A főcserkész nem lop, csak beszerez

/ 2017.10.11., szerda 16:36 /

A cserkészszövetség volt csúcsvezetői a VI–VII. kerületi szocialista ingatlanpanamákat idéző módon privatizálták ki Lázár János alól a Miniszterelnökség budai, Feneketlen-tó melletti óriástelkét. Majd adták tovább azonnal egy lakótömbfejlesztőnek.

Egy-egy lakópark-beruházásnál a fejlesztői akarat gyakran ütközik a helyi közösség érdekeivel. Budapest XI. kerületében most kezdenek elszabadulni az indulatok: a polgári értelmiség petíciót fogalmazott és aláírást gyűjt, hiszen a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe, a majdnem teljes hosszában egyirányú Diószegi útra három óriástömböt ültetnének 350 lakással és több száz parkolóhelyes mélygarázzsal. Noha Lázár János múlt héten a Kopaszi-gátra tervezett Mol-felhőkarcolót nevezte tájsebnek, a kifejezés alighanem erre a szentimrevárosi, Buda Gardens néven „márkásított” projektre is ráhúzható.

Nem véletlenül kevertük ide Lázárt. A Diószegi úti helyszínt lényegében alóla privatizálták ki 2016 végén; a telek addig a Miniszterelnökséghez tartozó ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. egyik legértékesebb vagyonelemeként szerepelt az állami nyilvántartásokban. Információgyűjtésünk és közérdekű adatigényléseink során világossá vált, hogy az ingatlanmagánosítás végrehajtói hasonló módszerekkel dolgoztak, mint 2010 előtt a teréz- és erzsébetvárosi panamák szocialista elkövetői. Mint látni fogjuk, itt is volt nyíltnak hazudott pályáztatás és közbeiktatott baráti cég, amely – miután levette a maga jussát – még „melegen” továbbpasszolta a területet a Buda Gardens-fejlesztőknek. A közvagyonjelleg-elvesztés folyamata közben tehát minden szereplő jól járt – leszámítva persze az államot.

Légy résen!

Különös zamatot ad a történetnek, hogy az ÉMI Kft.-t – vagyis az eladó felet – az a Henn Péter irányította, aki 2015 végéig a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) ügyvezető elnökeként is regnált. A közbeiktatott cég, a Diószegi út után Walnut (magyarul: dió) névre keresztelt részvénytársaság többségi tulajdonosa pedig nem más, mint a Légy résen! jelmondattal dolgozó ifjúsági mozgalom volt nevelési igazgatója, Tekse Balázs. Ő és Henn jó ideje koalícióban működnek: főcserkészként együtt feleltek például azért a pénztömegért, amelyet a szövetség uniós forrásokból nyert el közösségépítő tevékenységekre. Ám ahogy a Magyar Hírlap írta, a helyi csapatok és a tagság „nem érezte a saját bőrén előnyként” a százmilliókat. A felvidéki és erdélyi cégekkel is operáló, egy ideig szlovák rendszámú autóval közlekedő Henn Péter – mozgalmi nevén: Páter – 2015 novemberében még kísérletet tett arra, hogy az MCSSZ-vagyon kezelését kiszervezze egy általa jegyzett alapítványba, de a cserkészek a soros tisztújításon inkább lezárták az általa fémjelzett korszakot (és Tekse Balázst sem választották be az új elnökségbe).

Henn számára tehát az ÉMI maradt „a” játszótér. A minőség-ellenőrző kft. operatív vezetésébe számos cserkészt bevont, erős bázist épített maga köré, kereszténydemokrata vonalon politikai támogatói is akadtak, ám idén nyáron – vagyis hónapokkal a Diószegi úti volt cégközpont értékesítése után – Lázár János elmozdította a társaság éléről. Nyilvános indoklás nélkül – ám forrásaink szerint a budai ÉMI-telekeladás is ott lehetett az okok között.

„Nyílt” pályázat

A Diószegi úti, 1,8 hektáros, kivett üzem, gazdasági épület, udvar besorolású ingatlan tavalyig három cég osztatlan közös tulajdonában állt: a terület közel kétharmada volt az ÉMI-é, bő 30 százalék a mosószerekkel, szépségápolási cikkekkel kereskedő Henkel-csoporté, a maradék egy Warimpex nevű osztrák érdekeltségé. Henn Péter megkeresésünkre azt mondja: az ÉMI a maga részét 2015-ben felajánlotta megvételre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, ám a „leromlott állapotú ingatlan értékesítése az állami szektoron belül sikertelen volt”. És hogy kinek nem kínálta fel? Például az újbudai önkormányzatnak, noha a kerület vélhetően azonnal vitte volna a Feneketlen-tótól és a Budai Parkszínpadtól kőhajításnyira lévő telket.

