Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.08.31.

/ 2017.08.30., szerda 16:37 /

Repülőgépgyár épül Pécsett - Elektromos repülőgépeket gyártó üzemet épít a magyar Magnus Aircraft Zrt. a Pécs-Pogány repülőtér mellett.

Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz, melynek nyomán legalább évi 200 repülőgépet gyártanak és 105 embernek adnak majd munkát, a magyar kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő, műrepülésre alkalmas kétüléses gépet.

Ingatlanos céget vett Mészáros

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap 49,02 százalékos, meghatározó befolyást szerez az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt.-ben. A vállalat az adásvételi folyamat lezárása után szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakul. Ezt a státuszt egy júniusi törvénymódosítás tette elérhetővé a tőzsdei cégek számára, melyek így mentesülhetnek a társasági és helyi adók megfizetése alól, ha vállalják, hogy a nettó nyereség legalább 90 százalékát kifizetik osztalékként.

Fejleszt az SMR

Az indiai SMR autóipari vállalat 8 milliárd forintból visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít Túrkevén, melyhez a magyar állam 2,2 milliárdos támogatást ad. A társaság magyarországi bővülése 415 új munkahelyet teremt. Az SMR-csoport a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója; 33 országban 230 gyárat üzemeltet, és több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A társaság csoportszintű éves árbevétele eléri a 9,1 milliárd dollárt.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!