százalékot, az állam már nem kíván tulajdonosi szerepet vállalni a szektorban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.