A Fidesz választási csalást sejt

/ 2010.10.04., hétfő 12:25 /
A Fidesz választási csalást sejt

Szervezetten szállították a szavazókat a helyi Fidesz információi szerint - a történtek miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Szervezett keretek között, busszal szállítottak választókat szavazni Soroksáron. A hír kimondottan pikáns, ugyanis a Budapest XXIII. kerületében 1994 óta regnáló, a Soroksári Civil Szervezetek színeiben induló, de folyamatos MSZP-SZDSZ támogatást élvező Geiger Ferenc mindössze 81 szavazattal előzte meg fideszes kihívóját.

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a 10 ezer lélekszámnál nagyobb települések esetében Soroksáron született a legszorosabb eredmény a vasárnapi választásokon. Ráadásul az egyik választókörzetben is kiélezett volt a küzdelem, ezért a szavazólapok azonnali újraszámlálását kérte a Fidesz.

„Nagy valószínűséggel a polgármesteri szavazatok újraszámlálását is kérni fogjuk, részben a szoros eredmény miatt, valamint a választók szervezett szállítása miatt. Úgy ítéljük meg, hogy ezek a szavazók nagyban befolyásolták a szavazati arányokat. A szoros eredmény miatt felmerülhetnek jogi kérdések, amelyek esetleg megváltoztathatják a szavazás végeredményét" - nyilatkozta lapunknak még vasárnap éjjel Egresi Antal, a Fidesz soroksári polgármesterjelöltje.

Egresi Antal

Egresi elzárkózott attól, hogy választási csalásról beszéljen, ugyanakkor furcsának tartotta a szervezett szállítás tényét, melyre elmondása szerint Soroksáron még nem volt példa.

„Tudomásom szerint a Dél-Pesti Kórháznál vett föl 40-60 embert a jármű, és szállította őket a település központjába. A gépjárművezető maga árulta el, hogy a megrendelés alapján az volt a feladata, hogy kiálljon a kórház elé, és a felvett utasokat behozza a Hősök terére. Az utasok itt részt vettek a kisebbségi önkormányzati választáson, majd további szavazataik leadása érdekében átmentek további választókörzetekbe" - mesélte a jobboldali jelölt.

A helyi Fidesz az ügyben rendőrségi feljelentést tett, és Egresi Antal úgy tudja, hogy a roma kisebbségi önkormányzati választáson az egyik fél szintén hasonlóan cselekedett a választási bizottságnál.

A későbbi fejleményektől függetlenül is van oka ünneplésre a Fidesznek Soroksáron, mivel a hagyományosan „civil" szavazóbázisú településen soha még ilyen kiemelkedő eredményeket nem értek el. Többen szavaztak Geiger Ferenc ellenében, mint mellette, s a képviselőtestület aránya is kedvező lehet a jobboldal számára.

A megszerezhető 11 képviselői mandátumból hatot jelenleg besöpörtek, három hely biztosan jutott a Soroksári Civil Szervezeteknek, míg az MSZP-nek be kellett érnie egy, kompenzációs listáról származó mandátummal. Vasárnap éjjel, Egresi Antallal történt beszélgetésünk idején a 4-es számú választókörzet eredménye még bizonytalan volt, három szavazat volt mindössze az első két helyezett között. Az OVI jelenlegi adatai szerint a képviselői helyet a Soroksári Civil Szervezetek kapják.

„A Fidesznek jelenleg hat biztos helye van, ez patthelyzetet jelent a közgyűlésben, nélkülünk Geiger Ferenc nem tud lépni, kénytelenek lesznek a mi elképzeléseinket megvalósítani. Ha az újraszámlálás megtörténik, akkor további fővel nőne a frakciónk, ami minősített többséget jelentene a közgyűlésben" - magyarázta a fideszes jelölt.

Hogy mikorra lesz biztos a végeredmény, azt ő maga sem tudta még megmondani. Elmondása szerint munkatársai és jogászok dolgoznak azon, hogy a polgármesteri szavazatokat is újraszámoltassák, de ennek kérvényezéséről kampánystábjával csak a hétfői nap során fognak döntést hozni.

Geiger Ferenc

Geiger Ferenc 2002-ben még 79 százalékkal győzte le a 21 százalékot gyűjtő jobboldal akkori jelöltjét, 2006-ra előnye már csupán 57 százalékra apadt.

Most vasárnap Egresi Antal 44,68 százalékával szemben csak 45,64 százalékra futotta. Hozzá kell tenni, hogy ez is szép eredmény annak ismeretében, hogy a választásokat megelőzően két héttel került nyilvánosságra egy hangfelvétel, Geiger állítólagos korrupciós botrányáról.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a hangfelvételen egy soroksári építési vállalkozó arról beszél, hogy neki minden önkormányzati megrendelés után a beruházás nettó értékének tíz százalékát kellett visszafizetni. A tízből ötöt a polgármester megtartott magának, a maradékot pedig megfelezve Napholcz Józsefnek, a kerületi Közbeszerzési és Beruházási Osztály vezetőjének, valamint Szrimácz Ferenc alpolgármesternek jutatta.

Az érintettek tagadtak, jelenleg Geiger Ferenc feljelentése miatt rágalmazás ügyében nyomoz a kerületi ügyészség, valamint a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya is eljárást folytat vesztegetés alapos gyanújában, ismeretlen tettes ellen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.