Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.17.

/ 2017.08.16., szerda 18:08 /

Új magyar buszok - Száz új autóbusz átadását kezdte meg a győri Kravtex Kft. az Észak- és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ, illetve a Volánbusz Zrt. számára.

Az október elejéig forgalomba álló új járművekkel 316-ra emelkedik a hazai járműipar fejlesztését célzó nemzeti autóbusz-gyártási program tavalyi bejelentése óta átadott Credo buszok száma. A nyílt közbeszerzésen nyertes ajánlatot adó cégcsoport győri és mosonmagyaróvári gyárai több mint 500 embernek adnak munkát.

Waberer’s: zsebben a Link

Lezárta a Link nevű lengyel cég felvásárlását a Waberer’s – jelentette be Lajkó Ferenc, a nemzetközi fuvarozással és regionális szerződéses logisztikával foglalkozó, biztosítót is működtető magyar társaság vezérigazgatója. Tőzsdei bevezetése óta a vállalat először tett közzé féléves beszámolót, amely szerint 2017 első felében árbevétele 13 százalékkal, 313 millió euróra nőtt, míg nettóeredménye több mint ötödével gyarapodott, elérve a 9,2 millió eurót. A vezérigazgató arra számít, hogy a jövőben a Link lesz a csoport növekedésének egyik motorja.

Kibővítik az M70-est

Az eredetileg becsült nettó 14,9 milliárd helyett 16,7 milliárd forintért alakíthatja négysávossá az M70-es autóutat a Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. konzorciuma, mely egyedüli ajánlattevőként indult a nyílt tenderen. A Letenye és Tornyiszentmiklós, vagyis az M7-es sztráda és a szlovén határ közti autóút nagyjából 21 kilométer hosszú, és a szűkebb, 2x1 sávos szakaszain erősen balesetveszélyes. A beruházás keretében az utat 130 kilométer/órás sebességű közlekedésre alkalmas autópályává bővítik.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.