„A baj az, hogy innen csak elmennek" - kifakadt az MTA új elnöke

Heti Válasz / 2014.05.14., szerda 19:57 /
„A baj az, hogy innen csak elmennek

Nem kell állást foglalnia az emlékművitában a Magyar Tudományos Akadémiának, véli a testület új elnöke, Lovász László. A matematikus számít elődje, Pálinkás József segítségére a politikusokkal folytatandó tárgyalásokon, de az Akadémia jövőjéről határozott elképzelései vannak. Programadó nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Fotó: Szabó Balázs
- Szeretném, ha Magyarország jobban bekapcsolódna a tudósok körforgásába - mondja lapunknak adott interjújában Lovász László. - A baj az, hogy innen csak elmennek. Ez nem csupán pénzkérdés, sok a bürokratikus akadály is. Ha egy hazai egyetem haza akarna csábítani egy 40-45 éves, világklasszis kutatót, akkor sem tudná megtenni, ha a fedezet esetleg meglenne rá. Több hónap, amíg honosítják a PhD-ját, és először csak adjunktus lehet. Meg kell csinálnia a habilitációját, hogy docens lehessen, majd a nagydoktorit, hogy végre professzor. Ez több évbe beletelik. Egy nyugati egyetemen az is természetes, hogy a doktoranduszok, posztdoktorok kétharmada külföldi. Itthon alig-alig van ilyen. A mai világra jellemző tudományos körfogás vesztesei vagyunk.

- Az is célja, hogy az Akadémia a „nemzet tanácsadója" legyen. Rögtön a legvitásabb kérdésben lehet az: a történettudományi osztály a német megszállási emlékműről rendezett vitát. Elment?

- Nem, ütközött egy másik programmal. De korrigálnék: tudományos kérdésekben legyen a nemzet tanácsadója az Akadémia. Politikai és világnézeti kérdésekben nem.

- Sokszor nehéz elválasztani a kettőt.

- Történettudományi kérdés felderíteni, mi történt, leírni minél pontosabb adatokkal, esetleg nemzetközi összehasonlításban. Hogy kell-e emlékművet emelni és milyet, az politikai és művészeti kérdés. Nem tartozik az Akadémiára, és nem is kell róla állást foglalnunk.

A teljes interjú elolvasható a május 15-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.