A főkuruc

Toroczkai együtt vizelt Horn Gyulával, és nem fojtotta a piszoárba a volt miniszterelnököt

/ 2007.11.05., hétfő 08:59 /

Külföldi és hazai titkosszolgálatok zsoldjában álló provokátor vagy gáncs nélküli lovag, a "forradalom" hőse? A Heti Válasz az október végén ismét az események középpontjába került nemzeti radikális ikon, Toroczkai László portréját rajzolja meg.

Bár szinte minden feltétel adva van, hogy az Árpád-sávos szubkultúra legalábbis gyanakodva tekintsen rá, Toroczkai László a magyarországi nemzeti radikális kozmosz állócsillaga. Egyik felmenője 1956 után vérbíró volt, felesége román, fiatalabb korában szesz- és cigarettacsempészettel töltötte az idejét, Havas Henrik médiatanodájába járt, sőt még a nevét is magyarosította. Ezen elemek bármelyike elegendő lenne ahhoz, hogy erkölcsi fatvát adjon ki rá az ilyen ügyekre kényes, összeesküvéselmélet-hívő széljobb világ, ehelyett mégis első számú hősként ünnepli. Toroczkai volt a tévészékház tavalyi ostromának vezetője, ő alapította meg az egyik legvirulensebb nemzeti radikális szervezetet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, s valószínűleg ő az egyetlen magyar állampolgár, akit három szomszédos országból is kitiltottak.

A későbbi lázadó Tóth László néven született Szegeden 1978-ban. Csak felnőttkorában kezdte használni a Toroczkait: ezzel bevallása szerint az erdélyi Torockóról származó ősei előtt akart tisztelegni. Mindenesetre 1998-ban még Tóth László néven indult az országgyűlési választásokon a MIÉP színeiben. A középiskola alatt viszont lubickolt a szegedi éjszakai életben, ehhez pedig barátaival a szerb-magyar határon szerzett pénzt. Vármegyés a véres úton című könyvéből kiderül: 18 évesen már az akkor háborús viszonyok között élő Jugoszláviából, a közeli Szabadkáról csempészett alkoholt és cigarettát Szegedre, hogy odaát élelmiszerrel sefteljen.

KÉNYELMETLEN ROKONSÁG

Egy idő után mégis győzött a "keresztény, konzervatív" nevelés, így Toroczkai László tisztább dolgokkal kezdett foglalkozni. Újságírást a József Attila Tudományegyetem kommunikáció szakának budapesti levelező tagozatán - vagyis Havas Henrik médiatanodájában - tanult 1997-től. Szintén 1997-től már a Magyar Fórumnak írt, s innen egyenes út vezetett a képviselő-jelöltségig. Igaz, egy akadályt még le kellett küzdenie: dédnagyapja a hírhedett bíró, Tutsek Gusztáv volt, aki az 1956-os forradalom leverését követően több tucat embert juttatott bitófára - ő ítélte halálra Wittner Máriát is. A kényelmetlen rokonságról bevallása szerint csak felnőttként értesült a lázadó vezér. A tényt azzal magyarázza, hogy dédnagyanyját még a harmincas években elhagyta a későbbi vérbíró. Talán a kínos felmenőt ellensúlyozandó említi, hogy elődje volt Nagysándor József, az 1849-ben kivégzett honvéd tábornok is.

A MIÉP magyarságmércéjének tehát ezzel megfelelt Toroczkai László, s 1998 nyarától a Magyar Fórum parlamenti tudósítója lett. 1999 februárjában és márciusában a háború sújtotta Vajdaságban és Koszovóban dolgozott, majd tekintélyes szegedi polgárokkal együtt tagja lett az Esély a Stabilitásra Közalapítvány kuratóriumának. A név az Orbán-kormány Balkán-politikájának egyik legfontosabb vállalkozását takarta: amerikai, nyugat-európai jóváhagyással és támogatással ez a szervezet pénzelte a Milosevics-ellenes szerb erőket. Jutott segítség a B92 nevű belgrádi ellenzéki rádiónak, kormányellenes lapoknak, civilszervezeteknek, önkormányzatoknak. A HVG tavaly novemberi cikke szerint Toroczkait MIÉP-színekben megválasztott önkormányzati képviselő édesapja ajánlotta Bartha László akkori szegedi polgármester, a kuratórium elnöke figyelmébe. (A volt városvezető tavaly májusban kilépett a Fideszből.) ---- ----A KORONA FIAI

A nagypályán focizó, Martonyi János és Orbán Viktor környezetébe tartozó kurátorok azonban nem nézték jó szemmel az ifjú titánt. "Harsány, forrófejű, bunkó" - összegzi benyomásait egyikük. Vélhetően azonban nem a viselkedésbeli gondok miatt kellett idő előtt távoznia a kuratóriumból Toroczkainak. Azt hangsúlyozta, hogy azért mondott le tagságáról, mert a testület nem volt hajlandó délvidéki magyar szervezeteket támogatni. Mások súlyosabb indokokat sejtenek: 2000 elején már komolyan gyakorlatozott az a Korona Fiai Különleges Alakulat névre elkeresztelt szabadcsapat, amelyet Toroczkai 1999-ben hozott létre, úgymond a veszélyeztetett délvidéki magyarság megvédésének szándékával. "Attól a pillanattól kezdve, hogy megfogtam egy Kalasnyikovot, olyan játszmába és dimenzióba kerültem, amiről korábban el sem tudtam képzelni, hogy létezik" - írta könyvében paramilitáris egységéről a tévészékház későbbi ostromlója.