Hennék meghozták a döntést a vagyontárgy magánosításáról. A lehetséges eladási árról becslések is készültek, de ezek a meglévő műszaki körülményekből indultak ki, s nem abból, hogy a helyi szabályozás szerint a terület majdani tulajdonosa akár több tízmilliárd forintos óriás-ingatlanfejlesztésben is gondolkodhat. Az ÉMI – a cég mai vezetésének tájékoztatása szerint – úgy hirdetett „nyílt” pályázatot, hogy a szöveget saját honlapján és a XI. kerületi polgármesteri hivatal egyik(!) hirdetőtábláján tette közzé. Mivel az árfelhajtásnak ennél kifinomultabb, XXI. századi módszerei is vannak, aligha gondolhatunk mást, mint hogy Henn Péter és társai el akarták dugni a felhívást minden potenciális vásárló elől. A maguk módján sikeresek is voltak: mindössze két bennfentes, egymással rokonítható cég tett ajánlatot. Egyik a Tekse Balázs cserkésztestvérnél már emlegetett Walnut Estate, a másik az Első Magyar Ingatlanfejlesztő (Emaing).

És itt egy röpke kitérő: Henn ma azt mondja, munkatársai a két társaság között semmiféle kapcsolatot nem mutattak ki. Pedig a cégbírósági adatbázis tudott volna mesélni. Például azt, hogy az Emaing Zrt.-t jegyző Schulek Csaba egykori sportújságíró „lélekben” már ott volt a korai Walnut mögött, s később – rögtön vezérigazgatóként – megjelent „testben” is a vállalkozásnál. Mit értünk „lélekben” alatt? Azt, hogy a Walnut tagnyilvántartásában a Tekse után szereplő Chajnóczki Balázs és Márkus Gábor oldalági Schulek-családtagok, ráadásul bejáratott ingatlanos üzlettársak az egykori Telesport-főszerkesztő mellett. Márkus régebben a MCSSZ-szel is boltolt (zirci fogadójához a szövetség álmodott kerékpárutat, majd ő tervezhetett épületeket a juliannamajori cserkészparkba); személye tehát a híd a Henn–Tekse-érdekkör és Schulek Csaba között. A volt ÉMI-ügyvezetőt próbáltuk szembesíteni azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a Diószegi-területet privatizáló Walnut birtokosai talán túlontúl közel álltak-állnak hozzá. Henn Péter válasza: a pályáztatás időszakában(!) „semmilyen kapcsolatban nem álltam az ajánlattevők és érdeklődők képviselőivel, tulajdonosaival”. Ahogy mondani szokás: ügyes!

Győzött a vesztes

A Walnut és az Emaing „háborúját” a Feneketlen-tó melletti telekért tehát az előbbi cég nyerte. Pedig a Tekse–Chajnóczki–Márkus-társaság ajánlatát érvénytelennek minősítette az ÉMI. Hogy győzhettek mégis ők? A válasz röviden: gigantikus bábjátékot adtak elő. A Walnut Estate Zrt.-t 2016-ban egy székhelyszolgáltatóhoz jegyezték be a XI. kerületi Mészöly utcába. (Ezt az „álirodát” ekkor már javában használta Szűcs Erika, a Henn-féle cserkészszövetség pénzügyi tanácsadója, egyben az ÉMI gazdasági vezetője.) Komoly infrastruktúrára nyilván nem volt szükségük Walnutéknak, hiszen csak a Diószegi-projekthez kapcsolódó pénzeket kellett átvezetni a cégen. Még nyáron megvásárolták az ingatlan legkisebb tulajdonosától, az osztrák Warimpextől a terület 2,86 százalékát – szűk 280 millió forintért –, és ezzel elővásárlási jogot is szereztek az ennél 23-szor nagyobb ÉMI-részre. Így fordulhatott elő, hogy bár az őszi „nyílt” pályázaton vesztettek, az Emaing által ajánlott győztes áron mégis ők vehették meg az államtól a vagyontárgyat.

Egy biztos: a Walnut a Warimpex-darabot piaci áron kebelezte be, így az ennél 23-szor nagyobb ÉMI-illetőségért sok milliárd forintot is kaphatott volna az állam, ha nyílt a verseny. Ám a Walnut előző évi mérlegéből és más forrásokból azt hámoztuk ki, hogy Tekse Balázsék mindössze 1,03 milliárdot fizettek ezért a telekrészért, továbbá más jogcímen még csaknem 500 millió forintot utaltak az ÉMI-nek. (A nonprofit kft. elismerte a Heti Válasznak az „összesen 1,529 milliárdos” vételárat.)

