valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

http://valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

A főváros kulcsa

/ 2004.05.13., csütörtök 08:21 /

Tavaly lett a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője, néhány hete a párt budapesti elnöke. A névhez tartozó arcot kevesen tudják felidézni, pedig a rendszerváltozás óta politizál. Kupper Andrással pályájáról, a várost érintő problémákról beszélgettünk, és szóba jöttek a Demszky-féle városvezetés egyik friss tenderének gyanús körülményei is.

Fotó: Griechisch Tamás
Kupper András: Pokorni Zoltán alkalmas lenne a főváros vezetésére

Eredetileg orvos. Mi vitte mégis a politikába? Keveset keresett, nem volt elég a hálapénz?

Értem a viccet, de fordítsuk komolyra a szót. Sosem praktizáltam, így ez a kérdés nem is érintett. Miután elvégeztem az egyetemet, ott maradtam tanítani. Immunológiát, immunfejlődést kutattam. Ami pedig a politikát illeti: 1989 óta vagyok kapcsolatban a Fidesszel, de nem léptem be a pártba, egészen a kilencvenes önkormányzati választásokig. Kispesten, ahol akkor laktam, felkértek, hogy legyek az ottani önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának külsős tagja. Területi küldöttként onnan kerültem a Fővárosi Közgyűlésbe. Azóta - akármilyen unalmasan hangzik is - folyamatosan részt veszek ugyanannak a két bizottságnak a munkájában, az egészségügyinek tíz éve alelnöke vagyok.

Ez volt hát a politikai sikertörténet kezdete. Merthogy mára a frakcióvezetői poszt után ön a fővárosi Fidesz elnöke is. Annak ellenére, hogy nem tartozik a párt ismert arcai, nagyágyúi közé, mint elődje, Deutsch Tamás. Mégis mit tud, amit ő vagy más nem?

A sorrend a fontos. Deutsch Tamás lemondása után először frakcióvezetőnek választottak meg, ami - anélkül, hogy túl akarnám értékelni saját tevékenységemet - a frakció belső életéből egészen természetesen következett. Azóta, hogy 1993- ban bekerültem a közgyűlésbe, folyamatosan itt vagyok, s ezt a Fidesz képviselőcsoportjában egyedül én mondhatom el magamról. Az pedig a megyékben is gyakori, hogy a helyi képviselőcsoport vezetője áll a Fideszszervezet élére. Tehát a pozíciók egymásból természetesen következtek. Ilyen egyszerű az egész, semmi fortély, semmi titok.

Csupán ideiglenesen állomásozik a fővárosi pártszervezet élén, amíg a Fidesz elő nem áll egy ismertebb arccal?

Mi tagadás, ez is szóba került. Ha megtaláljuk a főpolgármester- jelöltnek való személyt, célszerű, hogy ő legyen a fővárosi elnök is, feltéve, ha az illető a pártból kerül ki. Ezt tudomásul vettem, szerintem is ez a helyes megoldás.

Pokorni Zoltán neve már tíz éve is fölmerült a főpolgármester- aspiránsok között, nyilatkozataiban pedig rendre nyitva hagyja ezt a kaput. Lehet, hogy 2006-ban ő lesz a befutó, s így az ön utódja a budapesti elnöki székben?

Én dobtam be 1994-ben - budapesti elnökségi tagként - az ő nevét. Pokorni Zoltán mindenképpen alkalmas lenne a főváros vezetésére, miért ne lehetne a párt főpolgármester-jelöltje? Elvben bárki lehet párton belül, de jöhet akár kívülről is.

Önnek is lennének főpolgármesteri ambíciói?

Korai még ilyesmiről beszélni. Ezt a döntést különben sem én vagy a budapesti szervezet hozza meg. Az országos elnökséggel, és ami fontos, az Új Budapest Központtal együtt, közösen kell kiválasztanunk a megfelelő embert.

Mégis: túl nagy felelősség lenne az ön számára vezetni ezt az - Orbán Viktort idézve - rossz hangulatú várost?

Ha így teszi fel a kérdést, annyit mondhatok: egyfelől óriási felelősség, de számomra inkább kihívást jelentene a feladat. Abból, hogy Demszky Gábor idején nem történik semmi, még nem következik, hogy nem lehet fejlődési pályára állítani Budapestet.

Ehhez viszont választást kell nyerni. Pokorni Zoltán szerint a Fidesz azért vesztett 2002-ben, mert a "budapesti, ötven év feletti, alacsony iskolai végzettségű, átlag alatti jövedelemből élő, alacsony státusú" választók körében süket fülekre találtak az üzenetei. Ön budapesti elnökként milyen üzenetekkel tervez eljutni ezekhez az emberekhez?

A fővárosi elnöki poszt a Fidesz egyik szervezeti szintje. A szervezetre azért van szükség, hogy a párt működni tudjon. Ez a sokszintű, bonyolult, hierarchikus struktúra nem elsősorban a társadalommal való kapcsolattartásra szolgál. A szövetséggé alakulással éppen ezért jelentek meg az elnökkel közvetlen kapcsolatban álló választókerületi elnökök. Az ő feladatuk a kapcsolattartás, a választók megszólítása.

Orbán Viktor tavaly erőteljesebb, határozottabb fellépést kért a fővárosi frakciótól. Hogyan teljesítik az elvárást?

