Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.10.

/ 2017.08.09., szerda 14:14 /

Újabb bankot vett az OTP - Az OTP megvásárolta a National Bank of Greece (NBG) szerb leányintézetét, a Vojvodjanska Bankát, mellyel együtt az OTP Bank Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, így az ország hetedik legerősebb szereplőjévé válik.

A Vojvodjanska Banka jelenleg 1405 főt foglalkoztat, és 105 fiókot, illetve 138 ATM-et tart fent Szerbiában. Az adásvétel során az OTP az NBG más szerbiai érdekeltségeit is megvásárolta, így a vételár összesen 125 millió euróra rúg. Az OTP a közelmúltban egy horvát és egy román bankot is megvett, és Wolf László vezérigazgató-helyettes szerint a csoport továbbra is stratégiai célnak tekinti piaci részesedésének a növelését.

Kapós irodaházak

A közelmúltban három jelentős ingatlanpiaci adásvétel is lezárult Budapest belvárosában. A Magyar Nemzeti Bank nettó 53,8 millió euróért értékesítette a 2014-ben 45,3 millió euróért vásárolt Eiffel Palace irodaépületet egy luxemburgi befektetési alapnak. Mintegy 60 millió eurós vételárért elkelt az úgynevezett Kálvin portfólió, mely a Kálvin Square és a CityZen irodaházakat foglalja magába. Július végén pedig az OTP Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg a mintegy 26 ezer négyzetméteres alapterületű West End Business Centert – e tranzakció pontos értéke nem nyilvános.

Zöldbefektetés

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo igazgatósága döntést hozott három, összesen 18,1 megawatt teljesítményű naperőmű fejlesztéséről, valamint jóváhagyta egy két megawattos szélerőmű megvásárlását. A beruházássorozat összértéke megközelíti a 10 milliárd forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.