Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.03.

/ 2017.08.02., szerda 16:38 /

Bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a Banca Româneăscát, amivel négy százalékra emelkedik a magyar pénzintézet romániai piaci részesedése.

Az 1148 főt foglalkoztató, 109 fiókot üzemeltető Banca Românească a 14. legnagyobb ágazati szereplő a szomszédos országban, ám az OTP már meglévő, 2,1 százalékos részesedésű helyi leánybankjával együtt a csoport a nyolcadik helyre ugrik a rangsorban. Wolf László, az OTP-csoport vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben 7-8 százalékos arányt is elérhetnek a közeljövőben Romániában.

Kiszáll a Telekom

A Magyar Telekom felhagy a lakossági villamosenergia-kereskedelemmel – derül ki a társaság Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott engedélykérelméből. A beadványra azért van szükség, hogy a Telekom eddigi ügyfelei egyszerűsített eljárással válthassanak a Démász szolgáltatására. A Magyar Telekom idén március 31-én 91,5 ezer ügyfélnek szolgáltatott áramot, szemben az egy évvel korábbi 95,7 ezerrel. A társaság a lakossági gázszolgáltatásból 2015. augusztus 1-jével lépett ki, üzleti energetikai ügyfeleit pedig 2016. január 1-jével adta át az E2 Hungary Zrt.-nek.

Óriástender-eredmény

Lezárult a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzése, amelyen állami és önkormányzati épületek energetikai felújítására kerestek vállalkozókat. Mindhárom ajánlattevővel keretmegállapodást kötnek, ezek a cégek a West Hungária Bau, a ZÁÉV, továbbá a Dél-Konstrukt és a Zeron konzorciuma. A konkrét munkák kivitelezőjét a három fővállalkozó közül választják majd ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.