Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.02.

/ 2017.10.31., kedd 16:31 /

Új Bridgestone-gyár - Felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának számító japán Bridgestone.

A fejlesztés megkétszerezte a gyár alapterületét és kapacitását, valamint megháromszorozta a munkavállalók létszámát, amely így elérte az 1100 főt. A beruházást a kormány közel 2,4 milliárd forinttal támogatta. Az üzem 2020-ra éri el maximális teljesítményét, ekkor évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain.

Nem lesz új munkaszüneti nap

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a Szabó Tímea (Párbeszéd) által benyújtott, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítást csak a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók tehermentesítésére. Néhány hete az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek pártolták a javaslatot, a munkaadók ellenezték.

Szabályozzák a városnéző buszokat

Koncessziós szerződéshez kötötte az autóbuszos városnéző szolgáltatást a Fővárosi Közgyűlés. A városvezetés szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi járművek ártanak a főváros turisztikai megítélésének. A 2018. június 30-án hatályba lépő rendelet értelmében az üzemeltetőknek meghatározott arculati irányelvekhez kell igazodniuk, és a buszoknak legalább Euro 4 környezetvédelmi kategóriába kell tartozniuk.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.