Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.31.

/ 2017.08.30., szerda 16:37 /

Repülőgépgyár épül Pécsett - Elektromos repülőgépeket gyártó üzemet épít a magyar Magnus Aircraft Zrt. a Pécs-Pogány repülőtér mellett.

Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz, melynek nyomán legalább évi 200 repülőgépet gyártanak és 105 embernek adnak majd munkát, a magyar kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő, műrepülésre alkalmas kétüléses gépet.

Ingatlanos céget vett Mészáros

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap 49,02 százalékos, meghatározó befolyást szerez az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt.-ben. A vállalat az adásvételi folyamat lezárása után szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakul. Ezt a státuszt egy júniusi törvénymódosítás tette elérhetővé a tőzsdei cégek számára, melyek így mentesülhetnek a társasági és helyi adók megfizetése alól, ha vállalják, hogy a nettó nyereség legalább 90 százalékát kifizetik osztalékként.

Fejleszt az SMR

Az indiai SMR autóipari vállalat 8 milliárd forintból visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít Túrkevén, melyhez a magyar állam 2,2 milliárdos támogatást ad. A társaság magyarországi bővülése 415 új munkahelyet teremt. Az SMR-csoport a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója; 33 országban 230 gyárat üzemeltet, és több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A társaság csoportszintű éves árbevétele eléri a 9,1 milliárd dollárt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.