Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.24.

/ 2017.08.23., szerda 16:50 /

Lassult a növekedés - A bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A KSH jelentése szerint az ipari termelés lassuló növekedése, illetve a mezőgazdasági termelés visszaesése okozta a négy százalék körüli előzetes becsléseket alulmúló eredményt. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanakkor a növekedés megfelel a várakozásoknak, és továbbra is tartható a 4,1 százalékos éves célkitűzés.

Megvannak a gigatender győztesei

Eredményt hirdettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiírt, nettó 271,7 milliárd forintos keretösszegű országos útfelújítási közbeszerzésen. A tendert az ajánlatkérő tájegységek szerint hat, 38 és 54,3 milliárd forint közötti költségvetésű beruházási blokkra osztotta, melyekben a nyerteseknek 2017 és 2020 között kell végrehajtaniuk a közúthálózat meghatározott szakaszainak felújítását vagy fejlesztését. A hat csoportból – más társaságok mellett – a Swietelsky Magyarország ötben, a Strabag négyben, az EuroAszfalt és a Soltút Kft. háromban kapott megbízást a kivitelezésre.

Alakul a vonat-villamos

Lezárult a hódmezővásárhelyi tram-train megépítésére kiírt, közel kilencmilliárd forint értékű közbeszerzés, melynek két győztese a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. lett. A beruházás keretében 3,3 kilométer hosszú egyvágányú városi villamosvonal épül, öt megállóhellyel és egy végállomással, valamint Szegeden szintén megvalósul a Rókus megállóhelyet és a 135-ös számú vasútvonalat összekötő villamospálya.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!