valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.03.

/ 2017.08.02., szerda 16:38 /

Bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a Banca Româneăscát, amivel négy százalékra emelkedik a magyar pénzintézet romániai piaci részesedése.

Az 1148 főt foglalkoztató, 109 fiókot üzemeltető Banca Românească a 14. legnagyobb ágazati szereplő a szomszédos országban, ám az OTP már meglévő, 2,1 százalékos részesedésű helyi leánybankjával együtt a csoport a nyolcadik helyre ugrik a rangsorban. Wolf László, az OTP-csoport vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben 7-8 százalékos arányt is elérhetnek a közeljövőben Romániában.

Kiszáll a Telekom

A Magyar Telekom felhagy a lakossági villamosenergia-kereskedelemmel – derül ki a társaság Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott engedélykérelméből. A beadványra azért van szükség, hogy a Telekom eddigi ügyfelei egyszerűsített eljárással válthassanak a Démász szolgáltatására. A Magyar Telekom idén március 31-én 91,5 ezer ügyfélnek szolgáltatott áramot, szemben az egy évvel korábbi 95,7 ezerrel. A társaság a lakossági gázszolgáltatásból 2015. augusztus 1-jével lépett ki, üzleti energetikai ügyfeleit pedig 2016. január 1-jével adta át az E2 Hungary Zrt.-nek.

Óriástender-eredmény

Lezárult a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzése, amelyen állami és önkormányzati épületek energetikai felújítására kerestek vállalkozókat. Mindhárom ajánlattevővel keretmegállapodást kötnek, ezek a cégek a West Hungária Bau, a ZÁÉV, továbbá a Dél-Konstrukt és a Zeron konzorciuma. A konkrét munkák kivitelezőjét a három fővállalkozó közül választják majd ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.