valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Jelentősen megugrott a szám: Rendkívül sokan szavaznak külföldön

/ 2014.04.04., péntek 11:41 /
Jelentősen megugrott a szám: Rendkívül sokan szavaznak külföldön

Több mint 28 ezren kérték, hogy vasárnap ne Magyarországon, hanem valamely külképviseleten szavazhassanak. Négy éve csaknem 20 ezerrel volt kisebb ez a szám.

28.152 - ennyien kívánnak április 6-án Magyarország határain kívül, valamely külképviseleten szavazni. Fontos különbségtétel: aki külképviseleten szavaz, az rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel, csak a választás napján éppen külföldön tartózkodik. Levélben csak azok szavazhatnak, akiknek nincs magyar lakcímük.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a legtöbben Londonban (5371 fő) és Münchenben (3106) kívánnak szavazni. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) Londonban egy 600 négyzetméteres termet bérel, itt tartják meg a voksolást, a londoni konzul tájékoztatása szerint ott akár 20 ezer ember is tudott volna voksolni. Ahogy korábban már megírtuk, Münchenben egy fűthető sátrat állítanak fel a képviselet udvarán, abban lesz a szavazás.

A berlini magyar nagykövetség udvarán fűthető sátrat állítanak fel vasárnapra

Sokan szavaznak Brüsszelben (1839), Bernben (1378 - itt szintén sátorban adható le majd a voks), Berlinben (1347), Bécsben (1145), Csíkszeredán (1002) és Párizsban (975). A „negatív rekorder" a nigériai Abuja, itt mindössze ketten jelezték, hogy szavaznának. A magyar Külügyminisztérium nemrég nyitotta meg Nigériában a nagykövetséget, könnyen elképzelhető, hogy ez a két fő az oda delegált diplomáciai testület tagjait takarja.

A 28.152 külföldön tartózkodó személy nagyon soknak mondható, négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában ugyanis „csak" 8807 választópolgár szerepelt a külképviseleti névjegyzékben.

A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján lesz a voksolás, de az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni. A külföldön leadott szavazatokat nem számolják össze, hanem a Külügyminisztériumból érkező külképviseleti választási irodák (küvi) tagjai - a levélszavazatokkal együtt - beszállítják az NVI-be. Emiatt vasárnap este - de még a következő napokban sem - lesz meg a választás végleges, 100 százalékos feldolgozottságú eredménye.

A külképviseleteken a választók ugyanúgy a saját választókerületük jelöltjére és országos, illetve nemzetiségi listára szavazhatnak, mint a Magyarországon voksolók. A küvi tagoknak vigyázniuk kell, hogy a szállítás során a levélszavazatokat tartalmazó borítékok (csomagok) nem keveredhetnek a külképviseleti szavazás során leadott borítékokkal. Az NVI az urnák beérkezését követően szétválogatja választókerületek szerint a szavazatokat. Április 6-án minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 12-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani az egyéni választókerület eredményét is.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban azt mondta, vasárnap éjszaka várhatóan 95 százalékos feldolgozottságot tudnak majd megállapítani.

Londonban négy éve 2043-an szavaztak az első fordulóban

A szavazás napján a külképviseleti választási iroda helyi idő szerint 6 órakor nyitja ki a szavazóhelyiséget. A szavazóhelyiségben kizárólag az szavazhat, aki a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a küvi nem vehet fel választópolgárt a külképviseleti névjegyzékbe.

A szavazni kívánó választópolgárnak a küvi előtt igazolnia kell személyazonosságát, erre a következő, a magyar hatóságok által kiállított érvényes igazolványok alkalmasak: személyazonosító igazolvány, útlevél, valamint (kártya formátumú) vezetői engedély. A személyazonosság igazolására alkalmas az ideiglenes magánútlevél (a hat hónapos és az egy éves érvényességi idejű egyaránt) és a kártya formátumú ideiglenes személyazonosító igazolvány is. A választópolgárnak azonban - a magyarországi szavazástól eltérően - nem kell igazolnia lakcímét vagy személyi azonosítóját.

Miután a külképviseleti választási iroda megállapította a választó személyazonosságát, valamint azt, hogy a külképviseleti névjegyzéken szerepel-e, a küvi a külképviseleti névjegyzék alapján megállapítja, hogy milyen szavazólapokat kell a választópolgár rendelkezésére bocsátania. Annak a választópolgárnak, aki nem kérte nemzetiségiként  nyilvántartásba vételét, egy egyéni választókerületi szavazólapot (a külképviseleti névjegyzék tartalmazza, hogy melyik választókerületét) és egy pártlistás szavazólapot kell adni. A nemzetiségiként nyilvántartásba vett választó egy egyéni választókerületi szavazólapot és nemzetiségének listás szavazólapját (a külképviseleti névjegyzék tartalmazza, hogy melyik nemzetiségét) adják át.

A választópolgárnak a névjegyzék aláírásával kell igazolnia a szavazólap átvételét. Nagyon fontos, hogy a választópolgár lezárja a borítékot az urnába helyezés előtt, mert a nyitott borítékban leadott szavazatok érvénytelenek.

Levélszavazatok

Míg hétfőn sokkolóan hatott, milyen sok érvénytelen levélszavazat érkezett be az NVI-hez, ahogy nő a feldolgozottság, úgy javul az érvényes szavazatok aránya. A valasztas.hu honlap legfrissebb adatai szerint 109.466 levélszavazat érkezett be a budapesti központba, ebből 50.655-öt dolgoztak fel (egyelőre csak az ún. azonosító nyilatkozatot ellenőrzik, a szavazatot tartalmazó kisebb borítékhoz vasárnapig nem nyúlnak). Az érvényes szavazási iratok száma 40.292 darab. Ahogyan az várható volt, Romániából érkezett be a legtöbb levélszavazat, ebből már 17.752 darab érvényes.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.