A pengeélen táncoló magyar politikának (NATO-országként hazánk átengedte légterét a Szerbiát 1999-ben szétbombázó szövetségnek, és népes kisebbsége szinte túszként élt az etnikai tisztogatásokban gyakorlatot szerzett Milosevics-rezsim uralma alatt) azonban nem hiányzott, hogy Belgrád egy forrófejű fiatalember magánakciójára hivatkozva megtorlást alkalmazzon a vajdasági magyarok vagy Magyarország ellen. Több, az akkori diplomáciai és elhárítási viszonyokra rálátással bíró forrásunk szerint miközben Toroczkai folyamatosan a nemzet védelmét emlegette, valójában Magyarországnak ártott leginkább katonásdijával és délvidéki akciózásával. Mások azt is megkockáztatják, hogy Toroczkai László a szerb hírszerzés ügynökeként próbált zavart kelteni.

Az érintett ezt mindig tagadta, s azt a gyakorlatot kárhoztatta, amely minden, "nemzetéért tenni kívánó embert" provokátornak állít be. "A Szerb Radikális Párt egyik vezetője, Milorad Mircsics szerint például a CIA ügynöke vagyok, a románok szerint az NBH-nak dolgozom, a Fidesz vezetői szerint MSZP-ügynök vagyok, és néhány, a Magyar Szigetről kidobott részeg szerint a Moszadnak dolgozom" - kesergett. A kérdést eldönteni nem tudjuk, de tény, hogy az Esély a Stabilitásra Közalapítványból 2000-ben kitették, s az év nyarán a MIÉP-pel is elváltak útjaik. Hősünknek persze van saját verziója. Eszerint mivel egyszer a parlamenti mellékhelyiségben együtt vizelt Horn Gyulával, és nem fojtotta a piszoárba a volt miniszterelnököt, meg különben is, megundorodott a "nyakkendős, háttéralkus" világtól, otthagyta a politikát. A rádió Vasárnapi újság című műsoránál és a Dunakanyar Rádiónál dolgozott hírszerkesztőként, közben folyamatosan járta a Kárpát-medencét.MAGYAR ELLENÁLLÁS

Az igazi nagy dobás csak ezután következett. Toroczkai 2001 áprilisában néhány társával megalapította a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM), hogy a Kárpát-medencét felölelő szervezetet hozzanak létre. A mozgalom nagy sikereként tartják számon a Verőcén minden évben megrendezett Magyar Sziget nevű fesztivált, amely a nemzeti radikális szubkultúrába tartozók találkozóhelye. Míg az első alkalommal csak 120-an voltak, idén majd tízezren. A szervezetnek minden utódállamban létrejöttek helyi csoportjai, s Toroczkai személyesen élesztgette a "magyar ellenállás" tüzét. Legnagyobb fegyvertényének azt tartja, hogy 2006. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának helyszínén, a versailles-i kastély előtt tüntetett a diktátum ellen.

Jó párszor keveredett konfliktusba az utódállamok hatóságaival, és időről időre a magyar veszélytől rettegni óhajtó szerb, szlovák és román média címlaphőse lett. 2004-ben Szerbiából egy évre, 2005-ben Romániából három hónapra, 2006 szeptemberében Szlovákiából öt évre tiltották ki. Ez utóbbira azután került sor, hogy Toroczkai egyszemélyes tüntetésen tiltakozott Pozsonyban a magyarellenes atrocitások ellen. Az országból szeptember 16-án engedték ki. Az intermezzo nem szegte kedvét, másnap már az őszödi beszéd napvilágra kerülését követő spontán tiltakozáson tűnt fel, ő vezette a Magyar Televízió elé a Kossuth téren tüntetőket - egyesek szerint a hatalom érdekeinek megfelelően. Igaz, ezzel a lépéssel veszélybe sodorta a HVIMet. Úgy tűnt, hogy a véres ostrom után betiltják a szervezetet, ezért Toroczkai az IRA politikai szárnyáról, a Sinn Féinről elnevezett Mi Magunk mozgalmat alapított, majd a szintén hivatásos forradalmár Budaházy Györggyel Hunnia néven egy "másik Magyarország" szervezésének látott neki.

A külön út idén októberben ért véget, amikor a hatóságok nem találtak kifogásolnivalót a HVIM működésében. Az alapító atya feloszlatta a Mi Magunkat, s visszatért eredeti szervezetébe. Így már ismét vármegyésként került az események közepébe. Október 22-én Toroczkai László haladt a Szabadság tértől az Operához tartó, be nem jelentett menet élén, s elsőként kapcsolták le a rendőrök.

A bíróság két hete csütörtökön felmentette a gyülekezési jog megsértésének vádja alól, ám átküldte az ügy iratait az ügyészségre, hogy a hatóság vizsgálja meg, Toroczkai nem valósította-e meg az izgatás bűncselekményét. A főkuruc mindenesetre még őrizetbevétele előtt megígérte: részt vesz az újabb akcióban, végül múlt pénteken nem volt ott az Erzsébet híd lezárására összesereglett, forradalmat játszó radikálisok között.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.