444: zsebsajtózás ész nélkül

/ 2015.01.14., szerda 09:01 /

„Orbán Viktor, Rogán Antal és a zsebsajtó bámulatos tempóban hergeli bele magát és hallgatóságát a bevándorlás és muszlimellenes retorikába”, írta január 12-én a 444.hu egy cikkben, amelyben igyekezett ízekre szedni a kormányfő gazdasági bevándorlással kapcsolatos január 11-i párizsi kijelentéseit.

A cikk állításai ezúttal lényegtelenek, hanem a zsebsajtó: ide a Heti Választ sikerült linkelni, még pedig Élő Anita kolléganőm cikkét a körúton és a belváros többi részén nagy számban jelenlévő török éttermekről. Pontosabban a nyomtatott lapban megjelent hosszabb cikkének kiajánlóját, amely valóban aznap került fel a Válasz.hu-ra. Ennek szólna a bámulatos tempó, hiszen Orbán 11-én mond valamit, mi pedig 12-re máris előállunk egy ténycikkel a megtámogatására.

Most abba nem mennék bele, hogy a 444.hu mindenkinél mindent jobban tudói nem vették észre, hogy a cikk egyáltalán nem hergel a bevándorlók, a török éttermesek ellen, hanem egy társadalmi-gazdasági-kulturális jelenséget elemez ítélkezés nélkül.

Maradjunk inkább az időrendnél: ez a cikk megjelent a január 8-i nyomtatott Heti Válaszban, három nappal a miniszterelnök kijelentése előtt. A lap néhány nappal korábban, január 5-6-án elment a nyomdába. Élő Anita tehát egy jósnő jövőbelátó képességével 6 napra előre meg tudta jósolni, mivel tematizálná a miniszterelnök a közbeszédet egy olyan merénylet kapcsán, amit a cikk megírásakor még el sem követtek. Ez bámulatos, természetfölötti képesség!

A múlt héten megjelent Heti Válasz cikke

A múlt héten megjelent Heti Válasz cikke

Még egy apróság: a kiajánlóban is szerepelt – bár nem hinném, hogy a 444 újságírója, Erdélyi Péter egyáltalán legörgetett a végéig –, hogy az íráshoz a szerző 15 étterem kínálatát kóstolta végig, és a budapesti török nagykövetséggel konzultált. Talán még Erdélyi is elismerné, hogy ehhez azért kellhetett egy kis idő, és ha megnézné a nyomtatott lapot, látná, hogy a cikk mögött baromi sok munka van: tartózkodási engedélyek és adóügyi eljárások statisztikáinak beszerzése, beszélgetés több török étterem tulajdonosával, Magyarország volt ankarai nagykövetével, a számlák alapján az éttermek tulajdonosi körének átnézése.

Így készül egy alaposabb ténycikk: rengeteg beletett melóval, hogy aztán Erdélyi Péter le-zsebsajtózhassa. Ezen az anyagon a szerzője az év végi ünnepek miatt legalább december eleje-közepe óta dolgozott. Párizs, Charlie Hebdo, gazdasági bevándorlós mondat és minden egyéb idei esemény előtt készen volt.

Ha a kormányfőnek valamilyen ötletét véleménnyel támogatni akarjuk, azt nem fogjuk gazdasági-kulturális elemző cikkek szövetébe elrejteni. Majd írunk publit, ahogy tettük aznap, amikor a miniszterelnöki bejelentés aktuális volt, kétszer is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.