300 ezer forint havonta: íme, a valódi svéd nyugdíj!

/ 2010.01.29., péntek 10:38 /

Az elmúlt hetek nyugdíjháborújában szitokszóvá lett a skandinávok ellátási rendszere. Ezért megnéztük, milyen is arrafelé valójában az a bizonyos jóléti nyugellátás.

Amikor svédországi emberünk - nevezzük Johan Engbergnek - úgy érezte, eleget dolgozott már életében, elhatározta, hogy visszavonul. Mivel hazájában nincs megszabott nyugdíjkorhatár, de időskori ellátás csak 61 éves kor után jár, Johan a hatodik iksz betöltése után intett búcsút foglalkozásának.

Ekkorra már pontosan tudta, mekkora lesz a nyugdíja. (Svédországban egy átlagos nyugdíjas legalább 14 ezer koronát - 300 ezer forintnak megfelelő összeget - kap havonta.) A postás ugyanis évről évre kézbesítette neki azt a narancssárga borítékot, amelyben az állam értesíti őt arról, időskorában havonta mekkora összegű ellátásra számíthat.

Ahogy honfitársaitól, Johan Engberg adózott jövedelméből is 18,5 százalék nyugdíjjárulékot vontak le. Ebből 16 százalék az állami kasszába vándorolt - és értéke Svédország nemzeti jövedelmének arányában változott -, a maradék 2,5 százalék pedig emberünk úgynevezett prémiumszámláját gazdagította. A munkában töltött évek mellett azzal is nyugdíjjogosultságot lehet szerezni, ha valaki otthon marad gyermeket nevelni, katonai szolgálatot teljesít vagy felsőfokú tanulmányokat folytat.

A híres-neves skandináv jóléti állam további lehetőségekkel is kecsegtette Johan Engberget - 65 éves kora után garantált minimálellátásban részesülhet, és jogosult lesz az úgynevezett házfenntartási kiegészítésre. Leginkább azonban azt a mondatot szerette országa társadalombiztosítási tájékoztatójában, amely szerint mindazon svéd idősek életfenntartási támogatást kapnak, akiknek nyugdíja olyan alacsony összegű, "hogy abból nem lehet méltó színvonalon élni".

Magyarország legismertebb "svéd" nyugdíjasa Péterffy Árpád. A professzor évtizedekig vezette a debreceni szívsebészetet, és közben a stockholmi Karolinska Intézetben, majd Linköpingben is operált. Ezért - 25 éves magyar munkaviszonya, valamint 36 svéd szolgálati éve - alapján remek összehasonlítási alapja van a két nyugdíjrendszerről.

Svédországból háromféle ellátást folyósítanak neki. Kap egy alacsony összegű "népi nyugdíjat", a szolgálati évei alapján kiszámított járadéka viszont olyan jelentős összeg - két és félszerese a magyar nyugdíjának -, hogy bőven fedezi a megélhetését. "Zsebpénzként" pedig a magánnyugdíjpénztárától kap kiegészítést. Svéd nyugdíja annak ellenére is alig marad el korábbi fizetésétől, hogy adóznia kell utána.

Az északi országban a téma nem annyira átpolitizált, mint Magyarországon; erre utal, hogy idén először csökkent a professzor svéd nyugdíja. A társadalmi szolidaritás náluk arra is kiterjed, hogy az idősebb nemzedékek is részt vállalnak a nehezebb idők terheiből.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.