40 sérülés a koponyán: Döbbenetes részletek a tárgyalóteremből!

/ 2009.10.26., hétfő 17:52 /

A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején, illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték, rugdosták, amíg csak bele nem halt az ütlegelésbe.

A Debreceni Ítélőtáblán Balla Lajos büntetőtanácsa az elsőfokú bírósági ítélet ismertetésével hétfőn megkezdte az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalását. A nagy érdeklődésre tekintettel a tárgyalás a táblabíróság épületének aulájában zajlik rendkívüli biztonsági intézkedések közepette.

Az iratismertetések után a vádat képviselő fellebbviteli főügyész fenntartotta korábbi bizonyítási indítványait, mint ahogy a vádlottak védői is. Ezekről az indítványokról még a nap folyamán határoz a büntetőtanács. A tárgyalást hétfő délután igazságügyi szakértői vélemények ismertetésével folytatják.

Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. Mint emlékezetes: az akkor 44 éves sértett Szögi Lajos tanárt Olaszliszka belterületén gyermekei előtt halálra lincselték. A tragédiát megelőzően egy helyi kislány az út melletti vízelvezető árokba esett. Annyi volt bizonyossággal megállapítható, hogy a jármű nem ütötte el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele és az autón sodródási nyomok sem maradtak vissza. A gyermek árokba esése után rögtön felpattant és beszaladt az udvarukra az édesanyjához.

A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején, illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték, rugdosták, amíg csak bele nem halt a verésbe.


Szögi Lajos síremléke Olaszliszkán

A mai tárgyalási napon a vádlottak életkörülményeiről elhangzott: a másodrendű vádlott tízszer volt büntetve a legkülönfélébb bűncselekmények miatt. A vádlottak közül háromnak volt öngyilkossági kísérlete a lincselés óta. A harmad- és negyedrendű vádlottak családjában korábban volt egy halálos gázolás: a lánytestvérüket ütötte el egy gépkocsi Olaszliszkán.

Eztán a bíró felolvasta a tényállást. Mint az áldozat sérüléseiről elmondta: csak a férfi koponyáján mintegy 40 sérülést különítettek el. A bíró később azt kérdezte az igazságügyi elmeorvosi szakértőtől, hogy a családban előfordult korábbi gázolás miatt fennállhatott-e kóros indulat vagy rövidzárlat a vádlottak viselkedésében a bűncselekmény elkövetésekor ezen eseményre visszavezethetően. A szakértői vélemény szerint ez nem fordulhatott elő.

A Haon.hu tudósítása szerint a bíró felolvasott egy levelet, amit a másodrendű vádlott írt az ötödrendűnek (a feleségének) e hónapban a hajdú-bihari büntetés-végrehajtási intézetben. A cellatársára bízta, aki a nevelőjének adta át. Az ítélőtáblának az intézetparancsnok továbbította. H. Dezső ebben a finoman szólva is megkérdőjelezhető valóságtartalmú levélben a saját felelősségét kisebbíti, illetve nagyrészt a feleségét menti, mondván nem az kiabálta, hogy "öljétek a magyart", hanem egy Icuka keresztnevű nő. A levélről H. Dezső nem kívánt beszélni, míg két vádlott cáfolta a rájuk vonatkozó részeket.

Még a tárgyalási nap elején szóba került, hogy a nyolcadrendű vádlott, H. Krisztián - az elsőrendű vádlott öccse, a másod- és ötödrendű vádlottak fia - beismerő jellegű nyilatkozatot tehet az elsőfokú ítélet után. Az ügyész elmondta, hogy egy beismerő vallomást enyhítő körülményként értékelnének. A most 17 éves fiú végül mégsem élt a lehetőséggel.

Az eljárást holnap Olaszliszkán, helyszíni tárgyalással folytatják. A gyilkosság ügyében a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa leghamarabb november 6-án hoz ítéletet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.