A Mal reorganizációs tervet dolgozott ki a talpra álláshoz

/ 2012.09.21., péntek 08:48 /

Reorganizációs tervet dolgozott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., amely biztosítja a cég talpra állását. A timföldgyár tudomásul veszi a kormány döntését, amellyel stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

A Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent rendelet szeptember 20-án este hat órától hatályos. A rendelet alapján a Mal esetében így a csődtörvény 65-67. paragrafusát kell alkalmazni, azaz a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, az ilyen kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A cég MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írták: a Mal Zrt. tudomásul veszi a kormány döntését, hogy stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították.

"A döntés adta lehetőséget a cég arra tudja a lehető leggyorsabban kihasználni, hogy az utolsó néhány beszállítót is meg tudjuk győzni, hogy támogassák a reorganizációs tervünket, amely biztosítaná a munkahelyek jelentős részének megtartását" - fogalmaztak.

A közlemény szerint a bankok egyhangúlag támogatták a tervet, négy és fél év talpra állási időt biztosítottak, amelyhez a külföldi és hazai beszállítók nyolcvan százalékát is sikerült megnyerni. Példaként említették, hogy az áram és gázszolgáltató tíz számjegyű összeggel hajlandó segítséget nyújtani a reorganizáció első időszakában.

A reorganizációs terv - amelyet a Big 4 cégek egyike auditált - megvalósításához már csak a Demján-csoporthoz tartozó gőzt szállító Bakonyi Erőmű Zrt. aláírására várnak már több mint 2 hónapja - áll a közleményben.

Rosta

Somogyi Marcell

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Fordulat az abortusztabletta ügyében? Igen, 360 fokos

A hétfői Népszabadság arról ír, hogy fordulat várható az egészségügyi államtitkár hozzáállásában az abortusztabletta ügyében. Mi mozdulatlanságról tudunk, a gyártó nem adott be mintát, a nőgyógyászati tagozatot senki sem kereste meg véleményért. Tessék mondani, másfél millió nőből 14 elvesztése jó adat?

Íme, 178 baba, akinek extrán örülünk

Ennyivel születtek ugyanis többen idén májusban, mint tavaly. Nem nagy szó? Dehogynem, ez hattal több iskolai osztály egyetlen hónap alatt. Vigyázat, nézzük a kezét, hogy kattint-e, mert itt most csupa, csupa jó hír következik.

Kövér László és a lelőtt maláj gép

Táviratban fejezte ki részvétét a holland, illetve a malajziai képviselőház és a szenátus elnökének Kövér László, Országgyűlés elnöke a maláj légitársaság Ukrajnában lezuhant utasszállító gépének katasztrófája miatt.

Mint Antarktiszra a homokot

A már működő, de még nem megerősödött cégeknek is szükségük lenne támogatásra, a kockázati tőkefinanszírozásban ugyanis vannak kieső lépcsőfokok – véli Koller György, a földrengésvédelemmel foglalkozó Star Seismic Europe Kft. ügyvezetője.