valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

A Fidesz lett a legidősebb párt

/ 2018.04.04., szerda 17:22 /

A pártok nemcsak világnézeti alapon szoktak megszerveződni, hanem sokszor generációs kötődések szerint is. A Fidesz esetében közhely, hogy összetartó kollégiumi csapatként kezdtek politizálni. Az eredeti nemzedéki jelleg megmaradt: továbbra is a rendszerváltás akkoriban harmincas, ma már ötvenes korosztálya alkotja a kormánypárt derékhadát.

De hol vannak a mai harmincasok? Ha a politizálás laboratóriumi körülmények között zajlana, minden nagy pártban hasonló számban fordulnának elő harmincasok, negyvenesek és ötvenesek. Csakhogy ez nincs így – a generációs jelleg miatt a mérleg még a nagy, széles társadalmi merítésű néppártoknál is el szokott billenni valamilyen irányba. A fideszesek például, mivel fiatalon kezdték, még mindig nem öregedtek ki – ezért a mai harmincasoknak nehéz a szervezetben előrejutni.

A Jobbikban ennek ellenkezője látható: a párt előzmények nélkül jött létre olyan fiatalokból, akiknek politikai eszmélése a Gyurcsány-érára tehető, viszont az akkori Fidesz nem volt nekik elég karakánul ellenzéki. A szervezet derékhadát a jelenleg harmincas és kora negyvenes éveiben járó vidéki értelmiség adja. Ma már többnyire fiatal családapák, de huszonévesen radikálisok voltak, és alapélményük volt az elhúzódó gazdasági válság 2006 és 2012 között, illetve egyes országrészekben a múlt évtized végére csúcsosodó cigány-magyar együttélési krízis.

A baloldal ezzel szemben 2010-re súlyosan elöregedett, és a Gyurcsány-korszak lezárulása után átesett a maga összeomlásán. Az azóta is tartó gyengélkedés alatt szervezetileg széttöredezett, de lassan – messze nem egyenletesen – fiatalodni kezdett. Az öregek visszavonulása után keletkezett űr a korábban lezárt előrelépési lehetőségeket részben megnyitotta.

Látszik-e mindez az idei választás egyéni képviselőjelöltjein? Megnéztük a Fidesz, a Jobbik és a baloldal mind a 106 jelöltjét, kinyomoztuk az életkorukat. (Baloldali jelöltnek tekintettük a független Kész Zoltánt és Mellár Tamást, valamint Szél Bernadettet, de az április 2. utáni visszalépéseket már nem vettük figyelembe.)

Kiderült, hogy mára a legidősebb párt a Fidesz: jelöltjeinek átlagéletkora 52,6 év. Pedig óvatos fiatalítás zajlik, idén ugyanis a legöregebb politikusokat egyéniben már nem indították, a pártvezetés 65 évnél húzta meg a felső határt. A baloldal látszólag nem sokkal fiatalabb – az átlagéletkor 51,4 év –, de a belső szórás sokkal nagyobb. A Demokratikus Koalíció nem habozott hatvanas nyugdíjas jelölteket indítani: Gyurcsány Ferencéknek köszönhető az idei választás rekordere, a kisvárdai körzetet felszántó, életvidám Rakóczki Dénesné, aki 72 évesen vágott bele a politizálásba. Ennek ellenére sok körzetben találni fiatal szocialista jelöltet, és a Párbeszéddel kötött választási szövetség is lejjebb vitte az átlagéletkort. (A legfiatalabb jelölt is szocialista, a 19 éves Tóth Norbert autóversenyző a hatvani választókörzetben.)

A Jobbik így is jó tíz évvel fiatalabb mindkét vetélytársánál: a jelöltek átlagéletkora 41,5 év. Igazán tanulságos azonban azt összesíteni, hogy a pártok hány harmincas korosztályhoz tartózó jelöltet állítottak. (Harmincasnak a 25 és 40 közti jelölteket tekintettük, mert ők nagyjából egy nemzedéket alkotnak.)

A Fidesznek a 106-ból mindössze 12 ilyen jelöltje van, vagyis a pártban ma fiatalként szinte lehetetlen képviselőjelöltté válni. A Fidesz harmincasai ráadásul a fővárosban és az északnyugat-dunántúli megyékben tömörülnek, a vidéki Magyarország nagy részén fiatal kormánypárti jelölt gyakorlatilag nem létezik. A baloldalon is csak hajszállal többen tartoznak ehhez a korosztályhoz: 16-an. Ezzel szemben a Jobbikban 47 „harmincas” jelöltet találunk, az összes induló majdnem felét. Különösen tanulságos a párt bázisa, Északkelet-Magyarország: Borsodban a jobbikos jelöltek átlagéletkora 38,1 év, a baloldaliaké 45, a Fideszé 55, és a megye hét körzetéből négyben egy harmincas családapa a radikális párt jelöltje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.