Fidesz kontra "Fidesz"

/ 2011.11.09., szerda 14:11 /
Fidesz kontra

A Fidesz-ciklus legpikánsabb testvérháborúja készül - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból. Az Orbán-kabinet ugyanis kormányablakokat és üzleteket telepítene a nagyobb pályaudvarokra, ám az utasellátókat uraló Resti Zrt. 2022-ig minden gigafejlesztést blokkolni tud. Utóbbi cég a jobboldalbarát CBA tulajdonosainak tojja az aranytojást.

Az Orbán-kormány KKK-központokká, azaz a közlekedés, a kereskedelem és a közigazgatás hármas egységeivé kívánja átalakítani a nagyobb hazai pályaudvarokat - derül ki a csütörtökön megjelenő Heti Válaszból. A Fidesz egyik vállalása ugyanis az volt, hogy elérhetővé és egyablakossá teszi a hivatali ügyintézést - ehhez azonban olyan terek kellenek, ahol eleve tömegek forognak. A mindenkori MÁV-vezetés pedig azt az álmot szokta dédelgetni, hogy - svájci mintára - jövedelmező RailCitykké, vagyis üzleti, irodai és bevásárlóbázisokká formálja a nagyobb városi pályaudvarokat.

A kabinet azzal számol, hogy ha kormányablakokra vagy plázákra külön nem is, komplex állomásfejlesztésre most lehet uniós pénzt szerezni a Közlekedés Operatív Program forrásaiból - ergó nem lenne más hátra, mint előre. Van azonban egy fontos akadály: a pályaudvari éttermek, boltok jelentős részét 1992 óta nem a MÁV adja bérbe az üzemeltetőknek, hanem egy évi több százmilliós haszonnal dolgozó magánérdekeltség, a Resti Zrt. Ez a társaság pedig olyan biztosítékokkal is rendelkezik - „hála" az utasellátó üzletág félresikerült privatizációjának -, melyekkel 2022-ig minden nagyobb állomásfejlesztést meg lehet akadályozni. (Mivel a Resti kizárólagos jogot kapott a vendéglátó-ipari, kiskereskedelmi tevékenységre a kétszáz érintett pályaudvaron, az állam „mozdulni" sem tud saját épületeiben, ha esetleg maga akarna hasznosítani egy-egy mellékszárnyat vagy sarkot.)

„A Resti Zrt.-t meg kell tudnunk fosztani alkumonopóliumától; amíg ez nem sikerül, tehetetlenek vagyunk. A cég egy felháborító privatizációs eljárás érdemtelen haszonélvezője lett. A tulajdonosok őrült osztalékokat vesznek fel, miközben az utasellátó egységeik zöme ugyanolyan szánalmasan néz ki, mint húsz éve" - mondta a Heti Válasz kormányzati forrása. Kérdésünkre, hogy visszaható hatályú jogszabályalkotással akarják-e kiszorítani a Restit - miként korábban a hvg.hu pedzegette -, informátorunk nem adott egyértelmű választ, inkább a tárgyalások fontosságára helyezte a hangsúlyt.

Az óvatosság ez esetben kötelező: az évi 350-800 millió forintos óriásosztalékot termelő Resti Zrt. 85 százaléka ugyanis három CBA-potentáté, Krupp Józsefé, Breier Lászlóé, valamint a Fidesz-gyűlések állandó vendégeként ismert hétszeres fogathajtó világbajnok Lázár Vilmosé, illetve családjáé. Lázár lapunk megkeresésére azt mondta: „A Restiben rejlő jogok valóban igen erősek, de eddig sem tettük, és ezután sem szándékozunk visszaélni e helyzettel. Az elmúlt nyolc évben, amióta tulajdonosok vagyunk, nem mi gátoltuk a fejlesztéseket, inkább a MÁV tett bűnbakká bennünket, hogy leplezze tehetetlenségét. A mostani kormánnyal a közeljövőben egyeztetünk, de szívességi alapon nem fogunk lemondani a jogainkról."

Hogy a rendszerváltás utáni kormány miért kötötte meg ilyen káros privatizációval utódiai kezét, illetve hogy miféle kimenetele lehet az Orbán-kormány kontra Resti Zrt. ütközetnek, egyebek mellett ez is kiderül a november 10-i Heti Válaszból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.