A közgyűlésben a frakciónak és nekem nem csupán e sok tekintetben beteg város tüneteivel kell foglalkoznom, a bajok ugyanis általában a liberális városvezetés módszereiben, a szervezésben, a rossz struktúrákban gyökereznek. Hadd világítsam ezt meg egy konkrét problémán keresztül. A fővárosi utakat elborítják a kátyúk, ez hétköznapi gond, mindennap szembesülhetünk vele. Tudni kell, hogy a kátyúzás drágább, mintha ugyanazt a négyzetméternyi utat újraburkolnák. A kivitelezés ugyanis elképesztő rendszerben valósul meg, s itt érhető tetten a felelősséget sosem vállaló városvezetés hozzá nem értése. Ugyanis a kátyúmunkák megrendelője, részben kivitelezője, az aszfalt kizárólagos beszállítója, a gépek bérbeadója, s a munka átvevője is ugyanaz a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. Milyen minőségű munka várható el ilyen szervezésben? Hol az a műszaki ellenőr, aki a saját főnökei által végeztetett munkát nem hajlandó átvenni? Az egész rendszert a talpára kellene állítani. Mindeközben Demszky Gábornak az a legfontosabb, hogy a normális ügymenetet is megkerülve huszonöt évre szóló utcabútortendert nyomjon le a közgyűlés torkán.

Mi a gond a tenderrel?

Rengeteg utcabútor, amit megszoktunk - pad, villanyoszlop, buszmegálló, újságosstand, nyilvános illemhely -, kerülhet szabályos közbeszerzési eljárás nélkül a városvezető többség kiválasztottjához. Tisztán látható, hogy ez a dolog lényege Demszkyék szempontjából. Azt mondják: a város nem fizet egy fillért sem az utcabútorért, cserébe nem kér díjat az utcabútorokon elhelyezett hirdetési felületért. Aki megnyeri a tendert, húsz-huszonöt évre bebútorozza a várost, cserébe ingyen fog reklámozni a fővárosban. Demszky Gábor tehát negyedszázadra bele akarja égetni Budapest arculatába kegyeltjének vonásait. Ráadásul a pályázatot jól láthatóan előre kiválasztott nyertesekre szabták.

Biztos ebben?

Olyannyira, hogy a napokban ügyvédi letétbe is helyezzük a nyertes nevét. Az ügy körülményei magukért beszélnek. Fontos volt bizottsági tárgyalás és szakmai egyeztetés nélkül, képviselői előterjesztésre hipp-hopp elfogadni a pályázat kiírását. Kátyú, graffiti, kutyapiszok szaporodhat az utcákon, a hajléktalanok ügye szezonális kérdés, majd ha télen újra megfagynak néhányan, akkor a liberális városvezetés hajlandó lesz foglalkozni a problémával. Általánosságban is igaz: ha egy ügy szembejön, azzal foglalkoznak, de nem képesek átfogó koncepció alapján rendezni a város dolgait.

Ezt gyakran szemére hányja a konzervatív oldal a szocialistáknak és az SZDSZ-nek. A kritika azonban csak akkor hiteles, ha a bírálónak van a megoldásra koncepciója.

A nemrégiben létrehozott Új Budapest Központ éppen e távlati célok kimunkálására jött létre, arra, hogy a civil értelmiségből olyan embereket hozzon be mellénk, akik képesek megfogalmazni, mi várható el a fővárostól. Barátomnak tudhatom a központot igazgató Cselovszki Zoltánt, akivel a várost érintő szakmai kérdésekben is rendszeresen konzultálunk. Még csak fel sem kell találnunk a spanyol viaszt, sok esetben elég körülnézni. Bécsben jók az utak, mert jó a szervezés. A pályáztatás és a valódi számonkérés következménye a minőség. Más, de mindenki számára érezhető probléma a közüzemi díjak ügye. Ezeket a főváros határozza meg, egyedül a BKV-jegyárak esetében emelhetett korábban vétót a kormány. Így tehát a 36 százalékos csatornadíj-emelés valóban Demszky Gábornak "köszönhető" - őt magát persze kevéssé érinti az ügy: Budakeszin, ahol lakik, nem kell többet fizetnie a szolgáltatásért. Amerikában például a városi képviselők nem szöszmötölnek díjképletekkel. Hátradőlnek a karosszékben, és azt mondják: John, te vagy a közüzemi cég igazgatója, ezek és ezek az elvárások, infláció fölé nem emelkedhetnek a díjak, oldd meg, hogy így legyen, a te felelősséged. Ennyi.

A városvezetés bejelentette: szeretné, ha 2010-ben Budapest lenne Európa kulturális fővárosa. Csakhogy az Európai Bizottság inkább a kisebb városoknak ítéli oda a megtisztelő címet, így a kezdeményezés, amelyhez önök is csatlakoztak, erősen kampányízű.

Nem tagadom, bennünk is fölmerült, hogy a bejelentés kampánycélokat szolgál. Hiszen ugyanez a vezetés egyszer már lemondta az expót, olimpiát sem akart rendezni. Lehet, hogy Debrecennek, mely város ugyancsak pályázni kíván 2010-re, szintén jó esélyei vannak, nekem viszont az a dolgom, hogy Budapestért dolgozzak. De kulturális főváros ide vagy oda, Budapest ezen a területen is megújításra szorul. Az igényes kultúrát, mely kevesek kiváltsága lett, közelebb kell vinni az emberekhez. Mivel magam is muzsikálok, leginkább a hangversenyéletet ismerem. Az az alacsony státusú, kis jövedelmű réteg, amelyről Pokorni Zoltán is beszélt, nemigen jut el a Zeneakadémiára, máshova meg nem tud menni, a művelődési házak kihasználatlanok. Tehát egyrészt valóban meg kell tudnunk szólítani az említett réteget. Azért, hogy majd cselekedhessünk az érdekükben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.