A befogadott 1291 menekült pont olyan, mint akik miatt pánik volt Őcsényben

/ 2018.01.16., kedd 09:40 /

Orbánék titokban befogadtak 1300 menekültet – robbant a hír múlt csütörtökön. Az információ alapja, hogy a Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyilatkozott egy máltai lapban (Times of Malta), hogy „1300 menekültet már befogadtunk, ezt az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra”. Az MSZP szerint az Orbán-kormány végrehajtja „a Soros-tervet”, a kormányzati kommunikáció szerint az ellenzék hazudik.

Akkor most mi a ködmönben bujtatott rosseb van itt? – teheti fel a kérdést az egyszeri olvasó. Megmagyarázzuk.

♦ Milyen menekültek jöttek? Amiről a máltai lapban Altusz Kristóf beszél, az a genfi egyezménynek megfelelő menekültbefogadás. A nemzetközi védelemben részesülők száma nyilvános adat, és ez a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján megtalálható, eddig is megtalálható volt. 2015-ben 508 személy kapott hazánkban menekült-, oltalmazotti vagy befogadotti státust, 2016-ban 438, 2017-ben pedig 1291.

♦ Miért beszél úgy minderről Altusz Kristóf a Times of Maltanak, mintha valami titkos dolog lenne? A kormányzati kommunikáció miatt, ami szerint Magyarország 100 százalék migráns- és menekültmentes övezet, ebben furcsán néz ki akár 508, akár 438, akár 1291 menekült befogadása. Ezért óvatoskodott feleslegesen Altusz; pedig amiről beszélt, végig fent volt az imént említett honlapon. A magyar bevándorlási hivatal nagyon szigorú, és az elismert menekültek nemzetbiztonsági kockázati elemzésen és orvosi vizsgálaton is átestek.

♦ Ha ellenőrzött menekültekről van szó, miért a hisztéria? A kormányzati kampány miatt. Emlékeznek még az őcsényi botrányra? Nos, ahogy a Magyar Idők (is) megírta, a Csengettyűs vendégházba Magyarországon legálisan tartózkodó, oltalmazott státust megkapó menedékkérők érkeztek volna néhány napra. Pontosan olyanok, mint ez az 1291 ember, akikről fentebb szó volt. Miattuk tört ki pánik a faluban, mondott le a polgármester stb. A hangulat felidézéséhez tekintsék meg az alábbi néhány perces videót:

És ezután az eset után Orbán Viktor ezt nyilatkozta: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni.” A Csengettyűs vendégház tulajdonosát ért fenyegetésekről és a pánik alaptalanságáról – az oltalmazott státuszt kapók többsége előbb-utóbb úgyis tovább megy Nyugat-Európába – ugyanakkor nem beszélt.

Az egész ügy tökéletes példája annak, hogy a hisztéria miatt elveszett az értelmes beszéd lehetősége. A felszínen folytatódik a sorosistázás és a hazaárulózás, míg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal folytatja az oltalmazotti státusért folyamodók ügyének elbírálását.

Kapcsolódó publicisztika: Hét intő jel, hogy a delírium szintet lépett Magyarországon

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.