Az ekkor már Schulek Csaba által vezérelt Walnut egy hétig tartotta magánál az ÉMI-től – és a korábban a Warimpextől – beszerzett területet, majd „továbbtolta” a Buda Gardens-monstrum fejlesztőinek. Az ügyleten keletkezett nettó Walnut-nyereségről Schulek természetesen nem beszél – „ez üzleti titok” –, azt viszont elárulja lapunknak: a villámértékesítés oka, hogy számos befektető jelentkezett náluk, s közülük a „Buda Gardens gyorsan reagált”. A Walnut mérlegéből az is kiderül, hogy e közbeiktatott „cserkészcég” elenyésző saját forrást mozgósított a nagy privatizációhoz; minden kiadását a Buda Gardens-elképzelés mögött álló DVM Group fedezte (előleg formájában).

A nyílt verseny hiányán tehát az állam veszített, a DVM és a neki „strómankodó” Walnut pedig biztosan sokat nyert. Hogy tíz-, százmilliókat vagy milliárdokat, az a 2018-as választások után publikálandó idei mérlegekből olvasható majd ki. A DVM mindenesetre nyár óta magabiztosan hirdeti, hogy jönnek a lakótömbjei a Feneketlen-tóhoz – noha engedélyezési terv nincs, az újbudai tervtanács egyelőre nem adta áldását semmire. Sőt a kerületi önkormányzat szakbizottsága múlt héten még tárgyalni sem volt hajlandó a Buda Gardens közmű-átalakítási igényéről.

* * *

Kik a Buda Gardens mögött álló fejlesztők?

A DVM rengeteg kiváló, nem állami referenciával rendelkezik. Az is tény viszont, hogy a cégcsoport az elmúlt években olajozott kapcsolatot alakított ki a Magyar Nemzeti Bankkal az Eiffel Palace irodaház ügyeiben, ők kivitelezték az Andy Vajna és neje által felfuttatott Dorottya utcai gyémántboltot, újabban pedig az Erzsébet-táborok renoválási munkáiból vehetik ki a részüket.

* * *

Az ÉMI-telek privatizációja lépésről lépésre

2014 decembere: A Miniszterelnökség Henn Pétert bízza meg a Diószegi útról Szentendrére költöztetett ÉMI Kft. vezetésével.

2015: Henn megpróbálja állami cégeknek eladni – sikertelenül – a Diószegi út 37. szám alatti, osztatlan közös tulajdonú telek ÉMI-re eső hányadát. Ez a teljes ingatlan 11826/18141-ed része. Ekkor még társtulajdonos a területen a Henkel (5796/18141) és a Warimpex (519/18141).

2016 eleje: Az ÉMI Kft. elhatározta, hogy a „piacon” értékesíti a maga 65,19 százaléknyi telekrészét.

2016 júniusa: Bejegyzik a Walnut Estate Zrt.-t, melynek meghatározó tulajdonosa Henn Péter egyik „cserkészbizalmija”, Tekse Balázs, de a tagok között Schulek Csaba üzlettársai is ott vannak. A cég azonnal megvásárolja a Warimpextől a Diószegi-terület 2,86 százalékát, melyet aztán közel 280 millió forintos értéken szerepeltet a mérlegében. A Walnut ezzel elővásárlási jogot is szerez az ingatlan többi részére.

2016 ősze: Az ÉMI saját honlapján és az újbudai önkormányzat egyik hirdetőtáblájára „eldugva” teszi közzé felhívását a telekeladásról. A pályázatra egy érvényes ajánlat érkezik a Schulek Csaba vezette Első Magyar Ingatlanfejlesztő (Emaing) Zrt.-től, valamint egy érvénytelen a Walnuttól.

2016 decembere: Az ÉMI nem az Emainggel, hanem az elővásárlási jogával élő Walnuttal köt adásvételi szerződést. Utóbbi céget ekkorra már szintén Schulek vezérigazgatja. A vállalat a megszerzett ingatlant 1,03 milliárd forintos értéken tartja nyilván. A Walnutnál egy hétig parkol a telek, ezután – a Warimpextől „jött” 2,86 százalékkal együtt – továbbadják a Buda Gardens fejlesztőinek.

2017 júniusa: Lázár János megszünteti Henn ÉMI-vezetői megbízatását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.