valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20140717-102028

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20140717-102028

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.24.

/ 2017.08.23., szerda 16:50 /

Lassult a növekedés - A bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A KSH jelentése szerint az ipari termelés lassuló növekedése, illetve a mezőgazdasági termelés visszaesése okozta a négy százalék körüli előzetes becsléseket alulmúló eredményt. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanakkor a növekedés megfelel a várakozásoknak, és továbbra is tartható a 4,1 százalékos éves célkitűzés.

Megvannak a gigatender győztesei

Eredményt hirdettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiírt, nettó 271,7 milliárd forintos keretösszegű országos útfelújítási közbeszerzésen. A tendert az ajánlatkérő tájegységek szerint hat, 38 és 54,3 milliárd forint közötti költségvetésű beruházási blokkra osztotta, melyekben a nyerteseknek 2017 és 2020 között kell végrehajtaniuk a közúthálózat meghatározott szakaszainak felújítását vagy fejlesztését. A hat csoportból – más társaságok mellett – a Swietelsky Magyarország ötben, a Strabag négyben, az EuroAszfalt és a Soltút Kft. háromban kapott megbízást a kivitelezésre.

Alakul a vonat-villamos

Lezárult a hódmezővásárhelyi tram-train megépítésére kiírt, közel kilencmilliárd forint értékű közbeszerzés, melynek két győztese a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. lett. A beruházás keretében 3,3 kilométer hosszú egyvágányú városi villamosvonal épül, öt megállóhellyel és egy végállomással, valamint Szegeden szintén megvalósul a Rókus megállóhelyet és a 135-ös számú vasútvonalat összekötő villamospálya.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.