A fejétől bűzlik?

/ 2011.10.27., csütörtök 09:11 /
A fejétől bűzlik?

Hová folyhattak a pénzek az előző ciklus legnagyobb korrupciógyárából? Egy biztos: a BKV-nyomozás során Hagyó Miklós egyik bizalmasa terhelő vallomást tett a volt MSZP-pénztárnok - ma pártigazgató - Puch Lászlóra.Miként kerülhet a BKV-ügy nyomozati iratai közé egy olyan vallomás, amelyből bizonyossá válik: 2009-ben az MSZP kampánystábja csírájában próbálta blokkolni a jobboldal elszámoltatási hadjáratát? Ennek részeként hiteltelenítő botrányt építtetett volna Vitézy Dávid (a közlekedési vállalat felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja) köré. E nemtelen tettre a szocialista pártközpont Horváth Évát, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szóvivőjét - nem mellékesen: a Stop.hu hírportál kiadóigazgatóját - kísérelte meg rábírni. Ő időközben gyanúsított lett (mivel fiktív állás után vett fel bért a BKV-tól), és úgy tervezte menteni a menthetetlent, hogy minden felsőbaloldali kapcsolatát "beterhelte" az ügyészség előtt. SMS-ekkel igazolta például, hogy Lendvai Ildikó pártelnök kampánymunkatársa (Gyurkovics Tamás) 2009. december 8-án azzal a kérdéssel hozakodott elő: "Megépítitek? Vitézy Dávidot gyöngéd szálak fűzik a körözés alatt álló BKV-s informatikai igazgatóhoz." Vagyis a Stop.hu feladata annyi lett volna, hogy közölje e fals hírt, és erre hivatkozva az MSZP sajtótájékoztatón készült bejelenteni: a Fidesznek van magyarázkodnivalója BKV-ügyben.Ez az akció végül elhalt, ám a Budapest-visszaélés-MSZP-tematika két év után is tovább pörög. A közeljövőben vádat emelnek majd Hagyó Miklós és társai ellen, amit onnan lehet sejteni, hogy a több mint 44 ezer oldalnyi nyomozati iratot már ismertették a korrupciósorozat eddigi 21 gyanúsítottjával. Ez azonban csak a szűken vett BKV-sztori. A Központi Nyomozó Főügyészségtől és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól származó adataink szerint az előző ciklus Főpolgármesteri Hivatalához, illetve az önkormányzati vállalatokhoz köthető gyanúsítottak száma meghaladja a nyolcvanat (lásd táblázatunkat a 22. oldalon). Mi több, Hagyó lapzártánk után már bíróság előtt kezdett felelni egy, a hűtlen kezeléses balhékhoz képest pimf okirat-hamisítási ügyben is (mivel előzetes letartóztatása idején olyan dokumentumot kreáltatott, hogy élettársa jogi képviselőket megillető kötetlenséggel érintkezhessen vele).

A BKV-eset tökéletes felderítését azonban több "mellékkörülmény" akadályozza - derül ki a Heti Válaszhoz eljutott nyomozati anyagokból. A Demszky Gábor ex-főpolgármesternek gazdasági, politikai hátországot teremtő főtanácsadó, Mesterházy Ernő aktájában ez áll: letartóztatása után egy férfi jelent meg szigligeti luxusingatlanánál, "és onnan egy fehér színű kis furgonnal iratokat szállított el". (Az ügyészség információi szerint a nyomtakarítót Bojár Iván Andrásnak hívják, aki egyebek mellett arról híres, hogy bár az előző periódusban SZDSZ-es budapesti képviselő volt, Tarlós István főpolgármester máig városarculati tanácsnokként alkalmazza.)

Az iratkimentés mellett az egybehangzó gyanúsítotti vagy tanúvallomások hiánya is képes hátráltatni a tényfeltárást. Hiába illette például Horváth Éva terhelő szavakkal a teljes MSZP-élcsapatot - beleértve a kincstárnokból lett pártigazgató Puch Lászlót -, a volt szóvivőn kívül más nem tudta vagy nem akarta bemártani a Hagyónál nagyobb kutyákat. Pedig Horváth érdekes kísérlettel állt elő az ügyészségen: leleplezte Puch "pénzgyártó" strómanjait (a családtagoktól a barátokon át a titkárnőkig), beszámolt arról, mely irodafalakban vannak rejtett páncélszekrények, sőt még a Media Magnet Médiaügynökséget is megnevezte, mivel "a pártfinanszírozás ezen a cégen keresztül történik". Az Atlatszo.hu oldal a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy a főváros vállalatainál eljáró Hagyó-háziügyvéd, Horváth Iván határidőnaplójában ugyancsak egymást érik a "Puch" bejegyzések - s Mesterházy Ernő szintén elismerte, hogy bőven akadt tárgyalnivalója az MSZP pénztárnokával. Ezeket az információfoszlányokat azonban nem találta elég konkrétnak az ügyészség ahhoz, hogy Puchot közelíteni lehessen a gyanúsítotti státuszhoz. Önmagában az sem bizonyíték az illegális pártfinanszírozásra, hogy a BKV munkaóránként 80-90 ezer forintot fizetett a fent említett Media Magnetnek (kommunikációs tanácsadás címén), vagy hogy Puch "strómanjai" négy éve beszálltak a főváros közlekedésfejlesztését régóta segítő Metróber Kft.- be (Heti Válasz, 2008. május 1.).

