Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.03.

/ 2017.08.02., szerda 16:38 /

Bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a Banca Româneăscát, amivel négy százalékra emelkedik a magyar pénzintézet romániai piaci részesedése.

Az 1148 főt foglalkoztató, 109 fiókot üzemeltető Banca Românească a 14. legnagyobb ágazati szereplő a szomszédos országban, ám az OTP már meglévő, 2,1 százalékos részesedésű helyi leánybankjával együtt a csoport a nyolcadik helyre ugrik a rangsorban. Wolf László, az OTP-csoport vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben 7-8 százalékos arányt is elérhetnek a közeljövőben Romániában.

Kiszáll a Telekom

A Magyar Telekom felhagy a lakossági villamosenergia-kereskedelemmel – derül ki a társaság Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott engedélykérelméből. A beadványra azért van szükség, hogy a Telekom eddigi ügyfelei egyszerűsített eljárással válthassanak a Démász szolgáltatására. A Magyar Telekom idén március 31-én 91,5 ezer ügyfélnek szolgáltatott áramot, szemben az egy évvel korábbi 95,7 ezerrel. A társaság a lakossági gázszolgáltatásból 2015. augusztus 1-jével lépett ki, üzleti energetikai ügyfeleit pedig 2016. január 1-jével adta át az E2 Hungary Zrt.-nek.

Óriástender-eredmény

Lezárult a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzése, amelyen állami és önkormányzati épületek energetikai felújítására kerestek vállalkozókat. Mindhárom ajánlattevővel keretmegállapodást kötnek, ezek a cégek a West Hungária Bau, a ZÁÉV, továbbá a Dél-Konstrukt és a Zeron konzorciuma. A konkrét munkák kivitelezőjét a három fővállalkozó közül választják majd ki.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.