A Mal reorganizációs tervet dolgozott ki a talpra álláshoz

/ 2012.09.21., péntek 08:48 /

Reorganizációs tervet dolgozott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., amely biztosítja a cég talpra állását. A timföldgyár tudomásul veszi a kormány döntését, amellyel stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

A Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent rendelet szeptember 20-án este hat órától hatályos. A rendelet alapján a Mal esetében így a csődtörvény 65-67. paragrafusát kell alkalmazni, azaz a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, az ilyen kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A cég MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írták: a Mal Zrt. tudomásul veszi a kormány döntését, hogy stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították.

"A döntés adta lehetőséget a cég arra tudja a lehető leggyorsabban kihasználni, hogy az utolsó néhány beszállítót is meg tudjuk győzni, hogy támogassák a reorganizációs tervünket, amely biztosítaná a munkahelyek jelentős részének megtartását" - fogalmaztak.

A közlemény szerint a bankok egyhangúlag támogatták a tervet, négy és fél év talpra állási időt biztosítottak, amelyhez a külföldi és hazai beszállítók nyolcvan százalékát is sikerült megnyerni. Példaként említették, hogy az áram és gázszolgáltató tíz számjegyű összeggel hajlandó segítséget nyújtani a reorganizáció első időszakában.

A reorganizációs terv - amelyet a Big 4 cégek egyike auditált - megvalósításához már csak a Demján-csoporthoz tartozó gőzt szállító Bakonyi Erőmű Zrt. aláírására várnak már több mint 2 hónapja - áll a közleményben.

Rosta

Borbás Barna

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Fogtuk a legismertebb magyar dallamot, és új életre keltettük

Sajátos keretbe foglaltuk a legjobb fiatal nufolk bandákat bemutató videósorozatunkat: arra kértük a zenekarokat, játsszák el saját stílusukban a valószínűleg minden magyar által kívülről fújt dallamot, a Magyar Népmesék dallamát. Öt teljesen különböző megoldás született, mégis van bennük közös: mindegyik zseniális. FOLK, összefoglaló.

Ellenfesztivál? Mindent elmond a Kokas–Kelemen művészházaspár

„Csak azokat hívjuk meg, akik képesek rá, hogy együtt zenéljenek másokkal” – mondja Kokas Katalin hegedűművész, aki férjével, a szintén hegedűművész Kelemen Barnabással a Kaposfest után új rendezvényt indít Fesztiválakadémia Budapest néven. Páros nagyinterjú a friss Heti Válaszban.

Nagy a baj: túl sok a készpénzünk

Gazdasági károkat okoz a túlzott készpénzhasználat, ezért elindult a gondolkodás, hogy miként lehetne átalakítani a fizetési forgalmat. A lakosság bankkártya-használatának ösztönzése mellett a vállalati üzletekből kellene kiszorítani a – feketegazdaságot erősítő – készpénzt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási szerencséje volt Kulka Jánosnak

A világ legmodernebb igazolt hatású eljárásával gyógyítják Kulka János színművészt. Ám ehhez kivételes szerencse kell a bajban, mert a stroke-ellátásban hatalmasak a területi különbségek. A friss Heti Válasz elsőként mutatja meg ezt pontos túlélési adatokkal, nemzetközi összehasonlítással.

Tényleg megbolondult Ausztria?

Az osztrák kancellár nemrég a magyar kormányt leckéztette a kerítések miatt, ma már nem győz szögesdrótot rendelni, a tiltakozókat pedig gumibottal vereti szét. A jobb- és a balszélről továbbjutott két államfőjelölt közben harcot hirdet a parlamentáris demokrácia ellen. Részletek a friss Heti Válaszban.