A 444 és az Átlátszó szerint mindenki hülye – pedig ők írnak ökörségeket

/ 2017.09.13., szerda 17:15 /
A 444 és az Átlátszó szerint mindenki hülye – pedig ők írnak ökörségeket

Nem változtatja meg érdemben a nemzetiségi anyanyelvi oktatási struktúráját az új ukrán oktatási törvény – állítja az Átlátszón Bőtös Botond.

Nevetséges a nyelvi jogok sárba tiprásáról beszélni, a magyar sajtó „a levegőből csinált tényt” – írja a 444 vendégszerzője, Radnóti András.

Lényegében mindketten ugyanazt mondják: nem is olvasta senki az ukrán oktatási törvényt Magyarországon, a teljes magyar sajtó és minden párt félrement a tiltakozással, ugyanis a törvénymódosítás nemhogy nem okoz érdemi jogsérelmet, de az ukrántudás szintjének emelésével még egy kicsit jót is tesz a kárpátaljai magyarságnak.

Mindjárt foglalkozunk érdemben is Bőtös és Radnóti urak állításaival, de előbb mutassuk meg a véleményfrontokat, hogy hányadán állunk ezzel a kis vitával.

Akik szerint az új – egyelőre még elnöki aláírással el nem látott – ukrán oktatási törvény súlyosan jogsértő (nem teljes lista):

  • Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont (Beregszász, Ukrajna), Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Magyar Szocialista Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kereszténydemokrata Néppárt, Lehet Más a Politika, Párbeszéd Magyarországért, Demokratikus Koalíció, Együtt – a Korszakváltók Pártja, Liberálisok, Momentum Mozgalom

Akik szerint alaptalan és nevetséges hisztéria megy az ukrajnai magyarok jogait nem is annyira sértő törvény körül (teljes lista):

  • Bőtös Botond, Radnóti András

(Zárójeles megjegyzésként rögzítsük, hogy Radnóti András a Momentum tagjaként jegyzi a 444-es írását – pedig a Momentum határozottan elítélte az ukrán oktatási törvényt. Ezt azért majd beszéljék meg házon belül.)

Persze ne álljunk meg itt, mert még mindig simán lehet, hogy a fent említett összes kárpátaljai szervezet (majd nyomukban minden magyar párt) téved, miközben Bőtösnek és Radnótinak igaza van.

A szeptember 5-én az ukrán Legfelsőbb Tanács által megszavazott 3491-d számú oktatási törvény megfosztja a kárpátaljai magyarságot az eddig biztosított, bölcsödétől az egyetemig tartó kisebbségi nyelvű oktatás jogától. Ezt Radnóti sem vitatja, hiszen azt írja: „tény, hogy megszűnik az egynyelvű magyar középiskola”. Ami úgy egynyelvű, hogy az 1. osztálytól az érettségiig, azaz a 11. osztály végéig eddig is mindenki kötelezően tanult ukránul. Vagyis vége az egységesen magyar tannyelvű középiskoláknak. Erre azt mondani, hogy nem változik az „anyanyelvi oktatási struktúrája”: egyszerű kreténség.

Az 1–4. osztály elvégzése után a gyerekeknek megszűnik az eddig biztosított anyanyelvi oktatás lehetősége. Hogyan lehet ezt nem tiszta jogfosztásként értelmezni?

A 444 cikkében – mely többször ledorongol mindenkit, amiért nem olvasta az ukrán törvényszöveget – szerepel, hogy Kijev direkt a magyaroknak kedvező „kiskaput” épített a törvénybe. „…nemzeti kisebbségek, így a magyar, a korlátozásnak csak elszenvedői – lennének, ha nem tették volna a jogszabályba bele azt a kiskaput, hogy »egy vagy több tantárgyat« EU-s ország nyelvén is lehet a közoktatásban tanítani” – írja a 444 alkalmi szerzője.

Akkor nézzük az ukrán eredetit. A Verhovna Rada (az ukrán Legfelsőbb Tanács) honlapjáról kikukázható a törvényszöveg második olvasata (ezen az oldalon, ahol alul a Текст законопроекту до другого читання 10.07.2017-re kell kattintani), majd a kapott dokumentumban a 9. oldalon a 4. pontot kell nézni. Legjobb tudásunk szerint ezt örökli a végleges, szeptember 5-én megszavazott változat is:

У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Magyarul: Az oktatási intézményekben egy vagy több tantárgyat két vagy több nyelven (a hivatalos nyelven, angolul és az Európai Unió más hivatalos nyelvén), az oktatási programnak megfelelően lehet tanítani.

Ez a tétel nem kiskapu, hanem fenyegetés. Olyan gumiparagrafust írt a törvényalkotó, amibe bármi belefér. Aki ezt nem érti, képzelje el, hogy odalép hozzá a kocsmában egy idegen, és megkérdezi: egy vagy több pofont keverjek az arcodra?

Ez a törvény ebben a formában lehetőséget ad arra, hogy az órák és nyelvek mennyiségét külön, utólag szült direktívákban határozzák meg. Pillanatnyi hangulaton, politikai klímán múlik, hogy hány tárgyat lehet magyarul tanítani a közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, ahol eddig alap volt, hogy bármit lehet magyarul tanítani. Miközben az ukrán alkotmány kimondja: a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgároknak garantált joga van az anyanyelvén történő oktatáshoz!

Ha ez nem elég, a fentiek mellé olvassuk el az ukrán parlament hivatalos, szeptember 12-i angol nyelvű hírlevelét is, annak vonatkozó részét szintén a Verhovna Rada honlapjáról:

The law legibly stipulates that the language of education at the relevant establishments is the national language of the state.

Vagyis: A törvény jól olvashatóan előírja, hogy az érintett intézményekben az oktatás nyelve az állam nemzeti nyelve.

Ott van még Ulana Suprun, Ukrajna egészségügyi miniszter, aki azt mondta a Mandinernek, hogy márpedig „az ukrajnai kisebbségek is ukránok”. Vagy az ukrán kommentár, ami szerint „az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak”.

Amit az Átlátszó és a 444 rendkívül tudálékosan hisztériának nevez, az természetes immunreakció a jogfosztás láttán. Az új oktatási törvény – ha rákerül az elnöki aláírás – mindent megváltoztat. Magyar iskolák helyett lesznek iskolák, ahol egyébként magyarul is lehet tanulni tárgyakat. Remélem, nem kell magyarázni, hogy a kettő nem ugyanaz.

 

 

További részletek a holnap megjelenő Heti Válasz címlapsztorijában, kapcsolódó írásként pedig ajánlom a Hodinka Antal Központ Miért nem jó az új ukrajnai oktatási törvény a kárpátaljai magyaroknak? című írását.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!