Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.09.

/ 2017.11.08., szerda 15:59 /

Leépítés az Opelnél - Visszaestek a szentgotthárdi Opel-motorgyár megrendelései, ezért a társaság csökkenti kölcsönzött dolgozóinak létszámát.

A gyár már megvált száz munkavállalótól, és várható, hogy az állományt tovább szűkítik – de a tervek szerint a leépítés nem érinti majd az Opel saját alkalmazottait. A társaság szerint a létszámcsökkentés mértéke függ a megrendelések további változásától, de a tendencia alapján valószínű, hogy év végéig megválnak a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott valamennyi kollégától.

Fogamzást segít a Richter

Kizárólagos licenc- és értékesítési szerződést kötött a Richter az amerikai Prima-Temppel, melynek révén a magyar gyógyszerészeti társaság – az Egyesült Államok és Kanada kivételével – a világ valamennyi piacán kizárólagos értékesítési jogot szerzett a PriyaRing nevű nőgyógyászati eszközre. A Prima-Temp által kifejlesztett készülék egy peteérést nagy pontossággal előre jelző hüvelygyűrű, mely – rádióhullámokon keresztül – rendszeresen továbbítja a mért adatokat egy kiválasztott okoseszközre, azonosítva a termékenységi időszak kezdetét.

Céget vett Garancsi

Megvásárolta a világ vezető biztonsági és vagyonvédelmi szolgáltatásokat nyújtó társasága, a G4S magyarországi leányvállalatát Garancsi István egy hónapja bejegyzett cége. A váratlan tulajdonosváltásról Lassányi Zsolt, a G4S Biztonságtechnikai Zrt. vezérigazgatója levélben tájékoztatta a cég partnereit. A Videoton FC-t és a Market Építőt is tulajdonló Garancsi István egyedüli részvényese a biztonságtechnikai társaságot megvásárló GaranSec Zrt.-nek.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.