valasz.hu/itthon/halalosztok-itt-a-legtobb-embert-halalra-itelo-nepbirak-nepi-ulnokok-listaja-129004

http://valasz.hu/itthon/halalosztok-itt-a-legtobb-embert-halalra-itelo-nepbirak-nepi-ulnokok-listaja-129004

A ballib kánon mellé

/ 2012.10.16., kedd 08:35 /
A ballib kánon mellé

A kormányzat hívei nem fogadják el a kialakult balliberális kánont az irodalomban, a művészetben. Ezzel indokolja a Nemzeti Könyvtár megalapítását Kerényi Imre a Heti Válasznak adott interjújában.


Kerényi Imre szerint a Nemzeti Könyvtárat nem érte már akkora támadás, mint az Alaptörvényhez készült festményeket. A miniszterelnöki megbízott úgy véli, a politikai rendszereknek kötelességük, hogy hirdessék a saját filozófiájukat: ennek része a közpénzből létrehozott könyvsorozat is, amit „a békement tagjainak" ajánlott.

Hogy miért pont nekik, arra az interjúban így válaszol: „Ennek a kormányzatnak sok híve van, és még több lesz. Ezek a hívek nem fogadják el a kialakult balliberális kánont az irodalomban, a művészetben. Nem elégíti ki őket. A békemenet hatalmas sokaság, ráadásul, úgy látom, fizetőképes kereslet. Ez a sokaság elkezdte magától finanszírozni a költségvetést, az állampapírpiacon ugyanis drasztikus emelkedés történt. Olyan ez, mint amikor háború idején az asszonyok odaadják az aranygyűrűjüket."

Kerényi szerint ennek a kormányt támogató hatalmas sokaságnak szellemi igénye is van, s ő arra törekszik, hogy ezt szolgálja. „Évtizedeken keresztül Szamuely utcákon jártunk, ugyanakkor a kitűnő Tormay Cécile nem lehetett a magyar irodalom része."

A Nemzeti Könyvtár kialakításán hárman dolgoznak, Kerényi mellett még Bencsik Gábor könyvkiadó és Szigethy Gábor irodalomtörténész. „Kicsi szellemi központ, amely a maga tudása szerint válogat. Nincs szükség hatalmas grémiumra, mert akkor csak fogy a pénz, és lassul a cselekvés. A következő 24 kötethez azonban tervezünk egy társasjátékot: megszólítunk húsz-harminc jeles embert, akár a ballib oldalról is, hogy ha valamennyire is egyetért ezzel a sorozattal, akkor jelöljön meg öt könyvet, aminek a megjelenését javasolja. A kötetekben ott fog állni az ajánló neve, kívánságára írásbeli üzenete is."

A könyvek bolti forgalomban is hozzáférhetőek lesznek, de Kerényi jobban szeretné, ha tömegesen vásárolnák az interneten, mert úgy nincs üzletkötői jutalék. „Ez a könyveladási rendszer az Alaptörvény díszkiadásánál bevált." Arra kérdésre, hogy miért svéd papírra nyomják a magyar Nemzeti Könyvárat, Kerényi így válaszolt: „Bírálóink is elismerik, hogy ezek igényes könyvek. Úgy vannak megálmodva, mint maradandó berendezési tárgyak, a könyvespolc kitüntetett szereplői. Igen, szép papíron jelenik meg, nagyon jó nyomdatechnikával, szöveg- és képgondozással, mindemellett vastagabb és nagyobb betűkkel nyomtatunk a szokásosnál: udvariasak akarunk lenni az öregszeműekkel is."

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz október 11-i számban, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.