Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.10.

/ 2017.08.09., szerda 14:14 /

Újabb bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a National Bank of Greece (NBG) szerb leányintézetét, a Vojvodjanska Bankát, mellyel együtt az OTP Bank Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, így az ország hetedik legerősebb szereplőjévé válik.

A Vojvodjanska Banka jelenleg 1405 főt foglalkoztat, és 105 fiókot, illetve 138 ATM-et tart fent Szerbiában. Az adásvétel során az OTP az NBG más szerbiai érdekeltségeit is megvásárolta, így a vételár összesen 125 millió euróra rúg. Az OTP a közelmúltban egy horvát és egy román bankot is megvett, és Wolf László vezérigazgató-helyettes szerint a csoport továbbra is stratégiai célnak tekinti piaci részesedésének a növelését.

Kapós irodaházak

A közelmúltban három jelentős ingatlanpiaci adásvétel is lezárult Budapest belvárosában. A Magyar Nemzeti Bank nettó 53,8 millió euróért értékesítette a 2014-ben 45,3 millió euróért vásárolt Eiffel Palace irodaépületet egy luxemburgi befektetési alapnak. Mintegy 60 millió eurós vételárért elkelt az úgynevezett Kálvin portfólió, mely a Kálvin Square és a CityZen irodaházakat foglalja magába. Július végén pedig az OTP Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg a mintegy 26 ezer négyzetméteres alapterületű West End Business Centert – e tranzakció pontos értéke nem nyilvános.

Zöldbefektetés

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo igazgatósága döntést hozott három, összesen 18,1 megawatt teljesítményű naperőmű fejlesztéséről, valamint jóváhagyta egy két megawattos szélerőmű megvásárlását. A beruházássorozat összértéke megközelíti a 10 milliárd forintot.