valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170126-122261

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170126-122261

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.31.

/ 2017.08.30., szerda 16:37 /

Repülőgépgyár épül Pécsett - Elektromos repülőgépeket gyártó üzemet épít a magyar Magnus Aircraft Zrt. a Pécs-Pogány repülőtér mellett.

Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz, melynek nyomán legalább évi 200 repülőgépet gyártanak és 105 embernek adnak majd munkát, a magyar kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő, műrepülésre alkalmas kétüléses gépet.

Ingatlanos céget vett Mészáros

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap 49,02 százalékos, meghatározó befolyást szerez az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt.-ben. A vállalat az adásvételi folyamat lezárása után szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakul. Ezt a státuszt egy júniusi törvénymódosítás tette elérhetővé a tőzsdei cégek számára, melyek így mentesülhetnek a társasági és helyi adók megfizetése alól, ha vállalják, hogy a nettó nyereség legalább 90 százalékát kifizetik osztalékként.

Fejleszt az SMR

Az indiai SMR autóipari vállalat 8 milliárd forintból visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít Túrkevén, melyhez a magyar állam 2,2 milliárdos támogatást ad. A társaság magyarországi bővülése 415 új munkahelyet teremt. Az SMR-csoport a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója; 33 országban 230 gyárat üzemeltet, és több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A társaság csoportszintű éves árbevétele eléri a 9,1 milliárd dollárt.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.