Mivel pártfinanszírozás-gyanút egyelőre nem fogalmazott az ügyészség, a nyomozati iratok alapján ma csak arra lehet mérget venni, hogy a közelgő vádemelés utáni nagy BKV-perben kiújul majd a Demszky- és Hagyó-csoportok közötti háború. Mesterházy Ernő nem győzte hangsúlyozni vallomásaiban: 2006 után "az az abnormális állapot alakult ki, hogy az MSZP-vel egymásra voltunk utalva, mert együtt volt meg a többségünk [...], de azt is tudtuk, hogy a főpolgármesteri pozíciót az MSZP el akarja tőlünk venni, és ebben a csatában az SZDSZ a legnagyobb ellenfele". Demszky egykori főtanácsadója kihallgatói előtt "sajnálattal" állapította meg, hogy a koalíciós ütközeteket rendre a szocialisták nyerték - főként a BKV-infrastruktúra fölötti uralom tekintetében. Ez Hagyó Miklós területe volt, "ezért jelenthetem ki, hogy a BKV-val kapcsolatos ügyekre [...] sem az SZDSZ-nek, sem nekem semmilyen rálátásom nem volt".

A nyomozó hatóság nem adta meg magát e képletnek, ehelyett világossá tette: Mesterházy Ernőnek igenis lehetett köze a BKV-hoz - hiszen ő utasította például a vállalat vezetőit, hogy a PQS-Plural Kft.-vel kössenek metró- és irodaház-takarítási szerződést (és ezzel 160 millió forintos kárt okoztak). Noha a főpolgármesteri tanácsadó tagadta, hogy bárkit ismerne a kft. stábjából, kutatásaink alapján ez nem lehet igaz. Mesterházy ugyanis a 2000-es évek elején megkerülhetetlen szereplője volt a létesítménytakarítási piacnak, és cége (Future Clean Rt.) felügyelőbizottságában ott ült a később PQS-Plural színekben mutatkozó Bor Sándor Zoltán.

A nyomozati dokumentumok szerint a hajdani BKV-elit ingatlanokkal kapcsolatos visszaélései általában is inkább SZDSZ-es indíttatásúak voltak - a Hagyó-féle MSZP-kör pedig a kommunikációs, tanácsadási büdzsét csapolhatta.PUCH LÁSZLÓ NEVE A NYOMOZATI IRATOKBAN

A Hagyó Miklós szóvivőjeként ismertté vált Horváth Éva gyanúsítotti vallomása a Központi Nyomozó Főügyészségen (2010. február 3.)"Puch László közeli baráti-családi viszonyt ápolt Wéber Jánossal, Székely Gáborral, Vásárhelyi Istvánnal - aki sógora is Puch Lászlónak - és Velez Árpád édesapjával, akikkel rendszeresen együtt szilvesztereztek, vitorláztak."

» Megjegyzés: A Heti Válasz már többször beazonosította e lobbikört. Wéberről megállapítottuk: az előző ciklusban a honvédség és az ORFK egyik fő kellékbeszállítójává nőtte ki magát (cége biztosította a közterületi oszlatásokhoz használt gránátvetőket, illetve paprikaspray-t). Közben az SZDSZ-es Székely Gábor a 2006-2010-es időszak legnagyobb állami álláshalmozója lehetett; egyszerre volt a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke, a BKV felügyelőbizottsági elnöke, illetve a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, ma pedig az MSZP-közeli NeoFM rádió tulajdonosa. Székely és Puch barátságához kétség sem fér. Előbbi az 1970-es évek végén a solymári Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet kereskedelmi vezetője volt, és ugyanitt főnökösködött a szocialista politikus sógora, a szintén SZDSZ-es Vásárhelyi István (a Főkert egykori vezérigazgatója) is. Velez Árpád jelenleg Mesterházy Attila MSZP-elnök kabinetfőnöke.

"A Media Magnet Kft. Puch cége, bár papíron Wéber Judit a többségi tulajdonos [...]. A pártfinanszírozás ezen a cégen keresztül történik."

» Megjegyzés: Wéber Judit régóta az MSZP ügyvédje, a fenti lobbikörnél említett Wéber János felesége. A Media Magnet a BKV-nak is dolgozott; a kft. bevétele az elmúlt három évben mindig meghaladta az egymilliárd forintot.

"A Stop.hu eladása tárgyában Puch László utasítása alapján a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda járt el. Ezzel az ügyvédi irodával Puch Lászlónál gyakran találkoztam, gyakorlatilag neki dolgoztak, de sokszor láttam Hagyó úrnál és a kabinetfőnöknél is őket."

» Megjegyzés: Az MSZP-közeli Stop.hu kiadóját 2009 végéig Horváth Éva vezette. A portál eladásánál közreműködő Horváth Iván-féle ügyvédi iroda korábban legalább 230 millió forintnyi megbízási díjat kaszált a főváros cégeitől.A Központi Nyomozó Főügyészségen készült jelentés Horváth Iván ügyvéd határidőnaplójáról (2010. szeptember 24.)

"A naplóban feltalálható adatok kapcsolatot mutatnak a médiában és a köztudatban az MSZP pénztárnokaként ismert Puch László vonatkozásában is."A Demszky Gábort tanácsokkal segítő Mesterházy Ernő gyanúsítotti vallomása a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályán (2010. február 23.)

"A főváros vezetésének a kormányhoz fűződő stratégiájáról egyeztettünk [...]. Ennek egyik fóruma az a négyes találkozó volt, ahol a kormány részéről Szilvásy György és Puch László volt jelen. Míg az önkormányzat részéről Hagyó úr és én."

» Megjegyzés: Puch László 2008 májusában lett államtitkár, korábban kizárólag MSZP-pénztárnokként lehetett jelen e találkozókon. Szilvásy György pedig csak 2007-ig volt kancelláriaminiszter, később - titokminiszterként - elvileg nem volt köze a főváros projektjeihez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.