felsooktatasirangsor.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170119-122154

http://felsooktatasirangsor.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170119-122154

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.03.

/ 2017.08.02., szerda 16:38 /

Bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a Banca Româneăscát, amivel négy százalékra emelkedik a magyar pénzintézet romániai piaci részesedése.

Az 1148 főt foglalkoztató, 109 fiókot üzemeltető Banca Românească a 14. legnagyobb ágazati szereplő a szomszédos országban, ám az OTP már meglévő, 2,1 százalékos részesedésű helyi leánybankjával együtt a csoport a nyolcadik helyre ugrik a rangsorban. Wolf László, az OTP-csoport vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben 7-8 százalékos arányt is elérhetnek a közeljövőben Romániában.

Kiszáll a Telekom

A Magyar Telekom felhagy a lakossági villamosenergia-kereskedelemmel – derül ki a társaság Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott engedélykérelméből. A beadványra azért van szükség, hogy a Telekom eddigi ügyfelei egyszerűsített eljárással válthassanak a Démász szolgáltatására. A Magyar Telekom idén március 31-én 91,5 ezer ügyfélnek szolgáltatott áramot, szemben az egy évvel korábbi 95,7 ezerrel. A társaság a lakossági gázszolgáltatásból 2015. augusztus 1-jével lépett ki, üzleti energetikai ügyfeleit pedig 2016. január 1-jével adta át az E2 Hungary Zrt.-nek.

Óriástender-eredmény

Lezárult a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzése, amelyen állami és önkormányzati épületek energetikai felújítására kerestek vállalkozókat. Mindhárom ajánlattevővel keretmegállapodást kötnek, ezek a cégek a West Hungária Bau, a ZÁÉV, továbbá a Dél-Konstrukt és a Zeron konzorciuma. A konkrét munkák kivitelezőjét a három fővállalkozó közül választják majd ki.

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.