valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20160414-118102

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.10.

/ 2017.08.09., szerda 14:14 /

Újabb bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a National Bank of Greece (NBG) szerb leányintézetét, a Vojvodjanska Bankát, mellyel együtt az OTP Bank Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, így az ország hetedik legerősebb szereplőjévé válik.

A Vojvodjanska Banka jelenleg 1405 főt foglalkoztat, és 105 fiókot, illetve 138 ATM-et tart fent Szerbiában. Az adásvétel során az OTP az NBG más szerbiai érdekeltségeit is megvásárolta, így a vételár összesen 125 millió euróra rúg. Az OTP a közelmúltban egy horvát és egy román bankot is megvett, és Wolf László vezérigazgató-helyettes szerint a csoport továbbra is stratégiai célnak tekinti piaci részesedésének a növelését.

Kapós irodaházak

A közelmúltban három jelentős ingatlanpiaci adásvétel is lezárult Budapest belvárosában. A Magyar Nemzeti Bank nettó 53,8 millió euróért értékesítette a 2014-ben 45,3 millió euróért vásárolt Eiffel Palace irodaépületet egy luxemburgi befektetési alapnak. Mintegy 60 millió eurós vételárért elkelt az úgynevezett Kálvin portfólió, mely a Kálvin Square és a CityZen irodaházakat foglalja magába. Július végén pedig az OTP Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg a mintegy 26 ezer négyzetméteres alapterületű West End Business Centert – e tranzakció pontos értéke nem nyilvános.

Zöldbefektetés

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo igazgatósága döntést hozott három, összesen 18,1 megawatt teljesítményű naperőmű fejlesztéséről, valamint jóváhagyta egy két megawattos szélerőmű megvásárlását. A beruházássorozat összértéke megközelíti a 10 milliárd forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.