Tüntetéssel ünneplik a pedagógusnapot a közoktatási érdekképviseletek

/ 2012.06.03., vasárnap 05:13 /
Tüntetéssel ünneplik a pedagógusnapot a közoktatási érdekképviseletek

Béremelést, valamint a köznevelési- és a szakképzési törvény bevezetésének elhalasztását követeli öt szakszervezet. Pedagógusnap alkalmából petíciót adnak át a kormánynak. A demonstrációra több ezer embert várnak.

Tízezer főre kért helyfoglalási engedélyt öt közoktatási érdekképviseleti szervezet a mai pedagógustüntetésre. A Heti Válasz Online úgy tudja: civil szervezetekkel közösen még az utolsó napokban is nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy „sokan legyenek” a demonstrálók.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete azt követeli, hogy a köznevelési- és a szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt halasszák el egy évvel, és hogy a pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát segítő közalkalmazottak 20 százalékos béremelést kapjanak jövő év elejétől.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 15-én, a demonstráció bejelentésekor a bírálatokat sorolva kitért arra, hogy a szakma nem támogatja a tankötelezettség 16 éves korra történő leszállítását; nem támogatja, hogy az általános iskolát végzett tanulók felét a hároméves szakképzésbe irányítsák, ezzel esélyt sem adva, hogy jól képzett munkások legyenek, vagy sikeres érettségit tegyenek; és nem támogatja azt sem, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát 40 százalékkal csökkentsék.

Szerinte a burkolt óraszámemelés a munkaterhek radikális növekedésével és a kollegák nagyszámú elbocsátásával jár, a csökkenő pedagóguslétszámból pedig automatikusan következik a technikai létszám csökkentése is.

Gallóné szerint a közoktatás központosítása adja meg a lehetőséget, hogy a kormányhivatalok intézményeket vonhassanak össze és zárhassanak be. Szólt arról is, hogy május közepén még hiányoztak a törvény végrehajtási rendeletei, nem voltak kidolgozva a fenntartóváltás részletei, a járási kormányhivatalokra vonatkozó parlamenti döntés pedig meg sem született.

Tollner József, a PDSZ elnökségi tagja a demonstráció bejelentésekor arról beszélt, hogy a pedagógusok 25 százalékát, 30 ezer embert bocsáthatnak el az új törvény miatt. Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt kifogásolta, hogy nem világos a jelenlegi fenntartók jövőbeni szerepe. Mint mondta, a legtöbben most a vagyont próbálják kimenekíteni, és így az amúgy sem jó helyzetben lévő iskolák „továbbgatyásodnak”.

A demonstráció résztvevői 10 órától a Jászai Mari téren gyülekeznek. Délben a szakszervezetek nagygyűlést tartanak a Szalay utcában, 13 órakor pedig átadják a petíciójukat az oktatási államtitkárságnak.

A PSZ elnöke a Heti Válasz Online-nak azt mondta: „lehet, hogy a követelést nem fogadja el a kormány, de ez akkor sem felesleges”. Véleménye szerint „ez nem a pedagógusokról szól, hanem a közoktatásról: a gyerekekről, a szülőkről, a nagyszülőkről, az egész társadalomról”. Szerinte ugyanis a törvényhozók nem magyarázták el az embereknek, hogyan fogják ezek a törvények érinteni őket. Példaként említette, hogy mostanáig a diszlexiás diákok felmentést kaptak az idegen nyelv tanulása alól. Az új törvény azonban nem különbözteti meg a speciális nevelésű gyerekeket, sőt a fogyatékkal élőket sem a normál képességűektől.

A Heti Válasz Online úgy tudja: a petíciót nem Hoffmann Rózsa államtitkár vagy Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár veszi át. Az oktatási kabinet lényegesen alacsonyabb szintű munkatársat nevezett ki a feladatra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint „ennek is van üzenetértéke”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.